ΠτΔ: Δίπλα σε Μαρωνίτες για επιστροφή των χωρίων τους

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τέλεσε τα εγκαίνια του 'Σπιτιού του Μάρωνα' και εξέφρασε την στήριξη του στους Μαρωνίτες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τέλεσε απόψε τα εγκαίνια του «Σπιτιού του Αγίου Μάρωνα», ενός κέντρου ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας, όχι μόνο για τη Μαρωνιτική κοινότητα, αλλά και για την Κύπρο ευρύτερα. Ο Πρόεδρος είπε μεταξύ άλλων ότι στηρίζει το απολύτως δικαιολογημένο αίτημα των Μαρωνιτών για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους.  

Με την άφιξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο «Σπίτι του Αγίου Μάρωνα» στην Ακρόπολη , το πρόγραμμα των εγκαινίων ξεκίνησε με προσευχή στο εκεί Εκκλησάκι, ακολούθησε η αποκάλυψη της αναμνηστικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο και τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη των Μαρωνιτών, στη συνέχεια φυτεύτηκαν δύο κέδροι, αναμνηστικοί για την αποψινή εκδήλωση, θυμίζοντας τις ρίζες των Μαρωνιτών. Κατόπιν έγινε η κοπή της κορδέλας και ακολούθησαν, χαιρετισμοί.  

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια είπε ότι ο πνευματικός αυτός χώρος αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη περισσότερες δημιουργικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές δράσεις. Το χαρακτήρισε μέσο κοινωνικής συνεύρεσης, που συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης της ταυτότητας της Μαρωνιτικής κοινότητας. 

«Ταυτότητα, την οποία καταφέρατε να διαφυλάξετε άθικτη κατά την ιστορική παρουσία σας στο νησί από τα τέλη του 7ου αιώνα, ακόμη και μετά τη δοκιμασία και τα τραγικά πλήγματα που επισυνέβησαν στην πατρίδα μας το 1974 με τον βίαιο εκτοπισμό από τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά της καταγωγής σας στις επαρχίες Κερύνειας και Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, με την εργατικότητα και τις ικανότητες που σας διακρίνουν, κατορθώσατε να ορθοποδήσετε, να ευημερήσετε και να προοδεύσετε στην προσφυγιά, συνεργώντας με την ενεργό ανάμειξη σας σε κάθε πτυχή του πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι του τόπου μας», είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους.

Όπως είπε, η Πολιτεία, με πλήρη επίγνωση και σεβασμό στο ότι η Μαρωνιτική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του κοινωνικού ιστού και του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλούτου της πατρίδας μας, «στάθηκε εμπράκτως αρωγός στους διαχρονικούς στόχους που έχετε θέσει, ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής σας κληρονομιάς, περιλαμβανομένου της διαφύλαξης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής γλώσσας ως γλώσσας που ομιλείτε και πρέπει να προστατεύεται στη Δημοκρατία».  

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συνεισφέραμε ποσό ύψους 250 χιλιάδων για την ανακαίνιση του παρόντος κτιρίου για να λειτουργήσει ως ‘Το Σπίτι του Αγίου Μάρωνα’».  

«Πλέον, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης, μουσείου, αίθουσας πολλαπλής χρήσης και δίνοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης των χώρων του για την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων, το Σπίτι θα αποτελεί πρότυπο Κέντρο δημιουργικής αλληλεπίδρασης για τη Μαρωνιτική κοινότητα. Ο χώρος που φιλοξενεί το οίκημα παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Εκκλησία Μαρωνιτών αμέσως μετά την Εισβολή του 1974, λειτουργώντας αρχικά από το 1978 έως το 1986 σαν οικοτροφείο των παιδιών των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών, ενώ εν συνεχεία στέγασε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών», συμπλήρωσε.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι πέραν του ποσού που συνεισέφερε για την ανακαίνιση του παρόντος κτηρίου, η Κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά σειρά έργων προς όφελος της Μαρωνίτικης Κοινότητας στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές, συνολικού κόστους πέραν των 340 χιλιάδων ευρώ, τα οποία είτε υλοποιήθηκαν, είτε βρίσκονται υπό εξέλιξη.  

«Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου και τον Εκπρόσωπο της Κοινότητας, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός προγραμματισμός για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των Εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων της Μαρωνιτικής Αρχιεπισκοπής που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Και είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματικά για όλους μας που κατέστη δυνατή η συντήρηση της σπουδαίας σημασίας και συμβολικού χαρακτήρα Εκκλησίας της Αγίας Άννας που βρίσκεται στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και η οποία θα παραδοθεί αύριο σε προγραμματισμένη τελετή», επεσήμανε ο Πρόεδρος.  

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παιδείας «ως καθοριστικού παράγοντα για τη διατήρηση της ιδιαίτερης κουλτούρας, παράδοσης και ιστορίας σας, υλοποιούμε σειρά προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν σχολεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και των Θρησκευτικών Ομάδων και τα οποία, πέραν των πιο πάνω, προωθούν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη».  

«Επιπλέον, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αξιέπαινων δράσεων και της οικονομικής ευρωστίας της Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών και όχι μόνο, το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2018 αποφάσισε όπως οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου απαλλάσσονται από το ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλουν για την ανέγερση και συντήρηση ναών που χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση θρησκευτικού έργου», σημείωσε.  

Απευθυνόμενος προς τις Μαρωνίτισσες και τους Μαρωνίτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συναισθάνεται και συμμερίζεται πλήρως τον πόνο, την πικρία για τον βίαιο εκτοπισμό από τα χωριά τους και τις τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς και την αγωνία τους για το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής και την απρόσκοπτη ενάσκηση των εκκλησιαστικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών τους δράσεων.

