Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προσπάθειες για φιλικό διακανονισμό Λαμάρη- ΑΚΕΛ για εφάπαξ

Του Στέλιου Ξιουρή
- 05.01.2020

Προσπάθειες για φιλικό διακανονισμό Λαμάρη- ΑΚΕΛ για εφάπαξ

Thumbnail
Αιτία η μη απόδοση στα ταμεία του ΑΚΕΛ του βουλευτικού εφάπαξ που πήρε μετά την αφυπηρέτηση από το Κοινοβούλιο

Μπορεί να χαρακτηριστεί από υποχρέωση στο κόμμα που σε ανέδειξε, έως και μέθοδος στυμμένης λεμονόκουπας που πετάγεται στον κάλαθο των πολιτικών αχρήστων. 

Όπως και να αντικρισθεί από τον καθένα, το δεδομένο είναι ότι αυτή την περίοδο στο ΑΚΕΛ, προκύπτει θέμα με τον πρώην βουλευτή Λεμεσού και επιφανές κομματικό στέλεχος ΓΙΑΝΝΟ ΛΑΜΑΡΗ.

Η αιτία είναι η μη απόδοση στα ταμεία του ΑΚΕΛ του βουλευτικού εφάπαξ που πήρε ο κ. Λαμάρης μετά την αφυπηρέτηση του από το Κοινοβούλιο και ως είθισται το κόμμα να του δώσει συγκεκριμένο ποσό σαν φιλοδώρημα, που προφανώς δεν συγκρίνεται με όσα του παραχωρεί το κράτος ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα προσέφερε κατά την διάρκεια της θητείας του στην Νομοθετική εξουσία. 

Προς τούτο, ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες από το κόμμα και ενημερώθηκε ο πρώην ΑΚΕΛικός βουλευτής, ότι θα πρέπει να επιστρέψει το εφάπαξ , όπως γίνεται και με όλα τα στελέχη του κόμματος που υπηρετούν σε πολιτειακά αξιώματα και δίνουν μέρος του μισθού τους στα ταμεία του κόμματος, το οποίο και τους αποδίδει σχετική αντιμισθία. 

Αν και έγιναν αρκετές παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις, ο κ. Λαμάρης επικαλείται προσωπικές του περιπέτειες και αντιπροτείνει στο κόμμα, άλλου είδους διευθετήσεις για επιστροφή  των 185115 Ευρώ στα ταμεία του κόμματος.  Προς τούτο βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διάλογος με στόχο την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για να τηρηθεί η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ αρχή του κόμματος, που τηρείται απαρέγκλιτα για όλους τους κομματικούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Λαμάρης εξελέγη για πρώτη φορά με το ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2001 και κατάφερε σε ακόμη δυο αναμετρήσεις , το 2006 και το 2011 να καταλάβει έδρανο στο Κοινοβούλιο. 

Δεν υπέβαλε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 2016 λόγω του εσωτερικού κανονισμού( καταστατική πρόνοια) του ΑΚΕΛ που δεν επιτρέπει την παραμονή σε βουλευτικό αξίωμα πέραν των τριών θητειών. Διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ενώ σε αρκετές προεκλογικές αναμετρήσεις, εκπροσωπούσε το ΑΚΕΛ σε τηλεοπτικές και άλλες συζητήσεις, καθότι θεωρείται από τα ικανά και καταρτισμένα  στελέχη του κόμματος.  

 Περιπτώσεις διαγραφής βουλευτών από το ΑΚΕΛ που δεν επέστρεψαν το βουλευτικό εφάπαξ συνέβησαν και στο παρελθόν , όπως με τον  ΚΥΡΙΑΚΟ ΤΥΡΙΜΟ που διαγράφηκε το 2008( διετέλεσε βουλευτής από το 1996-2001), ενώ εκκρεμεί και η αντίστοιχη περίπτωση – αν και υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες-  με τον ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ. 

Το βουλευτικό εφάπαξ για μια  θητεία ανέρχεται στο ποσό των 75729 Ευρώ και σύνταξη 1352 Ευρώ μηνιαίως, ενώ για 2 θητείες σε 185115 Ευρώ και σύνταξη 3306 Ευρώ μηνιαίως.

Home