Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Υλοποιείται το «Σπίτι της Γυναίκας» - Τι είπε για διορισμούς

Offsite Team
- 04.03.2020

ΠτΔ: Υλοποιείται το «Σπίτι της Γυναίκας» - Τι είπε για διορισμούς

Thumbnail
Τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Στην απόφαση του να δώσει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στις γυναίκες τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και σε άλλους καίριους τομείς, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Παράλληλα κάλεσε της γυναίκες να υπερασπιστούν τις γυναίκες που κατέχουν αξιώματα όταν δέχονται ανεπίτρεπτες επιθέσεις, αλλά και να αναδείξουν οι ίδιες περισσότερες γυναίκες στην πολιτική.

«Από ιδίαν πείρα, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του γυναικείου φύλου, επέλεξα συνειδητά  να αναθέσω καίρια πόστα και να διορίσω σε θέσεις ευθύνης, γυναίκες, όπου παράγουν με μεγάλη αποδοτικότητα σημαντικότατο έργο», είπε.  

Αναφέρθηκε στην επιλογή της Στέλλας Κυριακίδου σε ένα από τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ, αλλά και στη συμμετοχή δύο προσωπικοτήτων του γυναικείου φύλου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι στους Επιτρόπους με σημαντικές αρμοδιότητες στα κρατικά δρώμενα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν περίπου το ήμισυ του ποσοστού των θέσεων.

Όσον αφορά τις Προεδρίες σε Ημικρατικούς Οργανισμούς, είπε ότι οι γυναίκες κατέχουν το 33.3% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% απ’ ότι προηγουμένων.

Σημείωσε επίσης ότι, στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και άλλες αρχές ή συμβούλια, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% στις αντίστοιχες επιλογές που είχαν γίνει το 2016.

 

«Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι η απόφαση μου να δώσω ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη συμμετοχή των γυναικών τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και σε άλλους τομείς καίριας σημασίας», ανέφερε.

«Εκείνο που με έμφαση θα τολμήσω είναι να ζητήσω από εσάς είναι να υπερασπίζεστε των γυναικών που κατέχουν αξιώματα όταν δέχονται ανεπίτρεπτές επιθέσεις είτε από αξιωματούχους του κράτους διότι από εσάς εναπόκειται. Όσο η σιωπή σας και η ανοχή σας επιτρέπει σε κάποιους συστηματικά να στοχεύουν αξιωματούχους του κράτους διότι είναι γυναίκες άλλο τόσο μην αναμένεται ότι μπορεί να τύχετε υπεράσπισης από κάποιους άλλους. Εμείς πράττουμε το καθήκον μας, Έχετε υποχρέωση», είπε.Πρόσθεσε ότι  δεν είναι το εκλογικό σύστημα που ευθύνεται, αλλά οι ίδιες οι γυναίκες. Όπως είπε, δεν μπορεί σε ένα Κοινοβούλιο να είναι εξαίρεση οι γυναίκες.

 

«Ποιος σας εμποδίζει να επιλέξετε και να αναδείξετε με την ψήφο σας και να ενισχύσετε την παρουσία των γυναικών στο Κοινοβούλιο; Από εσάς εξαρτάται. Και θέλω να ελπίζω ότι το 2021 θα πράξετε το καθήκον σας όπως επιβάλλεται και όπως υπαγορεύει η ισότητα που διεκδικείτε. Μην αναμένετε από άλλους να πράξουν αυτό που εσείς οφείλετε απέναντι στη δύναμη που έχετε. Διότι είστε πέραν του 51%. Θα μπορούσε να ήταν γυναικοκρατούμενη η εξουσία και η πολιτική αν εσείς το αποφασίζατε», ανέφερε ο Πρόεδρος.  

 

«Τα λέω αυτά για να αφυπνίσω αυτό το οποίο υπαγορεύει το καθήκον μου. Δεν είναι αρκετό να περιμένετε από τους άνδρες να επιβάλουν κανόνες. Εσείς τι κάνετε; Από εσάς αναμένω δείγματα γραφής. Δεν υστερήσατε πουθενά και ποτέ. Ούτε σε αγώνες για την ελευθερία, ούτε σε αγώνες για τις κοινωνικές κατακτήσεις ούτε αλλού», συμπλήρωσε.

