Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΒ/Ζωντανός οργανισμός που συνεχώς πρέπει να βελτιώνεται η Βουλή

Offsite Team
- 16.11.2021

ΠτΒ/Ζωντανός οργανισμός που συνεχώς πρέπει να βελτιώνεται η Βουλή

Οι δηλώσεις της Προέδρου της Βουλής

Την επισήμανση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που συνεχώς χρειάζεται να βελτιώνεται, να αλλάζει, να εκσυγχρονίζεται και κυρίως να αφουγκράζεται την κοινωνία των πολιτών, έκανε η Πρόεδρος του Σώματος Αννίτα Δημητρίου, η οποία παρουσίασε σήμερα την έκθεση πεπραγμένων για το 2020 – 2021, σε διάσκεψη Τύπου, αλλά μίλησε και για τους στόχους που έχουν τεθεί.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Αναβάθμιση και εξύψωση του κοινοβουλευτικού έργου

Για την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο η κ. Δημητρίου τόνισε ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το σώμα η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Βουλής.

Αναφέρθηκε στο στόχο για αναβάθμιση και την εξύψωση του κοινοβουλευτικού έργου σε όλα τα επίπεδα για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών για τον θεσμό.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η προώθηση σημαντικών κυβερνητικών νομοσχεδίων, ειδικότερα για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων των πολιτών, την απάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων, όπως και την προαγωγή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών θα αποτελέσουν προτεραιότητα για το σώμα, είπε.

Τρίτος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός μέσω τεχνολογικής και ψηφιακής αναβάθμισης των διαδικασιών παραγωγής νομοθετικού έργου και η ενδυνάμωση της επικοινωνίας της Βουλής με τους πολίτες με διάφορους τρόπους, σημείωσε.

Πρωτοβουλία για ΑμεΑ

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δόθηκαν οδηγίες για την μελέτη του υφιστάμενου ευρύτερου πλαισίου που αφορά τα ΑμΕΑ με στόχο την πάταξη μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων φαινομένων τα οποία ακριβώς καταδεικνύουν την έλλειψη ενσυναίσθησης της κοινωνίας και των πολιτών προς αυτά.

Εξετάζεται συγκεκριμένα, η προώθηση νομοθεσίας για καταγγελίες μέσω φωτογραφίας από τροχονόμους της παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια και χώρους στάθμευσης ΑμεΑ, αποτελεσματικό έλεγχο υποστατικών για διευκολύνσεις και πρόσβαση σε ΑμεΑ, την απαγόρευση εγκατάλειψης οχημάτων σε πεζοδρόμια, εισόδους οικιών και άλλες επικίνδυνες θέσεις και τη δυνατότητα ρυμούλκησης τους. Η Βουλή θα αναλάβει τη διοργάνωση διάφορων δράσεων το πρώτο τριήμερο του Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων, αγώνα καλαθοσφαίρισης με αναπηρικά καροτσάκια και ανθρώπινης βιβλιοθήκης με την συμμετοχή ΑμεΑ με στόχο την καταπολέμηση των προκαταλήψεων.

Σε ερώτηση για το που βρίσκεται το θέμα και σχόλιο ότι προσπάθειες στο παρελθόν δεν είχαν αποτέλεσμα, απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο μελέτης για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν συγκεράζοντας τις απόψεις οι οποίες υπάρχουν να καταθέσουμε ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής το ζήτημα και ως τέτοιο να πάρει το δρόμο του μέσα από τις διαδικασίες για ψήφιση». Ευχήθηκε τις δυσκολίες να τις αντιμετωπίσουμε.  

Παράλληλα, στις άμεσες προτεραιότητες της Βουλής περιλαμβάνονται η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ζητήματα απονομής δικαιοσύνης που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών σε προχωρημένο στάδιο και της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Σε ερώτηση για το αν η Βουλή πρέπει να τηρείται ενήμερη για τα χρονοδιαγράμματα για το Ταμείο Ανάκαμψης απάντησε θετικά και ενημέρωσε ότι για το θέμα αυτό έχει επίσης συγκληθεί σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Προέδρους των Επιτροπών για τα πιο σημαντικά νομοσχέδια για να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε πλήρως και να αντιμετωπίσουμε τα όποια σημεία τριβής υπάρχουν.  

Αναθεώρηση διαδικασίας εκλογής Προέδρου Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής του ή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων πως έχουν εντοπιστεί προβλήματα και χρήζει αναθεώρησης, προσθέτοντας ότι μελέτη θα τεθεί το συντομότερο ενώπιον της Επιτροπής  για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής.  

