Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Στο κενό οι προσπάθειες Τουρκίας για αναγνώριση ψευδοκράτους

Offsite Team
- 15.11.2022

ΠτΔ: Στο κενό οι προσπάθειες Τουρκίας για αναγνώριση ψευδοκράτους

Η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνοδεύεται από περαιτέρω έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας είπε ο ΠτΔ

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους που συνεχίζονται, ακόμα και σήμερα πέφτουν στο κενό, είπε απόψε (15/11) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με τίτλο «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» που διοργάνωσαν απόψε στο Δημοτικό Θέατρο «Γεώργιος Λυκούργος» στη Λάρνακα, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «η 15η Νοεμβρίου του 1983, αποτελεί μέρα κατά την οποία το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκε βάναυσα, για μια ακόμα φορά, από εκείνους που τον Ιούλιο του 1974 εισέβαλαν στην πατρίδα μας και καταπάτησαν κάθε έννοια ανθρώπινων δικαιωμάτων, νομιμότητας και δικαιοσύνης».

ntnrtng

Στον χαιρετισμό του ΠτΔ, τον οποίο ανέγνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου αναφέρεται ακόμα ότι «η μονομερής, αποσχιστική και παράνομη πράξη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και η έκτοτε προσπάθεια συντήρησης αλλά και αναγνώρισης αυτού του μορφώματος, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αρνητική και άκαμπτη στάση της κατοχικής Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να προσέλθει με ειλικρίνεια και εποικοδομητική διάθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημείωσε, «συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Προσπάθειες που πέφτουν στο κενό, λόγω της στοχευμένης εξωτερικής πολιτικής της πλευράς μας, με συνεχείς παραστάσεις σε χώρες που συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και με τη σημαντική συμπαράσταση της Ελλάδας. Η φετινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνοδεύεται από περαιτέρω έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σε όλα τα επίπεδα».

Είναι προφανές, είπε ο Πρόεδρος, πως «η Τουρκία, με τις ενέργειες της, επιχειρεί να μας θέσει προ νέων τετελεσμένων, τα οποία θεωρεί ότι θα μας υποχρεώσουν να προβούμε σε υποχωρήσεις, προκαταλαμβάνοντας έτσι τα αποτελέσματα των όποιων διαπραγματεύσεων».

«Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αυξανόμενης προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η χώρα μας δεν είναι μόνη», ανέφερε και σημείωσε πως «η συνεχής στήριξη της Ελλάδας και η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μας ενισχύουν και μας ενδυναμώνουν, για να υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας και να δίνουμε απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις».

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συμμαχίες που η Κύπρος έχει κτίσει με γειτονικά κράτη οι οποίες όπως είπε «αποτελούν εχέγγυο σταθερότητας στην περιοχή μας και σημαντικό παράγοντα στήριξης των προσπαθειών μας για μια ειρηνική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος».

«Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια λύση που θα συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε.

Θα συνεχίσουμε, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «την προσπάθεια μας για επανέναρξη των συνομιλιών, γνωρίζοντας πολύ καλά τα όρια του συμβιβασμού, τα όρια που η εθνική αξιοπρέπεια επιβάλλει». «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια λύση που θα προνοεί έναν έντιμο διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, όχι όμως μια λύση που θα περιλαμβάνει ξένες εγγυήσεις και δικαίωμα παρεμβάσεων από τρίτες χώρες ή παραμονή κατοχικών στρατευμάτων», πρόσθεσε.

Είμαστε έτοιμοι, συνέχισε «να διαπραγματευτούμε για μια λύση που θα προνοεί την  εγκαθίδρυση ενός κράτους στο οποίο όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μόνο από τους πολίτες του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, όχι όμως μια λύση που θα καταστήσει την χώρα μας προτεκτοράτο ή εξαρτώμενη μιας άλλης χώρας».

htdncgc

Στο δικό του χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες στέλνουν «ηχηρό μήνυμα ομοψυχίας, σύμπνοιας και συμπόρευσης όλου του προσφυγικού κόσμου», προσθέτοντας ότι «ο αγώνας για ελευθερία και δικαίωση είναι κοινός και αφορά όλους ανεξαιρέτως».

Η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, συνέχισε «δεν έμειναν στο 1983, αλλά πλέον, απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα κάνουν συντονισμένες κινήσεις προς τη διεθνή κοινότητα, προβάλλοντας ανοιχτά τις διχοτομικές τους αξιώσεις και ακόμα χειρότερα, τις βλέψεις τους για προσάρτηση της κατεχόμενης γης μας στην Τουρκία».

