Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ σε Offsite News: Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Κύπρος

Offsite Team -
13.09.2022 - 06:15

ΠτΒ σε Offsite News: Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Κύπρος

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite News - Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την σημασία της επίσκεψης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα εξήρε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου κατά την παρέμβαση της στην εκπομπή Offsite on Air (12/9) την Δευτέρα. Όσον αφορά την επίσκεψη της Ρομπέρτα Μέτσολα σημείωσε το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στάθηκε στο ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ενωμένη όσο είναι διαιρεμένη η Κύπρος. Επίσης αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι ήταν το νούμερο ένα στην ατζέντα  συζητήσεων με την κα Μέτσολα.

Σε σχέση με τις αναφορές της κας Μέτσολα για τα ενεργειακά, η κα. Δημητρίου σημείωσε ότι όλες οι χώρες ψάχνουν ήδη διεξόδους και είναι πολύ σημαντικό ότι η Κύπρος μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για το συγκεκριμένο ζήτημα - ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κυρία Δημητρίου παράλληλα αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε στο Βερολίνο, ενημερώνοντας πως λήφθηκε  μια από κοινού πρωτοβουλία ότι θα πραγματοποιείται σε τακτά διαστήματα συνάντηση σε επίπεδο γυναικών προέδρων κοινοβουλίων  για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Όπως έχω δηλώσει ξανά, αυτά τα θέματα δεν είναι δευτερευούσης σημασίας και τώρα περισσότερο από ποτέ θα εστιάσουμε και σε αυτά», τόνισε.

Διαβάστε ολόκληρη την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής:

1/ Να αρχίσουμε με την επίσκεψη στην Κύπρο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της κυρίας Ρομπέρτα Μέτσολα. Έστειλε σημαντικά μηνύματα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόσο για το κυπριακό όσο και για άλλα θέματα που αφορούν την Κύπρο και την ΕΕ γενικότερα. Τι κρατάτε από την επίσκεψη και τις αναφορές της κ. Μέτσολα;

Πρώτα τη σημασιολογία. Πόσο σημαντικό είναι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να βρίσκεται στην Κύπρο και να προσφωνεί ειδική συνεδρία του σώματος της Ολομέλειας, να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βεβαίως σε πολιτικό επίπεδο να προβαίνει σε συγκεκριμένες δηλώσεις πολύ σημαντικές, καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια. 

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο και ανέφερε ξεκάθαρα, όπως έκανε και στην πρώτη της ομιλία κατά την ανάληψη καθηκόντων της, ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ενωμένη ωσότου παραμένει διαιρεμένη η Κύπρος. Ανέφερε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη. Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει με οποίον τρόπο μπορεί. Είπε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της για να ωφελέσει, να ενισχύσει αυτή την μεγάλη προσπάθεια και να φέρει τους ανθρώπους κοντά. 

Μίλησε ξεκάθαρα για το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και ότι καμία άλλη οδός ή καμία άλλη διαδικασία δεν μπορεί να επιτραπεί και τέλος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά για το ζήτημα της Αμμοχώστου και πως όλες αυτές οι συμπεριφορές, οι κινήσεις, οι τακτικισμοί, οι παρανομίες της Τουρκίας φέρνουν σε κίνδυνο την όποια επανέναρξη ή αν θέλετε αναστέλλουν την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και θέτουν σε κίνδυνο την πορεία εξέλιξης του Κυπριακού προβλήματος.