Για τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η κ. Δημητρίου είπε ότι έχει αποσταλεί πολυσέλιδη επιστολή στην οποία γίνονται αναφορές για το που εντοπίζονται προβλήματα και στρεβλώσεις και θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι εποικοδομητικά για να επιλυθούν. Στόχος όπως εξήγησε είναι «να διασφαλίζεται το κύρος, η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία του θεσμού».  

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι υπάρχουν δύο εισηγήσεις για το ζήτημα, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μέχρι και την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι μπορεί να ξανασυγκληθεί η σύσκεψη αρχηγών αν υπάρχουν αμφιβολίες για να οριστικοποιηθεί το ζήτημα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.  

Ενημέρωσε επίσης ότι από τις αρχές του 2022 θα λειτουργήσει Γραφείο Τύπου της Βουλής ενώ προγραμματίζεται αναβάθμιση της ιστοσελίδας της στο πρότυπο ξένων κοινοβουλίων καθώς και απάλειψη της χρήσης χαρτιού. Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο live streaming των συνεδριών επιτροπών είπε ότι αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται αλλά ότι θα εξεταστεί.

Για τον Φάκελο της Κύπρου, είπε ότι είχε ενημέρωση από τον ομόλογό της ότι υπήρξε καθυστέρηση στην  έκδοση τόμων λόγω των συνθηκών που είχε δημιουργήσει η πανδημία αλλά ότι η διαδικασία προχωρά πλέον. Ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία ειδικών επιτροπών των δύο κοινοβουλίων, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος πρόσβασης σε όλα τα αρχεία από την κυπριακή Βουλή.  

Σε ερώτηση για παραμονή της Βουλής στο «Φιλοξενία» μέχρι τον Ιούνιο και το κόστος αυτής, η κ. Δημητρίου απάντησε ότι αυτό έγινε αφού λήφθηκε υπόψη η επιδείνωση της πανδημίας και του ότι θα πρέπει να γίνουν διαφοροποιήσεις στο παλιό κτήριο της Βουλής. Στόχος, είπε είναι να μπορέσουμε σταδιακά να επιστρέψουμε στο κτήριο της Βουλής.

«Βεβαίως και συνεπάγεται κόστος» όμως μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή του συμβολαίου για επιστροφή στο κτήριο πιο σύντομα, είπε. Χρειάζεται όμως η Βουλή των Αντιπροσώπων να λειτουργεί ως πρότυπο τήρησης των πρωτοκόλλων και των μέτρων, συνέχισε. Ελπίζω να τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν πανδημίας επιτρεπούσης, σημείωσε.  

Η Βουλή χώρος προσιτός στο κοινό

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης τον στόχο της Βουλής να καταστεί η Βουλή χώρος προσιτός το κοινό.

Αναφέρθηκε στην πρόθεση για πρόγραμμα πρακτικής άσκησης πτυχιούχων και φοιτητών.

Είπε επίσης ότι προωθείται η εκ νέου λειτουργία του Σπιτιού του Πολίτη εντός του 2022. Ενημέρωσε ότι θα συσταθεί Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας με την συμμετοχή προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους. «Θα μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να αναβαθμίσουμε το Σπίτι του Πολίτη, να ανοίξουμε το Σπίτι του Πολίτη προς το κοινό», σημείωσε.  

Ανέφερε ακόμα ότι η βιβλιοθήκη της Βουλής, θα μεταφερθεί στο Σπίτι του Πολίτη και θα αναβαθμιστεί, «για να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη βιβλιοθήκη μας πόλο έλξης των μελετητών του νομικού κόσμου και σε αυτόν τον χώρο να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε δράσεις που στόχο ακριβώς θα έχουν να φέρουν πιο κοντά την κοινωνία των πολιτών με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων».

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που συνεχώς χρειάζεται να βελτιώνεται, να αλλάζει, να εκσυγχρονίζεται και κυρίως να αφουγκράζεται την κοινωνία των πολιτών», σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής.  Μέλημα μας, πρόσθεσε, είναι συνεχώς να αναπροσαρμοζόμαστε με βάση τις τρέχουσες ανάγκες και εξελίξεις, αποφάσεις, να έχουμε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, να βελτιώνουμε τις διαδικασίες αλλά κυρίως να έχουμε όραμα.  

Τα πεπραγμένα

Η δίτομη έκθεση πεπραγμένων η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναδεικνύει το πολυεπίπεδο έργο που ανέπτυξε η Βουλή «παρά τις αντίξοες συνθήκες που – οφείλουμε να υπογραμμίσουμε - δημιουργήθηκαν από την πανδημία και την αναστολή των εργασιών της Βουλής, λόγω των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου» είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Κατά τις απελθούσες δύο συνόδους ψηφίστηκαν σε νόμους 188 νομοσχέδια, 88 προτάσεις νόμου και εγκρίθηκαν 105 κανονισμοί. Υπενθύμισε ότι η Βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά στην ιστορία της ενώ ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός ψηφίστηκε την 21η Ιανουαρίου του 2021.