Αυτές τις καταστάσεις, είπε «τις αντιμετωπίζουμε όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» αφού όπως εξήγησε το έχει βιώσει προσωπικά και εντός του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Βύρας είπε επίσης ότι «η συνέχιση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης, η οποία να διασφαλίζει την επανένωση του τόπου μας σε συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων, στα πλαίσια μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, παραμένει η πρώτη προτεραιότητα όλων μας, ακόμα και απέναντι σε μια αδιάλλακτη και προκλητική Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Δρ Πέτρος Καρεκλάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Δήμαρχος Κυθρέας ανέφερε ότι δυστυχώς «διαπιστώνουμε καθημερινά πως η τουρκική πλευρά, όχι μόνο δεν δείχνει καμιά διάθεση για να καταλήξουμε σ’ έναν έντιμο συμβιβασμό μιας λύσης που να αρμόζει σ’ ένα  κράτος-μέλος της ΕΕ και των ΗΕ, αλλά συνεχώς αναβαθμίζει τις αξιώσεις της, προκαλεί σε ξηρά και θάλασσα και δημιουργεί συνεχώς νέα τετελεσμένα».

dngndfcn

Οφείλουμε κάθε μέρα συνέχισε «να καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες και να ορθώνουμε το ανάστημα απέναντι στην αδικία, δίδοντας το μήνυμα πως οι δυσκολίες και τα εμπόδια δε θα μας λυγίσουν στην αναζήτηση μιας λύσης βιώσιμης, λειτουργικής και εθνικά αποδεκτής».

«Εμείς ο προσφυγικός κόσμος, δίδουμε για μια ακόμα φορά παράδειγμα ενότητας και ομοψυχίας στον κοινό αγώνα ενάντια στην αδικία και για επικράτηση της δικαιοσύνης και για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας, αντάξιο της ιστορίας του», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος κάλεσε «σε πραγματική ενότητα και ομοψυχία όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου, ώστε ν’ αντιμετωπιστούν οι μεγάλες δυσκολίες και τα εμπόδια και για να συνεχίσουμε με καλύτερες προοπτικές τις προσπάθειες ώστε να επιλυθεί ειρηνικά και σωστά το εθνικό μας πρόβλημα».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δρ Ελευθέριος Αντωνίου, Προεδρεύων της  Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων διαβεβαίωσε ότι «παρόλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε για 48 συναπτά μαρτυρικά χρόνια, ποτέ δεν θα σιγήσει η φωνή του εκτοπισμένου-πρόσφυγα. Ποτέ δεν θα βολευτούμε με την καθημερινότητα και δεν συμβιβαζόμαστε με τη λήθη, παρόλη την απογοήτευση μας για την πορεία του Κυπριακού».

Καλούμε για ακόμα μια φορά, συνέχισε, «τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν, εφαρμόζοντας τα ίδια τα ψηφίσματά της και να βοηθήσει μια καθόλα δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα να αποκτήσει την εθνική-εδαφική κυριαρχία της».

«Ζητάμε από τη Διεθνή Κοινότητα να αποκαταστήσει το διεθνές δίκαιο και την αποτροπή κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκηρύσσοντας οριστικά και αμετάκλητα την προσπάθεια της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους», είπε.

Μετά τους χαιρετισμούς αναγνώστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα από την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και την Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων, το οποίο αναφέρεται στην θλιβερή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία ως η κατοχική δύναμη συνεχίζει μέσω του υποτελούς σ’ αυτήν καθεστώτος, τις μεθοδευμένες προσπάθειες για δημογραφική αλλοίωση της σύνθεσης του κυπριακού πληθυσμού».

Η Τουρκία προστίθεται «εξακολουθεί να περιφρονεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Οργανισμών. Ακόμα εντείνει τις παράνομες ενέργειες για εποικισμό των Βαρωσίων, κλείνει ουσιαστικά την πόρτα για τη συνέχιση συνομιλιών προς ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, ενώ συνεχίζει και εντείνει τις απειλές και προκλήσεις εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδος σε ξηρά και θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή και όχι μόνον ασφάλεια».

Στο ψήφισμα τους οι Επιτροπές Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων αξιώνουν από την Τουρκία, μεταξύ άλλων, «την ταχεία απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων της και των παράνομων εποίκων» από την Κύπρο, τον άμεσο τερματισμό των προκλήσεων, απειλών και παρανομιών στο Βαρώσι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο, την εγκατάλειψη της επιδίωξης λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας και την ειλικρινή συνεργασία για γρήγορη επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στο  Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

ΚΥΠΕ

Home