Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Χορηγία €350,000 στο Καραϊσκάκειο για στήριξη αρχείου δοτών

Offsite Team -
14.09.2022 - 22:20

ΠτΔ: Χορηγία €350,000 στο Καραϊσκάκειο για στήριξη αρχείου δοτών

«Διαθέτει το μεγαλύτερο κατά αναλογία πληθυσμού καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα»

Το Καραϊσκάκειο ίδρυμα διαθέτει το μεγαλύτερο κατά αναλογία πληθυσμού καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος, είπε σε χαιρετισμό του στο Φιλανθρωπικό Δείπνο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Επιπλέον, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, το Ίδρυμα για τη στήριξη του αρχείου δοτών για το έτος 2021, έλαβε κρατική χορηγία που ανήλθε στο ύψος των 350.000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι η δραστηριότητα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος καταξιώνει και κάνει περήφανη την πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της θεραπείας του καρκίνου και άλλων σπάνιων γενετικών νοσημάτων.

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου:

«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά που σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Φιλανθρωπικό Δείπνο που διοργανώνει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών της περαιτέρω ενίσχυσης του άξιου επαίνου έργου που επιτελεί.

Έργο βασισμένο στην εθελοντική και ανθρωπιστική δράση, μέσα από το οποίο το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα αναγνωρίζεται πλέον, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ως πρωταγωνιστής της μάχης κατά της λευχαιμίας, αλλά και εργαστήριο αναφοράς στους τομείς εξειδίκευσής του.

Αναντίλεκτα, το Ίδρυμα, πλαισιωμένο από μία αφοσιωμένη διοικητική δομή, διευθυντική και επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Παύλο Κωστέα, πέτυχε στην πολυετή λειτουργία του να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στις ανάγκες των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, διαδραματίζοντας, ταυτόχρονα, σημαίνοντα ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την εθελοντική προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων.

Ως ενδεικτικό της αναγνώρισης των διαγνωστικών και ερευνητικών υπηρεσιών που προσφέρει, είναι αρκετό να αναφέρω ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα εργαστήρια στην Ευρώπη, με πλήρη διαπίστευση των πλείστων εξειδικευμένων εξετάσεων που πραγματοποιεί.),

Εξάλλου, η αναφορά της Προέδρου (του Ιδρύματος), μιας καταξιωμένης προσωπικότητας της Δρος Πόπης Κανάρη για τις διεθνείς βραβεύσεις είναι αρκούντως αποδεικτικά του έργου που επιτελείται.

Την ίδια στιγμή, διαθέτει το μεγαλύτερο κατά αναλογία πληθυσμού καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος, ενώ το Εξειδικευμένο Κέντρο Παιδικού Καρκίνου επιτελεί υψίστης σημασίας έργο για τη μελέτη και εξέλιξη της παιδοογκολογίας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό, που το Ίδρυμα, ως ένας εκ των πλέον αξιόπιστων εταίρων στο πεδίο του έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών παγκοσμίου κύρους, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αιματολογικών νοσημάτων, καρκίνου και άλλων σπάνιων νοσημάτων.

Αναμφίβολα, η δραστηριότητα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος καταξιώνει και κάνει περήφανη την πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της θεραπείας του καρκίνου και άλλων σπάνιων γενετικών νοσημάτων.

Αναγνωρίζοντας την πολυσχιδή προσφορά του Ιδρύματος, αλλά και τη συνδρομή του στη στοχευμένη πολιτική που υιοθετούμε ως Πολιτεία για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων νοσημάτων στηρίζουμε διαχρονικά τη λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, σημειώνω ότι το Ίδρυμα για τη στήριξη του αρχείου δοτών για το έτος 2021 έλαβε κρατική χορηγία που ανήλθε στο ύψος των 350.000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα συνεργάζεται με απόλυτη επιτυχία με το κράτος και κατάφερε να καταγράψει δεκάδες χιλιάδες δότες στους σταθμούς αιμοδοσίας, στρατόπεδα και σχολεία.

