ΠτΔ για Λυσσαρίδη: Ηγέτης βγαλμένος μέσα από τους αγώνες

ΠτΔ για Λυσσαρίδη: Ηγέτης βγαλμένος μέσα από τους αγώνες

Με την απώλεια του Βάσσου Λυσσαρίδη κλείνει ένας κύκλος διακεκριμένων πολιτικών, λέει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Με την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, κλείνει ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος διακεκριμένων πολιτικών που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση από τον αποικιακό ζυγό, και οικοδόμησαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως ό,τι σήμερα κληρονομήσαμε ως κυπριακό οικοδόμημα, το οφείλουμε σε αυτή τη γενιά, η οποία, όπως είπε «έχει ισχυρό το αποτύπωμα της προσωπικότητας του επίτιμου, παντοτινού Προέδρου της ΕΔΕΚ».

Σε χαιρετισμό του στο πολιτικό μνημόσυνο του ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ, στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ο Βάσσος Λυσσαρίδης, «μέσα από την πορεία της ζωής που συνειδητά επέλεξε να ακολουθήσει, πέτυχε να κερδίσει δικαίως την καθολική εκτίμηση και αναγνώριση του συνόλου του πολιτικού κόσμου και του λαού της πατρίδας μας, και όχι μόνο».

Είπε ακόμη ότι ο Βάσσος Λυσσαρίδης είχε συνδέσει το όνομά του με τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα βαθύτατο σεβασμό προς την προσωπικότητά του.

«Ασκώντας επιρροή στη γένεση και εξέλιξη του κυπριακού κράτους, συνέδεσε στη συνέχεια το όνομά του με τα πλέον σημαντικά γεγονότα  της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου, θέτοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην πολιτική ζωή του τόπου ως ένας εκ των πρωταγωνιστών της», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως πρόσθεσε, ο Βάσος Λυσσαρίδης, με την ηγετική μορφή επέβαλλε τον σεβασμό και την αναγνώριση. Υπήρξε πολιτικό πρόσωπο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Ένας ηγέτης βγαλμένος μέσα από τους αγώνες του για ελευθερία, δημοκρατία για όλο τον κόσμο. Ένας καταξιωμένος πολιτικός με συνεχή παρουσία στα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος της κατά την περίοδο 1985 -1991», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέδειξε «τη διαλεκτική του προσωπικότητα, τον χειμαρρώδη πολιτικό του λόγο, την τεκμηρίωση, τα επιχειρήματα που πηγαία διαμόρφωνε και εξέπεμπε», προσθέτοντας πως «στα ποιήματα του,  όπως και στην πολιτική του δράση, διαχέεται το αίσθημα της ευθύνης του πολίτη, από τον οποίο ζητά να πράξει αυτό που οφείλει για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της».

Σημείωσε ακόμη ότι αν και πορεύτηκε σε διαφορετικά κόμματα με τον Βάσσο Λυσσαρίδη, «θέλω να ομολογήσω με κάθε ειλικρίνεια ότι ουδέποτε μα ουδέποτε υστέρησα από βαθύτατο σεβασμό προς την προσωπικότητα του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν μπορεί να ξεχάσει «αυτό που πάντα έλεγε ο Βάσσος Λυσσαρίδης, πως και νεκρός ακόμη, δεν θα έπαυε να αγωνίζεται για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

«Νιώθω σήμερα πραγματικά υπερήφανος διότι είχα την τιμή ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού να τον τιμήσω εκ μέρους της παράταξης για όσα πρόσφερε στην πατρίδα μας», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ

Home