Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ για ΓεΣΥ: Είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας

Offsite Team
- 14.05.2019

ΠτΔ για ΓεΣΥ: Είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας

Thumbnail
Υπάρχουν κάποιες αδυναμίες αλλά γνωρίζουμε ότι απαιτείται υπομονή, δήλωσε ο ΠτΔ

Νέα έκκληση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη προς όλους τους παρόχους υγείας ή όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα υγείας «επιτέλους να γίνουν πιο συνεργάσιμοι ώστε να αποδοθεί στον κάθε πολίτη  ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως οφείλει το κράτος.

 

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ την Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που τώρα εφαρμόζει ΓΕΣΥ".

 

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι υπάρχουν κάποιες αδυναμίες και γνωρίζουμε ότι απαιτείται υπομονή, προσθέτοντας ότι είναι μια επανάσταση στον τομέα της Υγείας και είναι ένα σχέδιο που πιθανόν να βρίσκει κάποιους διαφωνούντες,  όμως σημείωσε, μέσα από τη συνεργασία θα πρέπει να το κάνουμε να δουλέψει.

 

Είπε ακόμα ότι  στη νομοθεσία που διέπει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, περιέχονται πρόνοιες που αν και εφόσον παρατηρηθούν κάποιες αδυναμίες ή ελλείψεις, να διορθωθούν, προσθέτοντας ότι αυτό είναι που πρέπει να έχουμε κατά νου και έτσι να συμβάλουμε όλοι ώστε να πετύχει. Kαλώ για άλλη μια φορά, όλους τους παρόχους υγείας ή όλους τους εμπλεκόμενους στο σύστημα υγείας επιτέλους να γίνουν πιο συνεργάσιμοι ώστε να αποδοθεί στον κάθε πολίτη  ένα Γενικό Σύστημα Υγείας, όπως οφείλει το κράτος, είπε ο Πρόεδρος.  

Αναφερόμενος στους περιορισμούς που υπόκειται η εκτελεστική εξουσία, στο πολίτευμα της Κύπρου ώστε να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ότι η προεδρική δημοκρατία έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει σταθερότητα στη διακυβέρνηση και το μειονέκτημα του ότι αν δεν έχεις κυβέρνηση συνεργασίας ή αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν συνεργάζονται τότε όση και να είναι η αποφασιστικότητα σου δεν επιτυγχάνεις.  

«Ο χρυσός κανόνας είναι η συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων και κυβέρνησης ώστε τουλάχιστον τα σημαντικότερα που οφείλουμε στους πολίτες να υπερβαίνουν τα κομματικά», συνέχισε προσθέτοντας πως οι πλείστες όσες δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν και μεταρρυθμίσεις που επήλθαν, έγιναν μετά από την υπευθυνότητα που υπέδειξαν και οι πολιτικές δυνάμεις.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι  εντός δυο-τριών εβδομάδων θα κατατεθούν στη Βουλή και τα υπολειπόμενα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης και των Δικαστηρίων.  

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην έξοδο από την «βαθιά» οικονομική κρίση και την πορεία  «στη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που παρουσιάζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια αυτή απαιτούσε αποφασιστικότητα και την αποτελεσματική συνεργασία του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα «προκειμένου να εφαρμόσουμε προς όφελος όλων, τις μεταρρυθμίσεις και τα κίνητρα που συνέβαλαν στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε περαιτέρω ότι μέσα από αυτή την συντονισμένη προσπάθεια, μεταξύ άλλων επιτεύχθηκαν η έξοδος από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 4%, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας στο 7% έναντι ποσοστού 16% το 2013, την έξοδο στις διεθνείς αγορές και την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.  

 Ως άξιο αναφοράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε έκδοση ομολόγου διάρκειας 30 ετών, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει κατά πολλαπλάσιο την προσφορά και το επιτόκιο να ανέρχεται στο 2.88% κάτι που αποδεικνύει την πορεία σταθερότητας και την εμπιστοσύνη που έχει η χώρα από ξένους επενδυτές. 

 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι προωθούνται ή θα προωθηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες «φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας μας στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο οικονομίας».               

 

 Είπε πως θα επανακατατεθούν νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσία και τα οποία αφορούν την διαχείριση του αξιόλογου ανθρωπίνου δυναμικού, τη διασύνδεση του μισθολογίου με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την αναδιοργάνωση κλιμάκων και την κινητικότητα  δημοσίων υπαλλήλων.  

 Παρέθεσε την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Προς τον σκοπό, σε συνεργασία την Εσθονία, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης σχετικό πρόγραμμα ύψους €250 εκατ.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική μελέτη του της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.  

   Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις Δήμων και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, ούτως ώστε να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και αφορούν την καθημερινότητα τους.  

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι προωθείται η μετοχοποίηση της CYTA, με την προσέλκυση στρατηγικού-συνεργάτη επενδυτή, καθώς και αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Κρατικού Λαχείου και μεταρρύθμιση δομών διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σύσταση νέας ανεξάρτητης Εποπτικής Αρχής για τον Ασφαλιστικό Τομέα και τα Ταμεία Προνοίας.  

 Σημείωσε ακόμα την ολοκλήρωση της συνολικής μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και την προώθηση της αύξησης της παραγωγής και ενίσχυση της εξωστρέφειας των βιομηχανιών του τόπου, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και την παραγωγή καινοτόμων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων προϊόντων.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τέλος, πως εντός των ημερών  θα έχει συνάντηση με την  ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ ώστε να συζητηθούν οι θέσεις και εισηγήσεις του επιμελητηρίου και της ομοσπονδίας και ‘από κοινού συνεργαζόμενοι να αποδώσει ο διάλογος για το καλό του τόπου.  

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Πέτρου διατύπωσε τη στήριξη της ΟΕΒ στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού, και στις αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ, απευθύνοντας έκκληση για αρραγές εσωτερικών μέτωπο και προς τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου να επιδείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη και στήριξη.  

Ο κ. Πέτρου εξέφρασε τις επιφυλάξεις της ΟΕΒ για το ΓΕΣΥ, λέγοντας πως δεν διενεργήθηκε μελέτη οικονομικών επιπτώσεων, ούτε ασκήσεις προσαρμογής.  

Σημείωσε πως η ΟΕΒ «βάζει πλάτες για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ» και πρόσθεσε πως θα δοθεί «χάρη για μεταβατική περίοδο και εάν το ΓΕΣΥ δεν εφαρμοστεί ως αναμένεται η ΟΕΒ με το ΚΕΒΕ θα τερματίσουν την καταβολή εισφορών. Τόνισε δε πως η ΟΕΒ στηρίζει το ΓΕΣΥ.  

 Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρθηκε στο Brexit και τις επιπτώσεις του και κάλεσε όλους να πάνε στις κάλπες στις ευρωεκλογές και να αναδείξουν με την ψήφο τους αυτούς που θα εργαστούν για μια πιο ισχυρή ΕΕ.  

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση που γίνεται για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο κ. Πέτρου απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, «δυστυχώς με τους ρυθμούς σας δεν μας προλαβαίνετε κύριε Πρόεδρε».  

Ο κ. Πέτρου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και την επαναφορά της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.  

Κάλεσε τις συντεχνίες των εργαζομένων σε έντιμο διάλογο, ανέφερε πως τώρα και ένα χρόνο υπάρχει οξεία έλλειψη προσωπικού και ότι το 7% ανεργίας είναι πλασματικό και ζήτησε από την Υπουργό Εργασίας που  ήταν παρούσα, να επιτραπεί σε αλλοδαπούς φοιτητές να εργαστούν τουλάχιστον στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.  

Home