Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Πρωτοσέλιδα σήμερα: Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 09/03/2021

Οι χθεσινές επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, ενόψει της άτυπης πενταμερούς τον Απρίλιο στη Γενεύη, απασχολούν τα κύρια θέματα του Τύπου σήμερα. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την κατασκευή φράκτη με συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι ροές μεταναστών από τα κατεχόμενα.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Πρωτιά Λευκωσίας στις πωλήσεις ακινήτων το πρώτο 2μηνο / ΣΤΟΙΧΕΙΑ

2/ Αγορά αυτοκινήτου: Πόσα μεταχειρισμένα & πόσα καινούργια (ΜΑΡΚΕΣ)

3/ Είσοδος στην Κύπρο με εμβόλιο, αρνητικό τεστ ή αντισώματα

 

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συρματόπλεγμα κατά παράνομων μεταναστών», γράφει ότι ξεκίνησε να τοποθετείται στην περιοχή Αστρομερίτης συρματόπλεγμα, που στοχεύει στην ανακοπή ροής μεταναστών από τα κατεχόμενα και ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να τοποθετηθούν σε όλα τα σημεία της πράσινης γραμμής από τα οποία εισέρχονται από τα  κατεχόμενα λαθρομετανάστες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις επαφές της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σημειώνει ότι η τουρκική πλευρά αρνήθηκε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, ενώ παραμένει ανένδοτη υπέρ της λύσης δύο κρατών. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται οι τουριστικές κρατήσεις από Βρετανία για την Κύπρο.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Ανοίγει βρέξει-χιονίσει η εστίαση / Σκέψεις για Γυμνάσια και καφέ

2/ Ένας χρόνος πανδημίας στην Κύπρο-Σαν σήμερα τα 2 πρώτα κρούσματα

3/ Σύσταση ΕΕ & όχι οδηγία η κατάργηση κινητήρων βενζίνης/diesel

4/ Κρ. Λοϊζίδης: «Οι αριθμοί νοσηλειών δείχνουν 3ο κύμα πανδημίας»

5/ Κόσμος πάει κι' έρχεται ενόψει της Πενταμερούς για το κυπριακό

6/ Μπαμπινιώτης:Έτσι θα γιορτάσει η Κύπρος τα 200 χρόνια από το 1821

 

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Κινήσεις περιχαράκωσης του συμφωνημένου πλαισίου» και γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να συγκρατήσουν τις δύο πλευρές και κυρίως την τ/κ πλευρά εντός του συμφωνημένου πλαισίου και να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία παραμένει ζωντανή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επόμενη φάση άρσης των περιορισμών την ώρα που αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες. Αλλού αναφέρεται στις συνεδρίες της ερευνητικής επιτροπής για το σφαγείο Cypra και σημειώνει ότι για ενημέρωση εκ των έσω και υπόσκαψη του σφαγείου της Κοφίνου έκαναν λόγο άλλοι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής.

Υπό τον τίτλο «Παράλληλοι μονόλογοι» «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται , στο κύριο του θέμα, στις χθεσινές επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο σημειώνοντας πως μέσα από παράλληλους μονόλογους, που θα κρατήσουν για σχεδόν δύο μήνες θα συντηρηθεί η όλη διαδικασία μέχρι την άτυπη συνάντηση του Απριλίου στη Γενεύη. Επισημαίνει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει κοινές συναντήσεις πριν την άτυπη πενταμερή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανησυχία προκαλούν στην Αστυνομία οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας που εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά από το αρμόδιο γραφείο και σημειώνει ότι φέτος καταγράφηκαν 56 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Αλλού αναφέρεται στην υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση και επισημαίνει ότι εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη η χρηματοδότηση του μεγαλεπήβολου έργου.  

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Η Λουτ διαμορφώνει την ατζέντα για την άτυπη πενταμερή» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι μετά τις επαφές της στην Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό συνεχίζει τις επαφές της στην Αθήνα και με το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ότι στις επαφές ξεκαθαρίζει τι θα γίνει διαδικαστικά τις τρεις μέρες στη Γενεύη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να στήσει φράκτη 11 χιλιομέτρων για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα κάθε άλλο εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο, ενώ στέλνει και επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα. Αλλού γράφει ότι από τον δημόσιο τομέα προέρχεται το 90% των παραπόνων για σεξουαλική παρενόχληση.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

 

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», κάτω από τον τίτλο «Το συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή απομονώνει τους αγρότες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στόχος του συρματοπλέγματος είναι η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αλλά παράλληλα αποκόπτει τους αγρότες από τα χωράφια τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πορεία της πανδημίας στην Κύπρο και σημειώνει ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια, αλλά παραμένει σταθερός ο αριθμός όσων νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αλλού αναφέρεται στις διεργασίες πριν την άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/Brief)

Home