Μεταξύ άλλων, ψηφίστηκαν μία τροποποίηση του Συντάγματος, έγιναν 18 αναπομπές νόμων και 11 αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας και ψηφίστηκαν 5 συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί που είχαν να κάνουν με μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας και στήριξης των πολιτών. Απαντώντας σε ερώτηση για το λόγο που ψηφίστηκαν τόσοι πολλοί νόμοι οι οποίοι ήταν αντισυνταγματικοί ανέφερε ότι δεν μπορεί να περιοριστεί ο ρόλος του κάθε Βουλευτή. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι προσεχτικοί, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι πολλές φορές για λόγους άσκησης πολιτικών πιέσεων μπορεί ο κάθε Βουλευτής να πράξει όπως νομίζει.

Αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Βουλής και σε πλειάδα σημαντικών νόμων που ψηφίστηκαν, όπως ο νόμος για την διακρατική συμφωνία για το Φόρουμ Ανατολικής Μεσογείου Φυσικού Αερίου (EMGF), η θεσμοθέτηση των κοινωνικών επιχειρήσεων, η νομοθετική ρύθμιση για αντιμετώπιση του εκφοβισμού στον αθλητισμό, ρυθμίσεις για την προστασία του καταναλωτή, η ίδρυση το Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η πρόληψη και καταπολέμηση της παρενόχλησης και η καταπολέμηση το σεξισμού.

Κατά την περίοδο που καλύπτει η έκθεση των πεπραγμένων κατατέθηκαν με τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου άλλα 195 θέματα, αποσύρθηκαν 2 και κατά την έκτακτη σύνοδο 112 θέματα. Επίσης υποβλήθηκαν από Βουλευτές 241 ερωτήσεις και κατά την έκτακτη 18 ερωτήσεις.

Λήφθηκαν στη Βουλή από τους αρμόδιους Υπουργούς 339 και 13 απαντήσεις αντίστοιχα, οι 167 εκ των οποίων αφορούσαν σε υποβληθείσες ερωτήσεις προηγούμενων συνόδων. Πραγματοποιήθηκαν 550 συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και 37 συνεδρίας της Ολομέλειας.

Σε αναφορά της στα εναρμονιστικά νομοσχέδια που καλείται να ψηφίζει η Βουλή ανέφερε ότι κατατέθηκαν 90 νομοσχέδια και κανονισμοί για εναρμόνιση, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ή 61 εκπρόθεσμα. Σε αναφορά της στη εκπρόθεσμη κατάθεση και άσκηση πιέσεων για ψήφισή τους, σημείωσε ότι η Βουλή θα παρακολουθεί τη διαδικασία έγκαιρης κατάθεσης των νομοσχεδίων και θα παρεμβαίνει.

Ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβεβαιώσει για ενημέρωση τακτικά της Βουλής για την λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επί σημαντικών για την Κύπρο θεμάτων.

Ειδική αναφορά έκανε για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, «ένα μοναδικό εγχείρημα για το μέλλον που θέλουμε να έχουμε», όπως είπε η κ. Δημητρίου. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή από πλευράς της Βουλής σε αυτή την προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο γεγονός ότι θα πραγματοποιήσει διήμερη συζήτηση με τους Πολίτες αναφορικά με το μέλλον και την μετεξέλιξη της ΕΕ, στις αρχές του 2022.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι διεθνείς σχέσεις επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία, παρά ταύτα η Βουλή «ανέπτυξε με την χρήση της ψηφιακής και άλλης τεχνολογίας πολυποίκιλες δράσεις κοινοβουλευτικής διπλωματίας προωθώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».  Μέλη της Βουλής έλαβαν μέρος σε 130 τηλεδιασκέψεις ενώ από τα μέσα Ιουνίου η Βουλή συμμετείχε με φυσική παρουσία σε πέντε κοινοβουλευτικές αποστολές τριών κοινοβουλευτικών οργανισμών, είπε.

Ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, σημαντική έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με τίτλο «Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική», η οποία θα εμπλουτιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ανάλογο υλικό για το κυπριακό ιδίωμα.  

Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε τους συνεργάτες της στη Βουλή, τη Γενική Διευθύντρια Τασούλα Ιερωνυμίδου, τους Διευθυντές τμημάτων και όλο το προσωπικό της Βουλής, τους συνάδελφους της Βουλευτές αρκετοί εκ των οποίων έδωσαν το παρών τους στην διάσκεψη Τύπου, αλλά και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας για ανάδειξη του έργου της Βουλής.  

ΚΥΠΕ

Home