Προτείνει επίσημα Αδάμου το ΑΚΕΛ για Προεδρία Βουλής-Οι εξελίξεις

Προτείνει επίσημα Αδάμου το ΑΚΕΛ για Προεδρία Βουλής-Οι εξελίξεις

Η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την υποψηφιότητα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου

Με πνεύμα συναίνεσης προσέρχονται στην σύσκεψη οι αρχηγοί και εκπροσώποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Συνεδριακό για το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου του Κυπριακού Κοινοβουλίου, μετά την παραίτηση την Πέμπτη του Δημήτρη Συλλούρη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την υποψηφιότητα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου, που είναι και το μόνο όνομα που έχει ήδη προταθεί από κάποια κόμματα.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στη σύσκεψη αρχηγών για στήριξη του του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ύστερα από συνάντηση με το μέλος Γερμανικού Κοινοβουλίου Sevim Dagdelem.

Ήδη με ανάρτηση στο twitter το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Αδάμο Αδάμου για την Προεδρία της Βουλής.

 

 

Τον κ. Αδάμου ανακοίνωσαν ήδη ότι προτείνουν και στηρίζουν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών «ο κ. Αδάμου, χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής. Αυτή την ώρα, αυτό που απαιτείται είναι ενότητα». Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι προτείνει τον Αδάμο Αδάμου, «ο οποίος χαίρει ευρύτερης εκτίμησης για το ήθος του, τις ικανότητες του και το συναινετικό του χαρακτήρα και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις όπως συμβάλουν στην δημιουργία κλίματος ενότητας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες».  

Στον ΔΗΣΥ, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τα όσα έγιναν τα τελευταία 24ωρα και για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής. Σημείωσε ότι πάνε στη σύσκεψη αρχηγών με ένα πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας, ώστε να καταλήξουν στην καλύτερη επιλογή και για το Κοινοβούλιο ως σώμα, αλλά και σε μια επιλογή την οποία θα αγκαλιάσουν οι Κύπριοι πολίτες. Ο ΔΗΣΥ είπε, είναι έτοιμος να ακούσει και να τοποθετηθεί. Όσον αφορά τα ονόματα των υποψηφίων προέδρων και κατά πόσο ο ΔΗΣΥ έχει καταλήξει κάπου, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι ακούγονται διάφορα που θα συζητηθούν στις 12.00.  

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το κόμμα δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις, ωστόσο θα υποστηρίξει μια επιλογή συναίνεσης. Πρόσθεσε ότι το κόμμα, αυτό που θέλει να διασφαλίσει είναι την όσο το δυνατό πιο σωστή και ομαλή λειτουργία της Βουλής και με αυτή τη φιλοσοφία θα πάνε στη Σύσκεψη Αρχηγών. Μέρος της διαδικασία, όπως είπε, είναι να εξευρεθεί μια λύση που να ενισχύει το θεσμικό κύρους του Κοινοβουλίου.  

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι το κόμμα είναι έτοιμο να ακούσει τη διαδικασία και την εξέλιξη της και ανάλογα θα αποφασίσει. Η ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις, θέλει να ακούσει, να διαμορφώσει τελική άποψη και θα αποφασίσει στη βάση δεδομένων.  

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι πρόθεση του κόμματος είναι να πάει με συναίνεση και η προσπάθεια που καταβάλλουν είναι να εξευρεθεί ένας υποψήφιος ο οποίος να είναι αποδεκτός από όλους. Πρόσθεσε ότι η Συμμαχία πάει για να ακούσει, ωστόσο έχει πρόταση να καταθέσει για έναν υποψήφιο που θα έχει κύρος, θα τυγχάνει σεβασμού, με έναν ακέραιο χαρακτήρα κάτι που έχει ανάγκη ο θεσμός της Προεδρίας της Βουλής και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί συναίνεση.  

Και εκ μέρους της «Αλληλεγγύης» φαίνεται να γίνεται αποδεκτή η υποψηφιότητα Αδάμου Αδάμου, την οποία η Πρόεδρος του κινήματος Ελένη Θεοχάρους, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε ως μια πολύ καλή υποψηφιότητα. Παρ’ όλα αυτά θα αναμένουν να ακούσουν τις προτάσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της «Αλληλεγγύης» Μιχάλης Γιωργάλλας.  

 

Το ΕΛΑΜ όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ θα πάρει την τελική του απόφαση κατά την ώρα της συνεδρίας  και θα θέσει κάποιες προϋποθέσεις για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home