Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ: Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι σε παραβιάσεις

Offsite Team
- 23.03.2022

ΠτΒ: Οχι δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι σε παραβιάσεις

Ο συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε το πρωί η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, με Πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, η κα. Δημητρίου τόνισε πως «πιστεύουμε στη διπλωματία και στην ειρήνη» και πως «ποτέ ο πόλεμος και η χρήση βίας δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, καταλαβαίνουμε καλύτερα αυτό που συμβαίνει, και για αυτό βγαίνουμε ακόμα πιο μπροστά για αυτά όλα τα ζητήματα και παράλληλα τονίζουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί ποτέ να ισχύουν τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.

 

«Αυτό μας πεισμώνει αποφασιστικά να στεκόμαστε ακόμα πιο συνεπείς στα θέματα αρχών και αξιών γιατί είναι με αυτό τον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες παραβιάσεις και τέτοιες βαρβαρότητες», τόνισε.

 

Είπε πως σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουν, να αλληλοενημερωθούν και να συντονιστούν για ενέργειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που εμφανίζονται.  

«Είναι πολύ σημαντικό στα πλαίσια της συνεργασίας και της αλληλεγγύης να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις και πώς στηρίζουμε η μια χώρα την άλλη», υπογράμμισε.  

Πρόσθεσε πως «αναμένουμε με ανυπομονησία τις αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα έχουμε τη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων στη Λουμπλιάνα, και θα οργανώσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με το διπλωματικό σώμα, για να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε το κοινό».  

Σημείωσε πως «μια διάσταση η οποία έχει επισημανθεί είναι η παραπληροφόρηση, η οποία διαχέεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, οπόταν πρέπει να υπάρχει σωστή πληροφόρηση και οι κοινωνίες των πολιτών πρέπει να σταθούν σύσσωμες κατά της κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτής της βαναυσότητας που συντελείται στην Ουκρανία».  

«Ευχόμαστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, αλλά παράλληλα χρειάζεται και είναι απαραίτητο να συντονιζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για όλα τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν, οικονομικής, κοινωνικής και άλλης φύσεως», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής.  

Σε ερώτηση για τον ρόλο της Κύπρου στην αντιμετώπιση της κατάστασης, η κα. Δημητρίου είπε πως «έχουμε ενημερώσει για το τι ακριβώς γίνεται στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά την υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων – είμαστε γύρω στις 8.500 χιλιάδες τη δεδομένη στιγμή – και αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως επίσης και για την ανθρωπιστική βοήθεια και τον ιατρικό εξοπλισμό που έχουμε στείλει».  

Πρόσθεσε πως «έχουμε ενημερωθεί και εμείς με τη σειρά μας πως οι υπόλοιπες χώρες κράτη μέλη της ΕΕ έπραξαν ανάλογες ενέργειες».  

Παράλληλα, ανέφερε, «συντονιζόμαστε για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και άλλες προκλήσεις.  

Ερωτηθείσα για τη σημασία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προσπαθούμε και εμείς στον ρόλο που μας αναλογεί να ενισχύσουμε αυτή την κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας, που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πόσες άλλες διαστάσεις προβλήματα ή προκλήσεις θα εμφανιστούν».  

«Οπόταν η μοναδική μας απάντηση σε όλο αυτό είναι να είμαστε ενωμένοι και να συνεργαστούμε αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα», ανέφερε.  

Ερωτηθείσα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό θέμα, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως «περίπου όλα τα κράτη μέλη προβαίνουν στις ίδιες ενέργειες, δηλαδή δέχονται όλους τους αριθμούς των προσφύγων και αυτό πρέπει να κάνουν. Παράλληλα, δίνουν άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα όπως επίσης και κάποιες άλλες διευκολύνσεις για να μην ταλαιπωρηθούν περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.  

Είπε, ακόμη, πως «γίνεται λόγος για δεύτερο κύμα που θα είναι, νοουμένου ότι τελειώσει ο πόλεμος, ίσως μεγαλύτεροι σε ηλικίας άνθρωποι και άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με τις συγκεκριμένες χώρες, γιατί ως επί το πλείστον τώρα βλέπουμε άτομα να έρχονται που έχουν κάποια σχέση με άτομα που διαμένουν στα κράτη μέλη».  

«Χρειάζεται όμως να προετοιμαστούμε και για αυτό.  Από ό,τι έχουμε ενημερωθεί πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη αιτηθεί για να παραμείνουν μόνιμα σε όλες σχεδόν τις χώρες, γιατί γνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση δεν θα τελειώσει γρήγορα ή δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω σε ένα βομβαρδισμένο τοπίο», συνέχισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Επεσήμανε πως «ήδη έχει σταλεί και συγκεκριμένη οδηγία από την ΕΕ και θεωρώ ότι πολύ σωστά υπάρχει αυτή η ανταπόκριση από όλα τα κράτη μέλη».  

Η κα. Δημητρίου ανέφερε, ακόμη, πως «χρειάζεται προσοχή και χρειάζεται να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι μακριά από τα σπίτια τους, από τις οικογένειές τους και χρειάζονται όλη τη βοήθεια την οποία μπορούμε να τους δώσουμε».  

Είπε ακόμη πως κατά τη συνάντηση τονίστηκε για άλλη μια φορά «ότι εμείς ως Κύπρος καταλαβαίνουμε καλύτερα το τι συμβαίνει αφού έπειτα από 48 χρόνια εξακολουθούμε να βιώνουμε τη βαρβαρότητα της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, 48 χρόνια συνεχίζουμε να έχουμε πρόσφυγες, να έχουμε κατοχικό στρατό και να έχουμε να διαχειριστούμε μια κάπως ίδια κατάσταση».  

Τονίστηκε επίσης ότι χρειάζεται να είμαστε συνεπέστατοι στις θέσεις αρχών και αξιών, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home