Άρα αντιλαμβάνεστε ότι για όλους αυτούς τους λόγους ήταν σημαντική η επίσκεψη της κας Μέτσολα. Της δόθηκε η ευκαιρία - αυτό επιδιώξαμε - να πάει επιτόπου τόσο στο πολιτιστικό κέντρο τόσο του Δήμου Αμμοχώστου, όπου συναντήθηκε και με το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επίσης παρόντες ήταν και οι Ευρωοβουλευτές μα,ς όπως και ανταλλάγησαν προτάσεις και εισηγήσεις για πρωτοβουλίες και ενίσχυση επαφών. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πράσινη γραμμή. Είδε πραγματικά τι σημαίνει η πράσινη γραμμή, το συρματόμπλεγμα, το οδόφραγμα και τους συμβολισμούς στα πάντα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ διαφορετικό κάποιος να ακούει για το Κυπριακό και κάποιος να έρθει επιτόπου και να αντιληφθεί ιδίοις όμμασι τι σημαίνει συνεχιζόμενη κατοχή για 48 χρόνια. Τι σημαίνει συρματομπλέγματα, οδοφράγματα, τι σημαίνει στη μισή μας πατρίδα να έχει σταματήσει ο χρόνος, ή να μην μπορούμε να περπατήσουμε, να εργαστούμε, να διακινηθούμε ελεύθερα.

2/ Μεταναστευτικό. Το συζητήσατε και αυτό. Προκύπτει κάτι πιο συγκεκριμένο; 

Το μεταναστευτικό ήταν το νούμερο ένα στην ατζέντα και είναι τουλάχιστον σε όλες τις επαφές και συναντήσεις τις οποίες έχουμε όλο αυτό το διάστημα. Ήταν και στο Βερολίνο όπως βεβαίως με την κα. Μέτσολα επίσης. Το κείμενο της πρότασης της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των καταστάσεων εργαλειοποίησης του πολιτικού ασύλου και της μετανάστευσης είναι ένα θέμα για το οποίο έκανε δηλώσεις στη Βουλή η κα. Μέτσολα, λέγοντας ότι θα πρέπει επιτέλους η ΕΕ η οποία έχει αργήσει – και εδώ υπήρξε μια ομολογία να αντιμετωπίσει συλλογικά αυτό το ζήτημα. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου ότι αναγνωρίζεται ότι είναιη πρώτη χώρα κατά γεωγραφική αναλογία που δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές και ότι υπάρχει εργαλειοποίηση από μέρους της Τουρκίας

. Θα πρέπει βεβαίως η κατανομή ευθύνης να είναι ίση για όλα τα κράτη μέλη. Δεν μπορεί κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, να έχουν να διαχειριστούν σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό αυτό το ζήτημα, ενώ σε άλλες χώρες να αρνούνται να συνεργαστούν για να μπορέσει  η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Είμαι σίγουρη, ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα θα έχουμε περισσότερες εξελίξεις στη συνέχεια. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είναι ζήτημα το οποίο μας απασχολεί επισταμένα, οι αριθμοί είναι αρκετά ανησυχητικοί και ως βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

3/ ‘’Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή απάντηση της Ευρώπης’’ είπε η κ. Μέτσολα, αναφερόμενη στα κοιτάσματα Φυσικού Αερίου που εντοπίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εδώ τι μπορούμε να πούμε και τι γίνεται με τις Τουρκικές προκλήσεις; 

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να σταματήσει να συνεχίζει να επιδιώκει τον ενεργειακό σχεδιασμό την στρατηγική της και να προβαίνει σε όλες αυτές τις κινήσεις που ορθώς έχουν χτιστεί. Όπως και η ίδια η κα. Μέτσολα θεωρεί και εμείς,  εξαιρετικής σημασίας τις συνεργασίες και συμφωνίες οι οποίες έχουν ήδη ή θα δρομολογηθούν, όπως με την Αίγυπτο, το τεμάχιο 6 αλλά και τις νέες εξελίξεις οι οποίες προχωρούν με μια συγκεκριμένη στρατηγική.

