Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόταση νόμου για εκσυγχρονισμό στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ

Offsite Team
- 02.06.2022

Πρόταση νόμου για εκσυγχρονισμό στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ

Όσα συζητήθηκαν στην Επ. Εσωτερικών

Πρόταση νόμου για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου που διέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών οργανισμών, συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Ούρσουλα: Απαράδεκτες οι ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του, προβλέπει την αναθεώρηση των περιορισμών που ισχύουν για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και οι οποίοι αφορούν στην κατοχή μετοχών τόσο στην ενδιαφερόμενη εταιρεία, όσο και από την εν λόγω εταιρεία σε άλλους οργανισμούς. Η συζήτηση της πρότασης θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν εκ νέου την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, που αφορά τη λειτουργία των σταθμών, που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις και στην οικονομία αλλά και τις τεχνολογικές και πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η συζήτηση στις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτά τα ζητήματα ανεξαρτήτως διαφωνιών ή συμφωνιών πρέπει να απασχολούν την Επιτροπή Εσωτερικών, αλλά κυρίως πρέπει να απασχολούν το κεντρικό κράτος, την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία γιατί και εδώ χρειάζεται εκσυγχρονισμός και προκύπτουν προβλήματα και υπάρχουν διαδικασίες που δεν προάγουν ούτε την διαφάνεια ούτε τον πλουραλισμό», ανέφερε και πρόσθεσε η γενική θέση όλων των μελών της Επιτροπής είναι ότι «μέσα από την ραδιοτηλεόραση και τα μίντια πρέπει να υπηρετείται και η πολυφωνία και ο πλουραλισμός και η διαφάνεια, αλλά και να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν τα ΜΜΕ».

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διασφαλίζονται και τα εργασιακά δικαιώματα και άλλα κεκτημένα, τα οποία «σήμερα δεν διασφαλίζονται συνολικά».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε ότι «η τέταρτη εξουσία, η δημόσια και ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και τα ΜΜΕ γενικότερα, αποτελούν ένα πυλώνα της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ως ΔΗΣΥ, αρχής γενομένης από σήμερα με την έναρξη της συζήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ιδιωτικών ραδιοσταθμών, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε αυτό που χρειάζεται γενικότερα το κράτος μας που είναι η αξιοπιστία».

«Αξιοπιστία δια μέσου των ιδιωτικών ερτζιανών είναι ένα σημαντικότατο στοιχείο για να μπορέσουμε πρώτα και πάνω από όλα, για τους ίδιους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως από την άλλη οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ως ένα κομμάτι της κοινωνίας, ως μια επιχείρηση να είναι και κερδοφόρα, να έχει και να συντηρεί ποιοτικό προσωπικό χωρίς να χάνονται θέσεις εργασίας αλλά και την ίδια ώρα οι ίδιοι θεσμικά και νομικά να μπορούν να σέβονται και τον ακροατή και τον πολίτη».   

Ο κ. Σύκας χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συζήτηση στην Επιτροπή και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί ο ΔΗΣΥ θα προβεί «και σε περαιτέρω προτάσεις νόμου ώστε από την μια πλευρά να είμαστε σίγουροι ότι τα ιδιωτικά κανάλια κάνουν σωστά τη δουλειά τους και από την άλλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν αυτά που χρειάζονται να ακούνε γιατί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον τα fake news είναι αυτό που καταστρατηγεί τα πάντα».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι «είναι γενικά παραδεκτό ότι η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά τα ΜΜΕ είναι απηρχαιωμένη νομοθεσία σε σύγκριση με αυτό που ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που καθορίζουν τη διαφύλαξη της αρχής της διαφάνειας της πολυφωνίας και της ελευθερίας λόγου και έκφρασης σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».

Πρόσθεσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναγκάζει πολλές φορές τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ να καταστρατηγούν αυτή τη νομοθεσία με αποτέλεσμα να μην φαίνονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των μέσων οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τον έλεγχο.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι η πρόταση αποτελεί μια βάση συζήτησης και διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ούτως ώστε «να διευρύνουμε όλες τις αρχές με στόχο τόσο τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών όσο και τις διαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, που τους έχει εμπιστευθεί το κράτος τη διαχείριση δημόσιου πλούτου».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι σήμερα «επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει κάποιος ολόκληρο ή την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, βρίσκει κάποιους μετόχους, αχυράνθρωπους που δεν τους ξέρει κανένας, και φαίνεται μόνο ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να μην έχει σχέση με τα ΜΜΕ ή και με την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα του καναλιού ή του ΜΜΕ».

«Θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, αυτούς που είναι πίσω από τα κανάλια», πρόσθεσε.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμη ότι «είναι πολύ σημαντικό κάποια νομοθετήματα να προέρχονται από την εκτελεστική εξουσία και όχι η εκτελεστική εξουσία όταν παίρνει μια πρωτοβουλία ο νομοθέτης να έρχεται να κρίνει εκ του ασφαλούς».

