ΠτΔ: Εξήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον

ΠτΔ: Εξήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τουρκικές κινήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα αλλοίωσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Την επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην εκδήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου για την 60η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω την Τρίτη και με τον φίλο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου – και να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα μου να προσέλθω σε ένα νέο διάλογο υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ κάτω βεβαίως όχι από όρους άλλων ή τετελεσμένα», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις τουρκικές κινήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ως «πρώτο βήμα αλλοίωσης του καθεστώτος των Βαρωσίων σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά των Ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992)».

Μια απόφαση, είπε, «που λήφθηκε τέσσερις μόλις μέρες μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ως αποτέλεσμα μονομερών εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, και σε μια περίοδο που υπήρξε μια συμφωνία όπως δοθεί περιθώριο στη διπλωματία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί από τη μια η κρίση και από την άλλη να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, το θετικό κλίμα που επιβάλλεται προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».

Όπως ανέφερε, «ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια».

«Δυστυχώς, παρά τα πιο πάνω, αλλά και τις έντονες προσπάθειες αποτροπής των νέων τετελεσμένων από τα Ηνωμένα Έθνη και φίλους εταίρους και ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό διότι γνωρίζω καλά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ο Πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε αυτή τη νέα μονομερή και απόλυτα απαράδεκτη ενέργεια, εκλαμβάνοντας την υπομονή της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας ως ανοχή», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «είναι καλά γνωστές οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες βασίζονται σε ισχυρούς δεσμούς, τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και μεταξύ των δύο λαών».

Σημείωσε επίσης πως ένα πρόσθετο και ιδιαιτέρα σημαντικό ορόσημο, που εμπράκτως καταδεικνύει το αναβαθμισμένο επίπεδο της διμερούς μας συνεργασίας, είναι η πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με την πολεοδομική ανάπτυξη των στρατιωτικών περιοχών εντός των Βρετανικών Βάσεων.

«Μια συμφωνία, με την οποία, ύστερα από 60 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτυγχάνεται μια οριστική ρύθμιση, με πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κατοίκων και των ιδιοκτητών ακινήτων, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικές ευαισθησίες ή και πολεοδομικούς κανονισμούς, όπως κάθε ορθά αναπτυσσόμενη πολιτεία διαθέτει», κατέληξε.

Home