"Βασικός και αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όπου με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργηθεί ένα κράτος με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και, βεβαίως, όλων όσων ο Θεός ευλόγησε να κατοικούν αυτή τη γη. Ένα κράτος που θα δομεί τη λειτουργία του στη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει και τη βασική αρχή για την διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας και κυριαρχίας μακριά από ξένες παρεμβάσεις», πρόσθεσε.  

Ένα φυσιολογικό κράτος, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο οποίο το σύνολο των νόμιμων πολιτών θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης να ευημερεί, απαλλαγμένο από τις όποιες εξαρτήσεις ή παρουσία στρατευμάτων.  

«Στην προσπάθεια αυτή, υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά σας για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μία φορά είναι την ελπίδα πως όσοι εμπλέκονται, πέραν από ρητορικές διαβεβαιώσεις, θα αποδείξουν επιτέλους με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέληση τους να συνεργαστούν εποικοδομητικά, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, στις προσπάθειες επανένωσης της πατρίδας μας.

"Η παρουσία μου εδώ τη μέρα της ονομαστικής μου εορτής, που οι παραδόσεις υπαγορεύουν να την περνάμε με την οικογένεια, δεν αποδεικνύει παρά πως νιώθω ότι βρίσκομαι μεταξύ της οικογένειας μου, για αυτό και σας ευχαριστώ για τις ευχές, την αγάπη, για τη στήριξη στα όσα χρόνια βρίσκομαι και αγωνίζομαι μαζί σας για το καλό της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, παράλληλα, ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής των Μαρωνιτών, του Καρδινάλιου Μπαγνάσκου, του Αποστολικού Νούντσιου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, «υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά το άριστο των σχέσεων μας με τον Λίβανο και την Αγία Έδρα, καθώς και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των εκκλησιών και των θρησκειών μας».  

«Σχέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την πολιτισμική διάσταση της Κύπρου και του ρόλου της ως γέφυρας ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, απόλυτα συμβατές με την επιδίωξη των κοινών μας στόχων σχετικά με την ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας μας, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ξανά τις ευχαριστίες του, την εκτίμηση και τον καθολικό σεβασμό «σε όλους τους αδελφούς Μαρωνίτες για τη μέχρι σήμερα πλούσια προσφορά και δράση σας αναφορικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου», όπως είπε.  

«Θα ήθελα να ευχηθώ πολλά χρόνια ακόμα στην αρχιεροσύνη της Μαρωνιτικής κοινότητας και να σας συγχαρώ διότι φέτος συμπληρώνεται τα δέκα χρόνια από τη χειροτονία σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Μαρωνιτικής κοινότητας και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο σε όλους σας», είπε.  

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος , στο δικό του χαιρετισμό ευχήθηκε η Μαρωνιτική Κοινότητα να ανεβαίνει συνεχώς, να βρει το δρόμο το σωστό που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.  

«Κανείς πρέπει να βλέπει μακριά, μέσα στο χρόνο, και να μην βλέπουμε κοντόφθαλμα για σήμερα και για αύριο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, χρόνια πολλά, να απολαμβάνει αυτό το μέγαρο και αυτός και οι διάδοχοι του, και όλη η Μαρωνιτική Κοινότητα, για το καλό όλων.  

Την ευχή και την ελπίδα ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη «θα επιτευχθεί ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου, δείχνοντας πως οι άνθρωποι μπορούν να συνυπάρχουν έχοντας διαφορετικά πολιτιστικά και θρησκευτικά ήθη», εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέηφ.  

Ευχήθηκε ακόμη για την επιστροφή και των τεσσάρων χωριών των Μαρωνιτών, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και την Καρπασία, σημειώνοντας ότι «αυτά τα τέσσερα χωριά θα μπορούσαν να είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που χρειάζεται η χώρα τόσο πολύ».  

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αποστολικός Νούντσιος Λεοπόλντο Τζιρέλι αναφέρθηκε στο Σπίτι του Μάρωνα ως ένα ισχυρό σύμβολο της ενότητας της Εκκλησίας των Μαρωνιτών Κύπρου.  

Μίλησε επίσης για την ανάγκη να εκπαιδευθούν οι νέοι στις ανθρωπιστικές και ηθικές αξίες και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι μια από τις προτεραιότητες αυτού του πολιτιστικού και κοινωνικού κέντρου.  

Ο Ιταλός Καρδινάλιος της Καθολικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος της Γένοβας, Angelo Bagnasco, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή, σε χαιρετισμό του είπε ότι οι Επίσκοποι της Ιταλίας είναι πολύ ευτυχείς που μπόρεσαν να συνεισφέρουν σε αυτή την ανακαίνιση, το οποίο είναι σημείο της εκκλησιαστικής κοινωνίας και κοινότητας, και πρόσθεσε ότι είναι πολύ ευτυχής να βλέπει εδώ στην Κύπρο τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Εκκλησία και τις αρχές, την Κυβέρνηση και όλες τις κοινότητες.  

Η θρησκεία, συνέχισε, μπορεί να είναι το σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα και να είναι ένα σημείο πιο ανθρώπινο στο να ενώνει όλους.  

Εκπρόσωπος του Μαρωνίτη Πατριάρχη Μπεχάρα Μπούτρος Ράι ανέφερε ότι το «Σπίτι του Μάρωνα» αποκαταστάθηκε για να γίνει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συναντώνται χωρίς προκαταλήψεις ή φόβο και να μάθουν να ζουν μαζί με αρμονία, ειρήνη και χαρά.

 

Αυτό το σπίτι θα γίνει ένας χώρος όπου η θεολογία των Μαρωνιτών, η πνευματικότητα και ο πολιτισμός θα παρουσιάζονται για όφελος όλων των ανθρώπων, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.  

8