Ανέφερε επίσης πως όφειλαν και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά και η αρμόδια Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να προχωρήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν και τα ευρύτερα θέματα των ΜΜΕ.

Σε σχέση με τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ο κ. Λεωνίδου είπε ότι θα πρέπει να μελετήσουμε όλη τη νομοθεσία για να δούμε αν υπάρχει τρόπος επιβολής μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης ή να δώσουμε εξουσιοδότηση στην Αρχή η οποία να επεξεργαστεί κανονισμούς που να έρθουν ενώπιον της Βουλής.

«Οφείλουμε να βρούμε τρόπους ίσης αντιμετώπισης και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα τους και με βάση την εργατική νομοθεσία αλλά και με βάση τις αρχές που διέπουν σήμερα τις σύγχρονες κοινωνίες», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρόταση νόμου γιατί, όπως εξήγησε, «αφορά την ίδια την Δημοκρατία».

«Η δημόσια διαθεσιμότητα ακριβών και περιεκτικών δεδομένων σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο ενός δημοκρατικού συστήματος και μιας δημοκρατικής ευνομούμενης χώρας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβολικών συγκεντρώσεων στα ΜΜΕ και των συγκρούσεων συμφερόντων, χωρίς να έχουμε εργαλεία αναγνώρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος».

Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε σιγουριά ότι η Επιτροπή θα βρει την καλύτερη λύση γιατί «μας αφορά όλους η ποιότητα της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα σε μια ευαίσθητη περίοδο όπως είναι η προεκλογική περίοδος για την προεδρία της Κύπρου».

Ανέφερε ότι το Κίνημα θα στηρίξει την πρόταση «γιατί χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει πραγματική Δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι για προληφθούν καταστάσεις ελέγχου των ΜΜΕ «πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους».

Εξάλλου, σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών καναλιών και των ραδιοφωνικών σταθμών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Γιώργος Φράγκου είπε ότι «η ΕΣΚ διατύπωσε τις θέσεις αρχής ότι προκρίνει, στηρίζει και ενισχύει ό,τι μπορεί να διευρύνει και να αναπτύξει περαιτέρω την διαφάνεια, τον πλουραλισμό των απόψεων, την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης όπως επίσης και τη διαφάνεια γύρω από το όλο ζήτημα».

Αναφέροντας ότι η ΕΣΚ έθεσε μίαν προϋπόθεση και κατέθεσε έναν προβληματισμό, ο κ. Φράγκου είπε σε σχέση με την προϋπόθεση ότι «όποτε θεσμοθετούνται ζητήματα που αφορούν μιντιακό πεδίο του τόπου να μην στοχεύουν μόνο τη βιωσιμότητα του επιχειρείν αλλά και τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, δηλαδή τους δημοσιογράφους».

«Εκείνο που ζητήσαμε είναι να υπάρχει προϋπόθεση στο σχετικό νομοθέτημα ότι λαμβάνουν την άδεια λειτουργίας οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες με την προϋπόθεση ότι εργοδοτούν επαγγελματίες δημοσιογράφους και τους εργοδοτούν με βάση τα εργασιακά θέσμια που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την ανησυχία/προβληματισμό, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ είπε ότι αυτή έχει να κάνει με την ευχέρεια που θα παρέχεται, εάν υιοθετηθεί η πρόταση νόμου, σε αλλοδαπούς μετόχους να κατέχουν μέχρι και 50% των επιχειρήσεων αυτών, αντί μέχρι 5% που επιτρέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Ανέφερε ότι «η διαφορά είναι τεράστια και ελλοχεύουν πάρα πολύ κίνδυνοι να παρεισφρήσουν στο μιντιακό τοπίο του τόπου μας πολυεθνικές εταιρείες μεγαθήρια και να αλλοιώσουν τον τρόπο που σκέφτεται η κοινή γνώμη του τόπου μας χειραγωγώντας την» και πρόσθεσε ότι η ΕΣΚ ζήτησε να τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες επί του προκειμένου «διότι είδαμε αυτό το φαινόμενο να παρατηρείται και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο μας».

Συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών και μέτρα πρόληψης

Εξάλλου, η Επιτροπή εξέτασε αυτεπάγγελτα, έπειτα από εισήγηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τις συνέπειες των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες προβαίνουν σε επιμέρους σχόλια επί του προσχεδίου έκθεσης των επιτροπών αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Καλοκαιριού και την ερχόμενη Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για να σταλεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τούτη την φορά δεν θα έχουμε επανάληψη αυτών των άκρως αρνητικών περιστατικών που υπήρξαν και το 2021», κατέληξε.  

ΚΥΠΕ

Home