ΠτΔ: Τα μέτρα της ΕΕ κατά Τουρκίας «παίρνουν κάποιο χρόνο»

ΠτΔ: Τα μέτρα της ΕΕ κατά Τουρκίας «παίρνουν κάποιο χρόνο»

Υπάρχουν οι καθορισμένες διαδικασίες στην ΕΕ

Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται για έρθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν συνεχεία να υιοθετήσει τις εισηγήσεις των μέτρων κατά της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας παράλληλα ότι τα μέτρα «παίρνουν κάποιο χρόνο».  

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επιστροφή του από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, όπου μετέβη για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων για τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, με την έλευση και του δεύτερου πλοίου-γεωτρύπανου στην περιοχή.

 

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που συνέβαλε στη διαφοροποίηση του κειμένου δεν ήταν μόνο η παραβίαση από πλευράς ‘Πορθητή’ αλλά ήταν και οι θριαμβολογίες και οι τελετές και η απόδειξη πως δυστυχώς η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη τις φραστικές» υποδείξεις. Γι’ αυτό και η ανατροπή του σκηνικού και η υιοθέτηση απόφασης για λήψη μέτρων έναντι της Τουρκίας, συμπλήρωσε.  

Σε άλλη ερώτηση, πότε να αναμένεται η υιοθέτηση μέτρων, ο Πρόεδρος είπε ότι «παίρνουν κάποιο χρόνο γιατί υπάρχουν οι καθορισμένες διαδικασίες στην ΕΕ». Συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι πολλές φορές στενάχωρο να παρακολουθείς να γράφεται ή να λέγεται ότι δεν επετεύχθη η άμεση λήψη απόφασης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» για να προσθέσει ότι «δεν είναι έτσι που λειτουργεί η ΕΕ».

 

«Για τη Ρωσία χρειάστηκαν 6 μήνες για να υιοθετηθούν μέτρα», σημείωσε.  

Συνεπώς, είπε, υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η επιτροπή υπό την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι. «Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται για έρθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν συνεχεία να υιοθετήσει τα μέτρα που εισηγούνται οι εν λόγω επιτροπές», κατέληξε.

Home