Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Σημαντικός στόχος η υλοποίηση μεταρρύθμισης Δικαιοσύνης

Offsite Team -
12.07.2022

ΠτΔ: Σημαντικός στόχος η υλοποίηση μεταρρύθμισης Δικαιοσύνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αντώνη Λιάτσου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα, προχωρώ σήμερα στον διορισμό του κ. Αντώνη Λιάτσου, στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενόψει της αφυπηρετήσεως της μέχρι σήμερα Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου κας Περσεφόνης Παναγή.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέμα διαγραφής Χριστοδουλίδη στο ΔΗΣΥ σήμερα

1

Κ. Λιάτσο, προσμετρώντας το υψηλό της αποστολής που συνεπάγεται το εν λόγω αξίωμα, η επιλογή σας εδράστηκε στις ακαδημαϊκές σπουδές, την εμβριθή γνώση και το άριστο επίπεδο της νομικής κατάρτισης που σας χαρακτηρίζει, ως αποτέλεσμα της μακράς και επιτυχούς θητείας ως λειτουργού της δικαιοσύνης.

Υπηρεσία κατά την οποία διακριθήκατε για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα σας, την αμεροληψία και αντικειμενικότητα, την εργατικότητα, ως επίσης το περί δικαίου αίσθημα που σας διέκρινε και σας διακρίνει. 

Με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια, είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θα εργαστείτε με ζήλο, δικαιώνοντας πλήρως τις προσδοκίες που εναποθέτω και οι πολίτες προσδοκούν από τον διορισμό σας.

Ο διορισμός σας συμπίπτει με την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της από πολλού αναμενόμενης μεταρρύθμισης του Δικαστικού Συστήματος της χώρας.

2

Η σημαντική για την απονομή της δικαιοσύνης εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βουλής, Γενικού Εισαγγελέα και Δικηγορικού Συλλόγου, γι’ αυτό και προ της άλλης αναφοράς νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις θερμότατες μου ευχαριστίες προς όλους.

Η σχεδόν ομόφωνη αποδοχή των Νομοσχεδίων από τη Βουλή αποτελεί απόδειξη του αισθήματος ευθύνης που διακρίνει τις πολιτικές δυνάμεις σε κρίσιμες για το κράτος αποφάσεις.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται ο πρώτος σημαντικός στόχος έχει επιτευχθεί. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός αλλά και δυσκολότερος είναι η υλοποίηση των όσων η μεταρρύθμιση προβλέπει.

Γνωρίζοντας τον θετικό ρόλο που διαδραματίσατε κατά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν, δεν έχω αμφιβολία πως θα φέρετε σε πέρας, με επιτυχία, και αυτή τη σημαντική αποστολή.

Από την ανάληψη της εξουσίας, μία των προτεραιοτήτων μας ήταν η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία και αποτελεσματική απόδοση της δικαιοσύνης.

3

Υλοποιώντας τους στόχους προχωρήσαμε σε μια σειρά νομοθετημάτων που μας οδήγησαν:

(α) Τη σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως: του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ προσφάτως ψηφίστηκαν οι νόμοι για τη δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

(β) Την Ίδρυση Σχολής Δικαστών.

(γ) Την έγκριση του ισχυρού νομοθετικού πλαισίου έναντι φαινομένων διαφθοράς, που  αφορά τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, τη Διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και ρύθμιση του lobbying που δεν αποτελούν παρά ένα μέρος του συστήματος προκειμένου να υπάρξει ευνομία και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

(δ)Την εφαρμογή από τον προηγούμενο Ιούλιο, του μεταβατικού συστήματος i-justice, με την ηλεκτρονική καταχώρηση δικαστικών εγγράφων. Του μεταβατικού αυτού συστήματος, ακολουθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το λεγόμενο e-Justice, που θα οδηγήσει στη ψηφιοποίηση των δικαστηρίων.

(ε) Τη σημαντική αύξηση του αριθμού των Δικαστών, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όσον αφορα την αξιολόγηση, πρόσληψη και προαγωγή τους.

