Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Η ΚΔ δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ μας

Offsite Team
- 20.04.2019

ΠτΔ: Η ΚΔ δημιουργεί τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ μας

Thumbnail
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε το Σάββατο ότι απόλυτη έγνοια του είναι να πραγματώνεται το όραμα όλων, δηλαδή να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να  διστάζουμε, όταν απαιτείται, να ξεφύγουμε από στερεότυπα.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη κατά την οποία τιμήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο πρώην Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "τιμώντας τη μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσω να πολιτεύομαι στη βάση των όσων μας άφησε ως παρακαταθήκες".

 

"Θέλω να σας βεβαιώσω πως απόλυτη έγνοια μου είναι να δω να πραγματώνεται το όραμα όλων μας. Να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα. Τολμώ πολλές φορές να εισηγούμαι νέες προτάσεις για έξοδο από το αδιέξοδο, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε λειτουργική, βιώσιμη, διαρκή λύση και όχι την όποια λύση που θα μας οδηγήσει την επομένη σε κατάρρευση, γιατί εν τέλει θα υποστούμε τα χειρότερα, εκείνα που θέλουμε να αποφύγουμε. Για αυτό και πρέπει, πιστεύω, να μη διστάζουμε, όταν απαιτείται, να ξεφύγουμε από στερεότυπα, ή να παραμένουμε αγκυλωμένοι σε κάποιες απόψεις που έχουν εκφραστεί προ 45 χρόνων", τόνισε ο Πρόεδρος.

"Να μην μπορούμε, να μην τολμούμε να πούμε ότι, «σεβόμενοι τις ανησυχίες σας συμπατριώτες Τουρκοκύπριοι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η αξίωση σας εσείς να καθορίζετε την τύχη του συνόλου. Για αυτό και σας εισηγούμαι αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι με τη μεγαλύτερη αυτονομία των πολιτειών μπορεί να συνυπάρξουμε χωρίς τις έγνοιες ή τις ανησυχίες που μπορεί να προκύπτουν σαν αποτέλεσμα ότι η πλειοψηφούσα κοινότητα είναι η ελληνοκυπριακή».

Ακόμα, είπε, πρότεινε την κοινοβουλευτική δημοκρατία που θα δημιουργεί "τις προϋποθέσεις συνεργασίας μεταξύ μας, στη βάση όχι του εθνοτικού, αλλά του πολιτικού στίγματος που πρέπει να καθορίζει τη λειτουργία κάθε Κυβερνήσεως. Όχι απαρνούμενοι την αναλογική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων, αλλά επιτυγχάνοντας κάτι για το οποίο δεν θα απαιτούνται θετικές ή αρνητικές ψήφοι".

Αναφερόμενος στον Γλαύκο Κληρίδη, είπε ότι ήταν ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης που  δεν απέδρασε ποτέ από τις ευθύνες του.

"Τόλμησε αγόγγυστα να σηκώσει στους ώμους του τις ευθύνες άλλων, ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Τον Ηγέτη που αντίκρισε τον θάνατο χωρίς υπεκφυγές. Που ήξερε την ανοχή και την υπομονή, ήξερε να σέβεται και να τιμά, όσους εξέφραζαν την άλλη άποψη. Γνώριζε πως για έναν πολιτικό αποτελεί αρετή η αυτοκριτική και αυτογνωσία. Πως είναι πράξη ευθύνης να τολμάς να απολογείσαι για τα σφάλματα που διαπράττεις".  

Ο Γλαύκος Κληρίδης, σημείωσε, "γνώριζε πως το πολιτικό όραμα μετατρέπεται σε εφιάλτη αν στερείται πραγματισμού.  Γνώριζε πως σε κρίσιμες ώρες η προς την πατρίδα αγάπη δεν υπηρετείτο από την ρητορεία των μεγάλων λόγων αλλά από την τόλμη και την αποφασιστικότητα να παίρνει αποφάσεις και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Εφάρμοζε σ’ όλη την πορεία της ζωής του αυτό που ήταν πίστη του, πως δηλαδή ο πολιτικός θα πρέπει να είναι ωφέλιμος παρά αρεστός".  

Είπε ότι μας άφησε σαν παρακαταθήκη αδιαμφισβήτητες αρχές και αξίες που πρέπει να διακρίνουν τον ηγέτη. Πρώτον τον πραγματισμό, δηλαδή τη σωστή εκτίμηση των πραγματικών δεδομένων, χωρίς εγκατάλειψη των μείζονων στόχων, ώστε να λαμβάνονται οι βέλτιστες αποφάσεις, στον ορθό χρόνο και δεύτερον, τον πολιτικό ρεαλισμό δηλαδή να εκτιμάς με πραγματισμό και με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα, τι είναι πολιτικά εφικτό και στη βάση του εφικτού να παίρνεις αποφάσεις.  

"Αυτό που ξέρω είναι πως η όλη ζωή του Γλαύκου Κληρίδη ήταν γεμάτη από παραδείγματα τόλμης και αποφασιστικότητας. Ο Κυπριακός Ελληνισμός έδωσε αγώνα για την Ένωση. Όμως, την ώρα που οι συνθήκες, η αδήριτη ανάγκη επέβαλλε την ανεξαρτησία, για το καλό της πατρίδας υποστήριξε την ανεξαρτησία.Όταν μετά την εισβολή κανένας δεν τολμούσε να διανοηθεί ότι θα ήταν δυνατόν να συζητείται ή να διαπραγματεύεται η οποιαδήποτε άλλη βάση λύσης εκτός του ενιαίου κράτους, τόλμησε μήνες ελάχιστους μετά την εισβολή να μιλήσει για την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία. Και τι δεν άκουσε! Ότι, πόσο προδότης υπήρξε. Για να περάσουν δύο χρόνια μετά να δεχθούμε την περιφερειακή διζωνική ομοσπονδία".

Πρόσθεσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης "ήταν ο άνθρωπος που, πολύ σωστά λέχθηκε, είχε τη δύναμη να μετρά σωστά, να προβλέπει ορθότερα, αλλά και να αποφασίζει και να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών. Για αυτό και διακρίθηκε για αυτό και παρέμεινε για αυτό και δεν τον παράκαμψε η Ιστορία.  Αυτή την πορεία - πρέπει να πω υπήρξε ο πολιτικός μου μέντορας - δεν μπορώ να εγκαταλείψω".

Αναφερόμενος στους τιμώμενους, είπε ότι ο Παντελής Κούρος υπήρξε ο  εξ’ απορρήτων συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ για τον Κώστα Σημίτη, είπε ότι "η παρουσία και η μαρτυρία του  επιβεβαιώνουν πως οσάκις η ιστορική συγκυρία έφερε στην εξουσία πολιτικούς άνδρες με όραμα, στρατηγική και συνέπεια μόνο επιτεύγματα καταγράψαμε σαν Ελλάδα και Κύπρος".

Συνεχάρη τέλος θερμά την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, τον Πρόεδρο Γιαννάκη Κασουλίδη, την Καίτη Κληρίδη, τον Διευθυντή Μιχάλη Σοφοκλέους, για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, λέγοντας ότι είναι απόλυτα αναγκαία τούτη την κρίσιμη περίοδο που απαιτεί τον πραγματισμό, την τόλμη και την αποφασιστικότητα που διέκριναν τον Ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη.

Home