ΠτΔ: Βλέπει Ζινπίνγκ & Πούτιν σε Κίνα, στη σκιά Σχεδίου Μενέντεζ

Υψηλής σημασίας επίσκεψη για τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Κίνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα συμμετάσχει στο Β΄ Φόρουμ Κορυφής «Δρόμος του Μεταξιού» που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο.

Με γεμάτη ατζέντα έφτασε το Πεκίνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε μία επίσκεψη υψηλής σημασίας για την Κυβέρνηση, καθώς η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο μπορεί να επιφέρει αρκετά οφέλη στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, και με Εκπρόσωπο της ανώτατης ηγεσίας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στην Κίνα η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ Κώστας Χαμπιαούρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και ο Υφυπουργός Τουρισμού κ Σάββας Περδίος.

Βλέπει Πούτιν

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συναντήσει επίσης και τον Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο από τον αμερικανό γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Να υπενθυμίσουμε πως το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, «στοχεύει» ξεκάθαρα στο να περιθωριοποίηση την επιρροή της Ρωσίας και λιγότερο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στο μεταξύ, Κυβερνητική πηγή, ξεκαθάρισε στην Offsite πως τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο είναι θέσεις των ΗΠΑ και όχι της Κύπρου, που όμως επηρεάζουν την Κύπρο με την άρση στου εμπάργκο πώλησης όπλων. Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η σχέση Κύπρου – Ρωσίας είναι διαχρονική και δεν επηρεάζεται από τις υπόλοιπες σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρου με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κυβέρνηση επιδιώκει μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του νησιού αλλά και να καταστήσει την Κύπρο ως πυλώνα ειρήνης στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος αναμένεται να ενημερώσει τον Ρώσο Πρόεδρο αλλά και τον Κινέζο Πρόεδρο, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι δύο χώρες για τη λύση του κυπριακού. Επιπλέον, αναμένεται να ζητηθεί η συνεισφορά τους με τον ρόλο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε, για την διατήρηση της αποστολής και του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Σύναψη συμφωνιών

Η  παρουσίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πεκίνο αποσκοπεί στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με την Κίνα και στην προωθηθεί της διμερούς συνεργασίες σε περισσότερους τομείς.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας θα υπογραφούν δύο Μνημόνια Συναντίληψης:

  • Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2019-2022, και
  • Συνεργασία στο πλαίσιο του Δρόμου του Μεταξιού – Οικονομικής Ζώνης και Ναυτικής Συνεργασίας για τον 21ο αιώνα Silk Road Initiative.

Υπενθυμίζουμε ότι με την Κίνα το τελευταία διάστημα έχουν υπογραφεί Συμφωνία Έκοδης, Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Ανώτερης Εκπαίδευσης, Πρωτόκολλο Συνεργασίας για Εξαγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων της Κύπρου προς την Κίνα, και Μνημόνιο ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικές θα είναι και οι διμερείς συναντήσεις του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, που αποσκοπούν στην προβολή της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού, αλλά και της προαγωγής της συνδεσιμότητας με την πολύ μεγάλη κινεζική αγορά.

Τι είναι ο «Δρόμος του Μεταξιού»

Ο Δρόμος του Μεταξιού είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο εμπορικών διαδρομών μεταξύ της Κίνας και κρατών στα δυτικά και νότια της χώρας της Ασίας. Πρόκειται για ένα εμπορικό δίκτυο έκανε την αρχή από την κινεζική δυναστεία των Χαν, περίπου το 130 π.Χ, και διήρκησε για χιλιετίες. 

Ο «Δρόμος του Μεταξιού» - «One Belt-One Road», αναβίωσε  στην Κίνα το 2013 και μετονομάστηκε σε «Belt and Road Initiative», και πρόκειται για μια πολύ σημαντική διεθνή συνάντηση με κύριο αντικείμενο τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, τις μεταφορές και τη συνδεσιμότητα της Κίνας με την Ευρώπη και την Αφρική.

Ωστόσο οι ΗΠΑ, όπως και αρκετές πρωτεύουσες της Δύσης, θεωρούν πως πρόκειται απλώς για έναν τρόπο ώστε να μπορέσει να διευρυνθεί η κινεζική επιρροή στο εξωτερικό και να φορτωθούν οι χώρες με μη βιώσιμα χρέη μέσω αδιαφανών έργων. Η Κίνα υποστηρίζει πως δεν πρόκειται ένα γεωπολιτικό εργαλείο, αλλά μια πλατφόρμα για συνεργασία.

 

8