Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: «Αποφασιστικότητα Ε.Ε. κατά των τουρκικών προκλήσεων»

Offsite Team
- 10.09.2020

ΠτΔ: «Αποφασιστικότητα Ε.Ε. κατά των τουρκικών προκλήσεων»

Thumbnail
Οι δηλώσεις του μετά την MED 7

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε  την ομόφωνη θέση αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των ηγετών, όπως διατυπώνεται στη σημερινή Κοινή Διακήρυξη, για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος  Αναστασιάδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας  της  Συνόδου  Κορυφής των επτά μεσογειακών κρατών MED7, στην Κορσική.

Όπως είπε, «Με την Κοινή Διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική παραβατικότητα συμπεριλαμβανομένων, που θέλουμε να απευχόμαστε, προσθέτων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλακεί στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. .

Oλόκληρη η δήλωση: 

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την άψογη προετοιμασία και τη διοργάνωση της σημερινής Συνόδου αλλά και για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας έχετε προσφέρει.

Επιθυμώ να χαιρετίσω τις τακτικές μας Συναντήσεις, στο πλαίσιο του σχηματισμού των Επτά Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED 7), και να υπογραμμίσω τη σημασία της μεταξύ μας συνεννόησης και συντονισμού για πιο αποτελεσματική προώθηση των θέσεων μας προς το συμφέρον των λαών της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης.  

Αν κατέδειξε κάτι η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της είναι ότι η ανάγκη συντονισμένων δράσεων σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι αναντίλεκτη. Για αυτό και εξαίρω την πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν για τη διεξαγωγή της σημερινής Συνόδου παρά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας. Αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση όλων για μια ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, με αξιοπρέπεια, ΕΕ.

 

Επισημάναμε εκ νέου ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης από τις εξελίξεις στη Λιβύη, τον Λίβανο και τη Συρία. Συμφωνήσαμε ότι χρήζουν άμεσων λύσεων προβλήματα που προκύπτουν από εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως της στρατιωτικοποίησης, της τρομοκρατίας, των εσωτερικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και σε χώρες της νότιας λεκάνης της Μεσογείου. Λύσεις βάσει πολιτικών όρων, πολυεπίπεδης συνεργασίας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.  

Μας απασχόλησαν βεβαίως και το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού. Ένα θέμα, για το οποίο όλα τα μεσογειακά κράτη παραμένουν σε εγρήγορση. Η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής καλείται επί σειρά ετών να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση διαχείρισης δυσαναλόγου βάρους που θέτει σε σοβαρή δοκιμασίας τις αντοχές των υποδομών, της οικονομίας και του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας. Ροές που κατά κύριο λόγο προέρχονται μεθοδευμένα από τη γείτονα χώρα, την Τουρκία.  

Έχουμε συμφωνήσει, και αυτό είναι το σημαντικότερο, πως προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού θα πρέπει να εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και του δίκαιου καταμερισμού της ευθύνης και του βάρους. Θέλω να ελπίζω ότι το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα υιοθετηθεί από την ΕΕ θα αντιμετωπίζει στη ρίζα τα προβλήματα και θα γίνεται όπως επιβάλλεται, και θα εκφράζεται η αλληλεγγύη.

Άφησα τελευταία την αναφορά στους ορατούς κινδύνους διατάραξης ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο ως αποτέλεσμα των κλιμακούμενων και διεθνώς καταδικαστέων παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας και της πρωτοφανούς πολεμικής ρητορικής που αναπτύσσει.  

Όπως ήταν αναμενόμενο τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους των ηγετών για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά ιδιαίτερα για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας καταστροφικής σύρραξης που δεν θα επηρεάσει μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες, θα επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη συνοχή της ΕΕ. Είναι καλά γνωστό ότι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας δεν είναι παρά και σύνορα της ΕΕ.  

Θέλω με ιδιαίτερη ικανοποίηση να χαιρετίσω την ομόφωνη θέση αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των ηγετών, όπως διατυπώνεται στη σημερινή Κοινή Διακήρυξη, για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε με τους ηγέτες ως προς την ανάγκη κοινής στρατηγικής και μέτρων εφόσον είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών μελών της ΕΕ και της ΕΕ αυτής καθ΄αυτής.  

Με την Κοινή Διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική παραβατικότητα συμπεριλαμβανομένων, που θέλουμε να απευχόμαστε, προσθέτων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλακεί στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επανέλαβα στους ηγέτες ότι η Κύπρος κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό τον μήνα, επανέλαβα τις θέσεις μας για την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζω για ακόμα μια φορά θερμές ευχαριστίες προς τους φίλους ηγέτες για τη σημερινή σαφή καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο και για το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης, την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη προς την πατρίδα μου. Ενημέρωσα την ίδια ώρα τους ηγέτες για τις προσπάθειες που καταβάλλω για επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική επίλυση του Κυπριακού ώστε να τερματιστεί η κατοχή και το απαράδεκτο στάτους κβο. Τόνισα ότι μόνο η επανένωση θα δημιουργήσει συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα συμβάλει τα μέγιστα στη θεμελίωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα πως οι φίλοι ηγέτες των μεσογειακών κρατών θα αξιοποιήσουν τις σχέσεις τους και θα ασκήσουν την επιρροή τους προς την Τουρκία ώστε να αντιληφθεί ότι πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να συνεργαστεί μέσα από έναν ειλικρινή και περιεκτικό διάλογο στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου να βρούμε τις λύσεις που θα δώσουν ευημερία στους λαούς μας». Τέλος απευθυνόμενος προς τον Γάλλο Πρόεδρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την έμπρακτη και σταθερή στήριξη που επιδεικνύει προς την Κύπρο.

 

Home