Η Κύπρος, ναι μπορεί, σύμφωνα και με την δική μας θέση αλλά και της κας. Μέτσολα, να έχει μια πολύ σημαντική θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό της περιοχής και όσο αφορά τις σχέσεις Κύπρου – γείτονων χωρών και γείτονων χωρών Ευρώπης. Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας,  σταθερότητας όχι μόνο όσον αφορά τα ενεργειακά αλλά βεβαίως και για την ειρηνική διευθέτηση της ομαλότητας στην περιοχή. Ειδικά ο τομέας της ενέργειας όταν γνωρίζουμε ότι τη δεδομένη στιγμή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και στην καρδιά της ΕΕ λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Όλες οι χώρες ψάχνουν ήδη διεξόδους και είναι πολύ σημαντικό ότι η Κύπρος μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παίχτης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

4/ Την περασμένη εβδομάδα επισκεφθήκατε το Βερολίνο. Είχατε σημαντικές συναντήσεις με Γερμανούς Αξιωματούχους. Θα θέλαμε ένα σχόλιο σας για τα μηνύματα που προκύπτουν από τις επαφές που είχατε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Είναι πολύ σημαντική αυτή η επίσκεψη και ειδικά με μια χώρα που διαδραματίζει ένα κυρίαρχο, καθοριστικής σημασίας ρόλο. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε αυτή την επίσκεψη εργασίας, κυρίως όσον αφορά το κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφού είχαμε με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και Προέδρων Επιτροπών διάφορα θέματα Ευρωπαϊκά, Εσωτερικού, και Αμύνης.

Συζητήσαμε όλα τα θέματα που από κοινού έχουμε να διαχειριστούμε. Τις επιπλοκές ενός συνεχιζόμενου πολέμου,  τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πως επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών και πως η απάντηση έρχεται μέσα από ένα συλλογικό πρίσμα να προσπαθήσουμε να έχουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Βεβαίως μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε για το Κυπριακό. Χαίρομαι να πω ότι η Γερμανίδα ομόλογος μου, έκανε ξεκάθαρες δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι είναι απαράδεκτη η λύση των δύο κρατών και στα θέματα Αρχών στέκεται με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οφείλω να ενημερώσω ότι λάβαμε μια από κοινού πρωτοβουλία την οποία ήδη έχω μεταφέρει στην κ. Μέτσολα, σε επίπεδο γυναικών προέδρων κοινοβουλίων ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα και κάτω από την ομπρέλα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να υπάρχει συνάντηση για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως έχω δηλώσει ξανά, αυτά τα θέματα δεν είναι δευτερευούσης σημασίας και τώρα περισσότερο από ποτέ θα εστιάσουμε και σε αυτά για να μην χάσουμε πολύτιμο έδαφος στα όσα κεκτημένα έγιναν διότι έχουν γίνει βήματα σε αυτό τον τομέα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Είναι σημαντικό τουλάχιστον, σε αυτό το επίπεδο να υπάρχει μια έντονη διεργασία. Εμείς σαν Βουλή Αντιπροσώπων στοχεύουμε στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής παρουσίας που είναι ο ρόλος που μας επιτρέπεται ως κοινοβούλιο να κάνουμε. Τώρα είναι το διάστημα στο οποίο πρέπει να χρησιμοποιήοσυμε κάθε μέσο, πλατφόρμα και επαφή, όχι μόνο για να ενημερώσουμε για το τι σημβαίνει στο Κυπριακό, τις παρανομίες της Τουρκίας που συμβαίνουν καθημερινά με στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας μας, αλλά γιατί χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι αν έχουμε κατανοήσει κάτι μετά την πανδημία, είναι ότι με συνεργασίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε μικρή και μεγάλη πρόκληση. Να χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο την Ευρπαϊκή μας ταυτοτητα και ρόλο και να ενισχύσουμε και την φωνή της Κύπρου και να προστατέυοσμε το μέλλον στο οποίο θέλουμε να ανήκουμε. Ένα μέλλον Ευρωπαϊκό, ισότιμο, υποσχόμενο που να έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών όλα αυτά τα οποάι έχουμε να διαχειριστούμε: Ενεργειακή κριση, επισιτιστική κριση, περιβαλλοντική κρίση.

