Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προσπάθεια να διασωθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες εν όψει αδιεξόδου

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 10.04.2019

Προσπάθεια να διασωθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες εν όψει αδιεξόδου

Thumbnail
Πιέσεις στην Κυβέρνηση που αμφισβητούν την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε νέα φάση "εμπλοκής" βαδίζει το Κυπριακό, με την αντοχή και την υπομονή των δύο πλευρών να βρίσκεται υπό δοκιμασία. 

Στο μεταξύ, νέες πληροφορίες βγαίνουν στην δημοσιότητα αναφορικά με τα γεγονότα του Κραν Μοντανά, καθώς επίσης και τις καθόδους της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Σύμφωνα πάντως με Κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία για συνομολόγηση των όρων αναφοράς κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη, κάτι που διαφαίνεται και από την τελευταία αντιπαράθεση Αναστασιάδη – Ακιντζί με τις εκατέρωθεν κατηγορίες.

Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί, επιρρίπτει ευθύνες στην ε/κ πλευρά ότι  δεν είναι έτοιμη για μια λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ, και θεωρεί απαραίτητο να καταγραφεί η στάση των δύο πλευρών στην Κύπρο, στην έκθεση που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επιδώσει στο ΣΑ των ΗΕ. Αναφορικά με την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο τ/κ ηγέτης είπε πως αυτή η πρόταση δεν είναι σύμφωνη με το πλαίσιο Γκουτέρες που περιλαμβάνει εκ περιτροπής προεδρία 2:1. 

Απαντώντας στον κ. Ακιντζί η Προεδρία της Δημοκρατίας, τόνισε πως με τις επιδιώξεις του ο τ/κ ηγέτης επιδιώκει πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία. Θέτει επίσης, ερωτήματα στον κ. Ακιντζί που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, την αναλογία πληθυσμού, την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και άλλα κομβικά ζητήματα του Κυπριακού.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να προτείνει «νέες ιδέες» εντός του Πλαισίου Γκουτέρες, προκειμένου η πολιτική ισότητα να χάσει τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα που της προσδίδει σήμερα η τ/κ πλευρά, η οποία επιδιώκει αποδόμηση του Πλαισίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να μην «εργαλιοποιηθούν» οι έννοιες του Πλαισίου Γκουτέρες, να παραμένει ανοιχτή η συζήτηση επί των όρων αναφοράς, και να μην «εγκλωβιστεί» η διαδικασία από τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Σε συνάφεια με το Πλαίσιο οι «νέες ιδέες»    

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι δύο προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη περί «αποκετρνωμένης ομοσπονδίας» και «Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» βρίσκονται σε συνάφεια με το Πλαίσιο Γκουτέρες. Και οι δύο εισηγήσεις έχουν ως σκοπό την βελτίωση λειτουργίας του συστήματος και της αποδοχής από όλες τις πλευρές.

Βασικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης του Προέδρου όσον αφορά την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, είναι τα εξής: 

  • Θα είναι είδος προεδρευόμενης Δημοκρατίας
  • Θα υπάρχει Πρόεδρος Ε/κ και Αντιπρόεδρος Τ/κ χωρίς καμία εκτελεστική εξουσία 
  • Οι εξουσίες θα ανήκουν στην Κυβέρνηση με εκ περιτροπής πρωθυπουργό στη βάση του 4 προς 2 
  • Η αναλογία στο Υπουργικό παραμένει 7 προς 4

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει το Πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο θεωρεί ως κεκτημένο για την Ε/κ πλευρά προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η διαδικασία. 

Σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από την κα Λουτ να μεταφέρει στην τ/κ πλευρά ότι πρέπει να τοποθετηθεί έστω και χωρίς δέσμευση επί των έξι σημείων του Πλαισίου, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ορισμένα ζητήματα. Στην προσπάθεια αυτή, ο ΠτΔ φαίνεται να είναι διατεθειμένος να δεχτεί ακόμη και τοποθετήσεις επί του εγγράφου του πρώην Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, Έσπερ Μπαθ Άιντα, της 30ης Ιουνίου, το οποίο η Ε/κ πλευρά απέρριψε και χαρακτηρίζει «απαράδεκτο».

Αναφορικά με την επιμονή της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, σύμφωνα με την παράγραφο 27 της έκθεσης του Αντόνιο Γκουτέρες που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, αναφέρει πως το ζήτημα αυτό έχει επιλυθεί από την Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Όσον αφορά τη θετική ψήφο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γκουτέρες είχε μεταφέρει στις δύο πλευρές στο Κραν Μοντανά, ότι η θετική ψήφος θα ισχύει σε θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν και τις δύο κοινότητες, κάτι που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές φαίνεται να έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές. 

Ωστόσο, μετά τη διαπραγμάτευση του Κραν Μοντανά, Τουρκία και τ/κ ηγεσία, θέτουν νέες επιδιώξεις και ζητούν όπως συμφωνηθεί πρώτα το σημείο της πολικής ισότητας και της θετικής ψήφου, ούτως ώστε να είναι πιο ελαστικοί στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Έκθεση και ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σχετικά με την έκθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ αναφορικά με τις Καλές Υπηρεσίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, που αναμένεται να υποβληθεί στις 15 Απριλίου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε/κ πλευρά είναι επιφυλακτική.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Κυβέρνηση δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο όσον αφορά τις αναφορές που θα έχει η έκθεση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και αυτό που επιδιώκει είναι να δείξει την θετική της βούληση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, καθώς η απουσία διαπραγμάτευσης χρησιμοποιείται από κάποιους για να αμφισβητήσουν την παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. 

Σημαντικό για την Ε/κ πλευρά, είναι την επόμενη μέρα της έκθεσης να συνεχιστεί η διαδικασία που ξεκίνησε με την κα Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Να σημειώσουμε πως η κα Λουτ αναμένεται να έρθει εκ νέου στο νησί, ωστόσο μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό φαντάζει αδύνατον να πραγματοποιηθεί εντός του 2019.

Home