(στ) Την ολοκλήρωση αλλά και την υλοποίηση σημαντικών έργων κτιριακής υποδομής, με συνολικές δαπάνες πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

(ζ) Την υπό εξέλιξη μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες για τη δημιουργία της Υπηρεσίας των Δικαστηρίων, το λεγόμενο Court Service. Η εν λόγω σημαίνουσα Υπηρεσία θα απελευθερώσει πολύτιμο χρόνο από το δικαστικό σώμα που αυτή τη στιγμή, πέραν των δικαστικών καθηκόντων του, αναλώνεται και σε θέματα διοίκησης.

Ιστορικό ορόσημο και υψίστης σημασίας όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τη δικαιοσύνη, αποτελεί η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Σύνταγμα.

Εξέλιξη, η οποία αναδιαμορφώνει την ανώτατη βαθμίδα του δικαστικού μας συστήματος, αφού για πρώτη φορά δημιουργείται τριτοβάθμια δικαιοδοσία.

Την ίδια στιγμή, διανοίγεται ο δρόμος για την ψήφιση των νομοσχεδίων που δημιουργούν το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το νέο Ανώτατο Δικαστήριο και το Εφετείο, που θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Δεν έχω αμφιβολία ότι θα υπάρξει ανάλογη συναίνεση όσον αφορά την ψήφιση της υπόλοιπης σειράς νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό και αναθεώρηση του δικαίου, περιλαμβανομένου του οικογενειακού, όπου έχουν ήδη κατατεθεί οχτώ σχετικά νομοσχέδια.

5

Προτού ολοκληρώσω θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά εκτίμηση της Πολιτείας, στην απερχόμενη Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κα Περσεφόνη Παναγή, η οποία εκπλήρωσε την αποστολή που της ανατέθηκε, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, την κοινωνία και τους πολίτες με αίσθημα υψηλής ευαισθησίας για την απονομή δικαιοσύνης. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι δημιουργικότερο στη νέα σας ζωή.

Κ. Λιάτσο, σήμερα τίθεστε επικεφαλής μίας εκ των τριών εξουσιών του Κράτους, καλούμενος να θέσετε τη δική σας σφραγίδα στη δικαιοσύνη του τόπου μας.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα εργαστείτε με απόλυτη  προσήλωση, προκειμένου να εκπληρώσετε στο ακέραιο τον σημαίνοντα ρόλο που σας εμπιστεύεται σήμερα η Πολιτεία.

Συγχαίροντας σας για την τιμητική ανάληψη των καθηκόντων σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση τους.

Σας διαβεβαιώ ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης με αποκλειστική επιδίωξη την εκπλήρωση της ευθύνης μας όσον αφορά τη διευκόλυνση του πολυσύνθετου έργου της δικαστικής εξουσίας».

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο δικαστής και ιδίως ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως η κορυφή της δικαστικής πυραμίδας, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα ευγένειας και σεβασμού, έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν υπηρετεί για να του αποδίδονται τιμές ούτε εφαρμόζει απλώς τον νόμο. Υπαγορεύει την ορθή συνταγματική ερμηνεία σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο ως εγγυητής των ελευθεριών των πολιτών και διαμορφώνει αξίες τιμώντας τον δικαστικό του όρκο. Οφείλει να εμπνέει και να καθοδηγεί το δικαστικό Σώμα με τη δύναμη του παραδείγματος».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου  Δικαστηρίου βαρύνεται με τη συνταγματική υποχρέωση διαφύλαξης του κύρους και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και έχει την ευθύνη να ηγηθεί της προσπάθειας υλοποίησης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.   

Εξήρε, επίσης, τον καθοριστικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στις πρωτόγνωρες, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις στον τόπο και ιδιαίτερα στον τομέα της δικαιοσύνης.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αταλάντευτη στήριξη του και για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία του για τον τομέα της απονομής δικαιοσύνης. 

Home