5/ Επανήρχισαν οι εργασίες της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές. Ποιες οι δικές σας προτεραιότητες αλλά και του Σώματος γενικότερα το επόμενο διάστημα;

Υπάρχουν αρκετά νομοσχέδια, σε νομοθετικό επίπεδο, είναι μεγάλη η ατζέντα και οι επιτροπές προχωράνε κανονικά. Ήδη από τέλη Αυγούστου ξεκίνησαν να συνεδριάζουν οι επιτροπές για όλα τα οποία έχουν να διαχειριστούν, νομοσχέδια, προτάσεις νόμου, αυτεπάγγελτα. Έχουμε υπόψιν μας – έχω ήδη αποστείλει επιστολή στον εξοχότατο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την κατάθεση του προϋπολογισμού που είναι η υπέρτατη νομοθετική πράξη αφού αυτό γίνεται τον Δεκέμβρη και δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε – γνωρίζοντας ότι έχουμε και τις Προεδρικές εκλογές- άρα πρέπει εγκαίρως να ολοκληρώσει τις εργασίες η Βουλή. Η Βουλή επαγρυπνεί είναι εκεί σε διαρκή ετοιμότητα όλοι οι συνάδελφοι και συναδέλφισες να αντιμετωπίσουν κάθε ζήτημα το οποίο προκύπτει.  Φροντίζουμε καθημερινά να συνομιλούμε και με τους πολίτες για να είμαστε ενήμεροι και ενήμερες για ότι συμβαίνει και όπου επιτρέπεται με βάσει των θεσμικών μας ρόλων να παρεμβαίνουμε και ελπίζουμε γιατί δεν θα είναι εύκολο διάστημα τώρα και το επόμενο έτος καθώς φυσιολογικά μας επηρεάζουν οι εξελίξεις και ως κοινοβούλιο θα είναι ένα αρκετά δύσκολο με σύνθετες προκλήσεις διάστημα.

6/ Κλείνοντας με αφορμή και την επίσκεψη της κ. Μέτσολα, θα θέλαμε να ένα διαφορετικό σχόλιο σας. Εσείς είστε Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, η κ. Μέτσολα του Ευρωκοινοβουλίου. Δύο γυναίκες σε δύο ιδιαίτερα απαιτητικές και σημαντικές θέσεις. Κάποιο μήνυμα;

Πολλές φορές νιώθω ότι αρκετούς τους πειράζει αυτό το θέμα – τους ενοχλεί ιδιαίτερα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μια Δημοκρατία είναι λειψή όταν δεν εκπροσωπείται στο σύνολο της από το σύνολο της κονωνίας και από αυτή την εξίσωση δεν μπορεί να απουσιάζουν ούτε οι γυναίκες ούτε οι νέοι άνθρωποι. Έχουμε ανάγκη και από γυναικεία πρότυπα γι’ αυτό θεωρώ πως και η επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε και αυτό το στίγμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι προέρχεται και η ίδια από ένα μικρό κράτος μέλος – το μικρότερο της ΕΕ την Μάλτα, όπως είναι και η Κύπρος. Άρα θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι χρειάζεται να τολμήσουν οι νέοι και έχουμε εμείς το χρέος να βρούμε τους τρόπους αλλά χρειαζόμαστε να έχουμε και περισσότερες γυναίκες γιατί έτσι θα εκπροσωπείται πιο ορθά, δημοκρατικά, αντιπροσωπευτικά η φωνή ολόκληρης της κοινωνίας και οι απόψεις  της. Αυτή θα είναι η αντιπροσωπευτικότερη εικόνα για τα κράτη δικαίου για τα οποία που θέλουμε να υπηρετούμε. Και γι’ αυτό το μήνυμα θεωρώ πολύ σημαντική την επίσκεψη της κ. Μέτσολα. Σαν Κύπρος έχουμε δηλώσει την ετοιμότητα μας να εργαστούμε ακόμα πιο σθεναρά για όλα αυτά τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Χαίρομαι να πω ότι θα συναντηθούμε τον ερχόμενο μήνα στις Βρυξέλλες που θα έχουμε μια σύσκεψη με τις γυναίκες Προέδρων των Κοινοβουλίων για να δούμε πως προχωράμε και χτίζουμε όλα αυτά. 

Δείτε την παρέμβαση της Προέδρου της Βουλής στην εκπομπή Offsite On Air:

 

Home