Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: «Έχουμε αποδεχθεί από το 91 την πολιτική ισότητα»

Offsite Team -
22.03.2021 - 13:22

ΠτΔ: «Έχουμε αποδεχθεί από το 91 την πολιτική ισότητα»

Thumbnail
Τι είπε για Τζωνή και συρματόπλεγμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μετέβη σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο περιοδείας του σε αναπτυξιακά έργα και στη συνέχεια μετέβη στη συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νιώθω ιδιαίτερη ευτυχής σήμερα, διότι η Λευκωσία αλλάζει και σημαντικές αλλαγές γίνονται σε όλες τις πόλεις, όμως νιώθω ιδιαίτερα περήφανος για τη Λευκωσία γιατί με τη συμβολή από πλευράς Κυβέρνησης ενός ποσού 273 εκ. ευρώ για έργα για τον δήμο Λευκωσίας έχουμε συμβάλει ώστε σήμερα η πλατεία ελευθερίας, η κατασκευή της οποίας μπορεί να καθυστέρησε όχι εξαιτίας των δημοτικών Αρχών, των γνωστών περιπετειών που είχε, θα είναι ένα σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο σε συνδυασμό με τις οδούς Στασικράτου, Ευαγόρου, Μακαρίουσε συνδυασμό με το Θέατρο, με το Μουσείο, με το ΓΣΠ.

Πιστεύω ότι θα δώσουν μια άλλη όψη σε μια σύγχρονη πρωτεύουσα . Η πλατεία ένα πραγματικά κόσμημα συνδέει την παλιά Λευκωσία με ένα σύγχρονο τρόπο με τη σύγχρονη Λευκωσία.
Και αυτό ήταν ένα όραμα του φίλου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη που με τη βοήθεια και της Ευρώπης και κρατικών πόρων γίνεται κατορθωτό με την παρούσα δημοτική Αρχή και τη διακυβέρνηση, σε στενή συνεργασία να μπορούμε να κάνουμε τον κάθε πολίτη να νιώθει πραγματικά ότι ζει σε ένα περιβάλλον που του χρωστούσαμε και του αξίζει».

Για Τζιωνή

Σε ερώτηση για τις θέσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τον μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό κ. Τάσου Τζιωνή, ο Πρόεδρος είπε ότι «με ενδιαφέρουν οι διαφορές, για αυτό και συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα, όχι μόνο όσοι είναι μιας σχολής αλλά όσοι μπορεί μέσα από τον προβληματισμό τους να βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπίσουμε τον κάθε κίνδυνο. Δεν νομίζω ότι τα σχόλια που άκουσα είναι ότι θα πρέπει ο κ. Τζιωνής να αποπεμφθεί από τη διαπραγματευτική ομάδα. Τον επέλεξα γιατί γνωρίζω τις ιδέες, τις αντιλήψεις, και πιστεύω ότι μέσα από τον προβληματισμό για τροφή προς σκέψη δίδεται καλύτερη ευκαιρία αντιμετώπισης των τυχόν προβλημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε». Ερωτηθείς αν ασπάζεται τις ιδέες του κ. Τζιωνή, ο Πρόεδρος είπε ότι «ασπάζομαι τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη που στόχο έχει να συμβάλει στην πενταμερή όπως συνέβαλε και στο Κραν Μοντανά για να υπάρξει η πρόοδος που υπήρξε. Ένα εύχομαι μόνο, να υπάρχει πραγματικά καλή θέληση από την Τουρκία να αλλάξει προσανατολισμούς και θέσεις, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε εκείνο το κοινό έδαφος που θα μας οδηγήσει σε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της πολιτικής ισότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «την έχουμε ήδη αποδεχθεί από το 1991, την έχω επαναλάβει στο Κραν Μοντανά, όπως ακριβώς καθορίζεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 716 του 1991  και συνεπώς δεν τίθεται θέμα να με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ κάτι που ήδη έχω αποδεχθεί».

Για συρματόπλεγμα:«Ήμουν ενήμερος»

Ερωτηθείς αν ήταν ενήμερος για το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε στον Αστρομερίτη, ο Πρόεδρος είπε «βεβαίως, και στόχο έχει όχι να διαχωρίσει ή να καθορίσει σύνορα. Είναι ένας φράκτης παρεμπόδισης επέκτασης μιας στρατηγικής της Τουρκίας που σε άλλες περιπτώσεις εκδηλώθηκε δια αερομεταφοράς όπως στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην Κύπρο μεθοδεύεται μέσα από τις ροές που προσπαθούν με κάθε τρόπο από τη μια να αλλοιώσουν τον δημογραφικό χαρακτήρα, από την άλλη να προκαλέσουν οικονομικά προβλήματα, αλλά το χείριστο και πιο επικίνδυνο, να λάβετε υπόψη ότι από τις ροές που φτάνουν καθημερινά μόνο 5 ή 6% αποτελούν είτε μητέρες είτε παιδιά, οι υπόλοιποι είναι στρατευσίμου ηλικίας, Σύριοι στην καταγωγή οι πλείστοι. Αυτό ας ληφθεί καλά υπόψη από όσους νομίζουν ότι τάχα ο φράκτης αποτελεί σύνορο. Είναι μια περιοχή κατάπαυσης του πυρός».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν γνωρίζω πόσοι κάτοικοι αντιδρούν. Εάν υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα που προκαλούνται θα βελτιωθούν, θα διορθωθούν. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ανακόψουμε, στον βαθμό που μπορούμε ή να αποτρέψουμε, τη στρατηγική της Τουρκίας και δεν είναι μόνο μέσα από τον φράκτη, αλλά μέσα και από τα διαβήματα που γίνονται στην ΕΕ ότι επιτέλους πρέπει να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και της Κύπρου, πέραν των υπολοίπων μεσογειακών χωρών.

Να λάβετε υπόψη ότι οι αιτητές πολιτικού ασύλου φθάνουν σήμερα το 4% του πληθυσμού της Κύπρου όταν στις υπόλοιπες των χωρών, ακόμα και της πρώτης γραμμής, δεν υπερβαίνουν το 1%, και δεν υπολογίζω τους παράνομους που έχουν διεισδύσει και δεν αιτούνται πολιτικού ασύλου. Κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι σεβόμαστε απόλυτα τους πρόσφυγες και παρέχουμε τη μεγίστη δυνατή βοήθεια, όμως δεν είναι τους συγκεκριμένους πολίτες που έχουν ανάγκη στους οποίους θέλουμε να παρεμποδίσουμε την είσοδο, είναι την υλοποίηση μιας στρατηγικής εξόφθαλμης σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς τι επιδιώκει η Λευκωσία από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ξεκάθαρη θέση της Ευρώπης ότι επιθυει και θέλει να είναι παρούσα (στη Γενεύη) δοθέντος ότι αφορά ένα ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που και σήμερα και στο μέλλον θα είναι ευρωπαϊκό. Συνεπώς έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τη μορφή της λύσης, έτσι ώστε να είναι λειτουργική και η ΕΕ. Ένας δεύτερος στόχος μας είναι βεβαίως να μην είναι μόνο στο καλάθι τα οφέλη, αλλά και εκείνα τα μέτρα, τα μαστίγια, όπως αποκαλούνται, έτσι ώστε να παρακολουθείται η συνέπεια με τη οποία η Τουρκία, αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως απέχουσα από προκληκτικές ενέργειες».

 

 

Home