Εξίσου σημαντική είναι η συνεργασία για τη φύλαξη μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημόσιας Τράπεζας Αίματος Ομφάλιου Λώρου, ενώ στην Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας γίνεται η αξιολόγηση και λήψη των μοσχευμάτων από τους εθελοντές δότες.

Η  Δημόσια Τράπεζα Ομφάλιου Λώρου είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά για τα οποία δεν εντοπίζεται άλλη πηγή μοσχεύματος.

Επιπλέον, στο επίκεντρο των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας τίθεται η προώθηση των στόχων του Ιδρύματος μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για το έργο που το Ίδρυμα επιτελεί.

Πέραν τούτων, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Πολιτείας, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ).

Εκτιμώντας ότι, επιπλέον της δικής μας συμβολής, το Ίδρυμα, ως πυρήνας ανάπτυξης ενός δικτύου αριστείας σε θέματα καρκίνου θα ενισχύσει την ενεργότερη συμμετοχή και συμβολή της Κύπρου στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης του καρκίνου, στηρίξαμε, μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων του κράτους, την ερευνητική του δραστηριότητα.

Προς τον σκοπό αυτό διατέθηκε, τα τελευταία δύο χρόνια ποσό ύψους 1 εκ. Ευρώ μέσω του Θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι με εισήγηση που προήλθε από την Πρόεδρο Κανάρη, από τούδε και στο εξής στον κρατικό προϋπολογισμό θα αναφέρεται ρητά η εισφορά του κράτους προς το Ίδρυμα ώστε να μπορεί κατά την κατάρτιση του δικού του προϋπολογισμού να λαμβάνει υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας.

Τα όσα ανέφερα και τα όσα προηγουμένως λέχθηκαν από την κα Κανάρη είναι αρκούντως ενδεικτικά της αξιόλογης πορείας, αλλά και της ξεχωριστής προσφοράς του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος σε ανθρωπιστικό και επιστημονικό επίπεδο στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ένα έργο που οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες και την πολυσχιδή δράση καταξιωμένων προσωπικοτήτων.

Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Πρόεδρο κα Πόπη Κανάρη, το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Δρα Κωστέα, αλλά και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα,  θα ήθελα να συγχαρώ το σύνολο των ευεργετών, των υποστηρικτών και των εθελοντών που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τον σκοπό της λειτουργίας του Ιδρύματος.

Και είναι ακριβώς μέσα από ανάλογες ανιδιοτελείς πράξεις, τον αλτρουισμό και την ευαισθησία όλων εσάς που συνυφαίνεται η επιτυχία της αποστολής του, καθώς και η μεγάλη αλυσίδα ζωής που κατάφερε να δημιουργήσει.

Αυτή την αλυσίδα ζωής είναι που καλούμαστε να συνεχίσουμε ενισχύοντας την ανεκτίμητης αξίας δραστηριότητα του Ιδρύματος.

Είναι στη δική σας μεγάλη ή μικρή συνεισφορά που επενδύει το ΔΣ, η Διεύθυνση και το προσωπικό του, προκειμένου να συνεχίσουν να θέτουν και να υλοποιούν στόχους, να δημιουργούν ένα κόσμο γεμάτο παιδικά χαμόγελα. 

Είμαι πεπεισμένος ότι συστρατευόμενοι στην επίτευξη των ευγενών του σκοπών του θα συνεχίσετε να είστε αρωγοί των προσπαθειών του και ως εκ τούτου να δίδετε ελπίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του Ιδρύματος δίνουν και το αίσθημα καταξίωσης του κυρίου και της κυρίας Καραϊσκάκη που είχαν την πρωτοβουλία και που πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς διότι μέσα από τη δική τους προσπάθεια κατόρθωσαν χιλιάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα παιδιά, να βρίσκονται σήμερα στη ζωή, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, χάρη σε αυτό το Ίδρυμα που η στήριξη του δεν είναι άλλη από την ευρύτερη αγάπη των εθελοντών.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μου, αλλά και μετά, θα προσπαθώ, ώστε να είμαι συμπαραστάτης, πραγματικός υποστηρικτής και πραγματικός εργάτης για όσα καταξιωμένα έχετε μέσα από τη δράση σας πράξει.

Εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο Ίδρυμα».

Home