ΠτΔ: Ο ΓΓ ΟΗΕ αφήνει ελπίδα στην έκθεσή που πρέπει να ενισχυθεί

Αναστασιάδης: Τρίτη ενημερώνει πολίτες. 12 Νοεμβρίου το Εθνικό
Τι δήλωσε ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αφήνει μέσα από την έκθεση του την ελπίδα και εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τελετή εγκαινίων του νέου εργοστασίου ανακύκλωσης στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είχε κάποια κατάληξη η πρωτοβουλία της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κας Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ότι «νομίζω ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα ομιλεί αφ’ εαυτής. Ως εκ τούτου τα οποιαδήποτε σχόλια δεν νομίζω ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια θετική προοπτική. Συνεπώς, δεν θέλω να κάνω τα οποιαδήποτε σχόλια».

Ερωτηθείς για την κα Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ικανοτάτη η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα η οποία προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, κάτι που ήταν και παραμένει η δική μας επιδίωξη».

Σε ερώτηση αν η κα Λουτ υπέβαλε κάποια πρόταση η οποία απορρίφθηκε, ο Πρόεδρος είπε «δεν θέλω να σχολιάσω οτιδήποτε το οποίο δεν αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα».

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα υπάρχουν ελπίδες, ο Πρόεδρος είπε «αφήνει μέσα από την έκθεση του ακόμα την ελπίδα. Και εμείς θέλουμε αυτή την ελπίδα να την ενισχύσουμε. Είναι για αυτό που παίρνω κάποιες πρωτοβουλίες προς τη θετική πλευρά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος. Επιτέλους, πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι δογματικές θέσεις και η μη μετακίνηση από θέσεις που ενοχλούν τη μια κοινότητα, και θα είμαι πιο σαφής, (δηλαδή) η εμμονή των Τουρκοκυπρίων σε κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο ανά το παγκόσμιο, να έχουν τον καθοριστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου μέσα από τη θετική τους ψήφο, δεν συμβάλλει εις αυτό που επιδιώκουμε.

Δεν αρνήθηκα ποτέ τη θετική ψήφο αν αυτή θα ενασκείται για προστασία των συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό είναι η πραγματική απάντηση στην αποδοχή ή μη της πολιτικής ισότητας». 

8