Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Θα επωφεληθούν 386 κοινότητες από ανάπτυξη ορεινών περιοχών

Offsite Team
- 02.04.2021

ΠτΔ: Θα επωφεληθούν 386 κοινότητες από ανάπτυξη ορεινών περιοχών

Thumbnail
Θα επωφεληθούν μέχρι και 386 κοινότητες, ένα ποσοστό περίπου 70% του συνόλου των κοινοτήτων

Με το στεγαστικό σχέδιο και τα πολεοδομικά κίνητρα αναστρέφουμε την πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Θα επωφεληθούν μέχρι και 386 κοινότητες, ένα ποσοστό περίπου 70% του συνόλου των κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές, είπε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των έργων και πολιτικών που υλοποιούνται για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Αυτούσια η ομιλία:

Στις 29 Νοεμβρίου 2019 είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στόχο έχει την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των πολιτικών και δράσεων που είχαν εξαγγελθεί.

Πολιτικές και δράσεις που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό που υλοποιούμε, με στόχο την αναστροφή του κύματος αστυφιλίας και την αναγέννηση των ορεινών περιοχών, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης για νέες οικογένειες, επενδυτές και επιχειρηματίες.

Προς επίτευξη του πιο πάνω στόχου, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπονήθηκε η «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων», με τον διορισμό μάλιστα συγκεκριμένου Επίτροπου εποπτείας, εκπόνησης, παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων.

Η στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών δεν παραμένει στατική, αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα προγράμματα και δράσεις, όπως το νέο ολοκληρωμένο στεγαστικό σχέδιο και η παροχή πολεοδομικών κινήτρων για τις ορεινές περιοχές, τα οποία παρουσιάστηκαν στις 17 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Με το στεγαστικό σχέδιο και τα πολεοδομικά κίνητρα αναστρέφουμε την πληθυσμιακή αποψίλωση των ορεινών κοινοτήτων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Θα επωφεληθούν μέχρι και 386 κοινότητες, ένα ποσοστό περίπου 70% του συνόλου των κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές.

Την ίδια στιγμή, θα δίδεται ένα νέο ετήσιο επίδομα για στήριξη των κατοίκων που διαμένουν σε απομακρυσμένες κοινότητες, πέραν των 40 χιλιομέτρων από αστικό κέντρο.

Πέραν τούτων, ετοιμάζεται Νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τον καθορισμό των Ορεινών Περιοχών, μέσω της νομικής κατοχύρωσης του όρου «ορεινότητα».

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε τη δυνατότητα να εξειδικεύσουμε συγκεκριμένα σχέδια και μέτρα και να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά όλων των ορεινών περιοχών.

Επιπλέον, αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί η λεγόμενη δήλωση πολιτική Τροόδους, μέσω της οποίας θα καθοριστεί ειδικός χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός έτσι ώστε να αποκτήσει άλλες διαστάσεις ο τρόπος ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων.

Επίσης, εντός του 2021 θα επεκταθεί η «Εθνική Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων» στις Επαρχίες Πάφου και Λάρνακας. Είχαμε πει ότι το σχέδιο στρατηγικής για το Τρόοδος θα αποτελούσε πιλοτικό πρόγραμμα.

Ό όλος σχεδιασμός για τις ορεινές περιοχές αριθμεί πέραν των 300 δράσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030 και συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι σήμερα, στις 113 Κοινότητες Τροόδους έχουν ολοκληρωθεί 24 έργα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, 49 έργα προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ για 10 έργα ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται πως θα υπάρξει προκήρυξη προσφορών  μέχρι το αργότερο στο τέλος του έτους.

Δηλαδή, 83 έργα συνολικού κόστους 237 εκατομμυρίων ευρώ είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι υπό υλοποίηση ή προκηρύσσονται μέχρι το τέλος του έτους. 

Παράλληλα, υλοποιούνται  οριζόντιες πολιτικές και σχέδια για στήριξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αλλά και της υπαίθρου ευρύτερα, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, έχουμε δρομολογήσει σημαντικότατα έργα οδικού δικτύου τα οποία θα βελτιώσουν αισθητά τη συνδεσιμότητα των μεγάλων αστικών κέντρων με την ύπαιθρο και ιδιαίτερα τις ορεινές κοινότητες.

Αν προκηρύξεις ή και εκτελέσεις έργα χωρίς βατό, χωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο είναι ως να μην έχεις προσφέρει το παραμικρό. Για αυτό και έχουμε δώσει έμφαση σε έργα που αφορούν την οδική σύνδεση των ορεινών κοινοτήτων με τα αστικά κέντρα που εδώ και δεκαετίες παρέμεναν απλά αιτήματα των κοινοτήτων.

Έργα, συνολικού ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, και τα οποία αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κατοίκων της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών.

Και αναφέρομαι στον δρόμο Λεμεσού – Σαΐτα, τους αυτοκινητόδρομους Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, τα συμβόλαια για τον οποία θα υπογραφούν εντός της ερχόμενης βδομάδας, Λευκωσίας – Παλαιχωρίου και Αστρομερίτη – Ευρύχου που εντός του τρέχοντος έτους και θα προκηρυχθούν και ευελπιστούμε να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για άμεση εκτέλεση των έργων.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στην πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας, στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου των ορεινών κοινοτήτων και στην ενίσχυση παραγωγικών τομέων, όπως η γεωργοκτηνοτροφία, ο τουρισμός, ο αγροτουρισμός, η κατοχύρωση τοπικών προϊόντων και άλλα, δημιουργώντας έτσι την απαραίτητη υποδομή ώστε οι κάτοικοι των κοινοτήτων να μη διαμένουν απλά στις κοινότητες, αλλά και να εργάζονται δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Θα ακολουθήσει εκτενής ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, που θα σας περιγράψουν ενδελεχώς τις σχετικές δράσεις και πολιτικές.

Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας η λογοδοσία. Δεν είναι αρκετό να εξαγγέλλεις έργα. Το πιο σημαντικό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δίδεις ένα απολογισμό της δράσης και της συνέπειας ως προς την εκτέλεση των έργων.

Στην όλη στρατηγική δεν εμπλέκεται μόνο το Υπουργείο  Εσωτερικών και ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων αλλά το σύνολο των Υπουργών διότι οι δράσεις εκτείνονται, αφού αφορούν τον αγροτουρισμό, τη δημιουργία σχολών γεωργικής επιμόρφωσης, την αστυνόμευση, την κοινωνική πρόνοια είτε άλλα κίνητρα ενθάρρυνσης εφαρμογής κοινωνικής και ευρύτερης πολιτικής  που εμπλέκουν το σύνολο των Υπουργείων. Για αυτό και σήμερα οι αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών και του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων θα δώσουν το στίγμα του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.

Αυτή η ολοκληρωμένη πολιτική ακολουθείται και στις αστικές περιοχές και στο σύνολο της Κύπρου ώστε επιτέλους η Κυβέρνηση να ανταποκρίνεται σε αυτά που χρωστά στους πολίτες της. 

Home