Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ: Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με παράνομες ενέργειες

Offsite Team -
18.09.2020 - 12:04

ΠτΒ: Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί με παράνομες ενέργειες

Thumbnail
Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής για Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας

Ενενήντα οχτώ χρόνια μετά τις μεθοδευμένες προσπάθειες για αφανισμό του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί με τις αξιώσεις της σε βάρος του ελληνισμού και να δημιουργεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειές της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

 

Σε αναφορά του ενώπιον της Ολομέλειας για την 14η Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας και να μεσολαβήσει προς αποσόβηση της κρίσης, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ολομέλεια τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εξάλλου, είπε πως η Βουλή χαιρετίζει σήμερα τη Διεθνή Ημέρα  Δημοκρατίας, που εορτάζεται παγκοσμίως στις 15 Σεπτεμβρίου.  

Με αφορμή την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Συλλούρης τόνισε πως οι πολυεπίπεδες συνέπειες της πανδημίας κατέδειξαν πρώτιστα ότι οι δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης ή εκπτώσεων εν καιρώ μεγάλων κρίσεων.

«Τιμώντας και φέτος τη Διεθνή Μέρα της Δημοκρατίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων επαναβεβαιώνει την προσήλωσή της στην προώθηση και προάσπιση των βασικών αρχών για τον πολυμερισμό, την ειρήνη, την ασφάλεια και την αλληλεγγύη», είπε.  

Αναφέρθηκε επίσης στην έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων «Εξήντα Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Εξήντα Παράθυρα στην Κοινοβουλευτική μας Ιστορία», τα εγκαίνια της οποίας τελέστηκαν στις 29 Ιουλίου.  

Όπως είπε, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό να σταλούν ευρέως προσκλήσεις για τα εγκαίνια της έκθεσης και για τον λόγο αυτό, αλλά και ένεκα του σημαντικού ενδιαφέροντός της η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή καθημερινά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Η έκθεση, πρόσθεσε, παρουσιάζει ιδιαίτερο ιστορικο-πολιτικό ενδιαφέρον για τους νυν και πρώην πολιτικούς αξιωματούχους μας, καθώς και για κάθε Κύπριο πολίτη, αφού καταγράφει πολύπλευρα τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας. Μέσα από κείμενα, φωτογραφικό υλικό, πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, γελοιογραφίες, τεκμήρια και αντικείμενα, η έκθεση αποτυπώνει την εξηντάχρονη ιστορία της Βουλής.  

Καταγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί της ιστορίας του τόπου, οι οποίοι αποτυπώνονται όχι μόνο μέσω της νομοθεσίας, αλλά και από τις αντιδράσεις του Τύπου απέναντι στα γεγονότα, είπε, καλώντας τους βουλευτές αλλά και τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση, που φιλοξενείται στο Σπίτι του Πολίτη.

ΚΥΠΕ

Home