Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Θα ζητήσει από Λουτ επίσπευση συνομολόγησης όρων αναφοράς

Offsite Team -
05.04.2019 - 19:41

ΠτΔ: Θα ζητήσει από Λουτ επίσπευση συνομολόγησης όρων αναφοράς

Thumbnail
Τι θα επιδιώξει ο Πρέοδρος Αναστασιάδης από την συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ

Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την επικείμενη συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ είναι «να ξεδιαλύνει το τοπίο ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο», ανέφεραν στο ΚΥΠΕ κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να επισπευσθεί η διαδικασία για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

 

Η συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στις 10.00 το πρωί της Κυριακής, στο Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιείται στον απόηχο της απόρριψης από τον Τ/κ ηγέτη της εισήγησης του Προέδρου Αναστασιάδη για κοινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία της κ. Λουτ. Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα δει χωριστά τον κ. Ακιντζί, με το ραντεβού να έχει καθοριστεί στις 14.30, την Κυριακή.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την Κυριακή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να επαναλάβει την εισήγηση για κοινή συνάντηση, επισημαίνοντας την ανάγκη να επισπευσθεί η συνομολόγηση των όρων αναφοράς και να καταστεί η διαδικασία πιο παραγωγική.

 

Όπως πάντως δήλωσε ήδη ο κ. Ακιντζί, απορρίπτοντας την εισήγηση, μια κοινή συνάντηση «δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα άλλο από το να δώσει εσφαλμένη αντίληψη στο κοινό, ότι κάτι συμβαίνει».  

Το ΚΥΠΕ πληροφορείται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναφέρει προηγούμενη εισήγησή του, ζητώντας από την τ/κ πλευρά να τοποθετηθεί γραπτώς για όλα τα θέματα του πλαισίου Γκουτέρες, έστω και υπό αίρεση, όπως είχε πράξει και ο ίδιος.  

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επαναλάβει στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι όροι αναφοράς θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των διαπραγματεύσεων και όλα τα θέματα, όπως καταγράφονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, παρά την τουρκική επιμονή μόνο για το θέμα της πολιτικής ισότητας.  

Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη από το βήμα του 56ου συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξάλλου εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον διάλογο από εκεί όπου είχε τερματιστεί στο Κραν Μοντανά.  

Αναφερόμενος στην παρουσία της κ. Λουτ, η οποία θα βρίσκεται στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο, είχε πει ότι καταβάλλει προσπάθεια για να καταγραφούν κάποιοι όροι αναφοράς που θα επιτρέψουν επανάληψη του διαλόγου, αυτή τη φορά όμως με προοπτική, σημειώνοντας συναφώς ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται να υπάρξει και πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας.

Home