 

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την ίδια ώρα στο μέτρο του δυνατού την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι αυτές είναι αφενός η εναρμόνιση οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, και αφετέρου η καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών

 

Την ίδια στιγμή, «επιθυμώντας να αυξήσουμε την απασχόληση των γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδιώξαμε

 

Σημείωσε ότι στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δόθηκαν εγκρίσεις συνολικού ύψους €11 εκατομμυρίων σε 320 γυναίκες με βάση τα Σχέδια της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.  

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της για στήριξη του θεσμού της οικογένειας και της συνεκτικής οικογενειακής πολιτικής, όπως η επαναφορά του επιδόματος μάνας για τις πολύτεκνες οικογένειες, η αύξηση του ορίου ηλικίας και εισοδήματος για το επίδομα τέκνου, η σύνταξη χηρείας ανδρών, η πληρωμένη άδεια πατρότητας, το δικαίωμα της γυναίκας η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας , σε άδεια μητρότητας κ.α.  

Παράλληλα, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναθεώρηση των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου, με επτά τροποποιητικά νομοσχέδια, τα οποία έχουν προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. 

 

Αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, από το Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2019.  

«Σχέδιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, το οποίο αποσκοπεί στην καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας, μέσω της αποδόμησης παγιωμένων κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων για τους ρόλους ανδρών και γυναικών», είπε.  

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχεδίασε και υλοποίησε σχετικές δράσεις με αποτέλεσμα το 2017, το ποσοστό του χάσματος αμοιβών  στην Κύπρο περιορίστηκε στο 13,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 16%.

 

Επιπρόσθετα, είπε ότι  Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στο ζήτημα της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Αυτούσια η ομιλία:

"Είναι πραγματικά με ξεχωριστή χαρά που σας υποδέχομαι για ακόμη μία φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, στην καθιερωμένη αυτή εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

Τη συμβολική αυτή μέρα, αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών ανά τον κόσμο για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, θα ήθελα να απευθυνθώ στις αγαπημένες φίλες/

Σε όλες εσάς τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Τις μητέρες, τις κόρες, τις συζύγους, τις εργαζόμενες, τις γυναίκες που δεν ακολουθήσατε συμβατικούς κανόνες στην  προσωπική σας πορεία, που ως αστείρευτη πηγή δύναμης δεν αφιερώσατε τη ζωή σας μόνο για τα παιδιά σας, αλλά τολμήσατε παράλληλα να αγωνιστείτε, να διεκδικήσετε και να κατακτήσετε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα κάστρα.

Είναι αυτή ακριβώς η δική σας αγωνιστική στάση και δυναμισμός, που σας επιτρέπει να ανταποκριθείτε επάξια στους πολλαπλούς ρόλους που καλείσθε καθημερινά να υπηρετήσετε, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πρόοδο και την ευημερία της οικογένειας, του επαγγελματικού χώρου που δραστηριοποιείστε, αλλά και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου που μετέχετε.

Αναμφίβολα, η γυναίκα, υπήρξε ανέκαθεν παρούσα σε κάθε καμπή της ιστορίας, αποτελώντας στο πλαίσιο αυτό μέσα από τα σπουδαία κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά της επιτεύγματα, πηγή διδαγμάτων αλλά και περισυλλογής για το δικό μας χρέος έναντι της.

Είναι ακριβώς αυτή τη διαχρονική προσφορά, το πλούσιο και σημαντικό σας έργο που τιμούμε σήμερα, εκφράζοντας την ίδια στιγμή την προσήλωσή μας στην εδραίωση των κεκτημένων, στην υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων σας, αλλά και την αξιοποίηση των ικανοτήτων σας προς όφελος της κοινωνίας και του κράτους ευρύτερα.

Από ιδίαν πείρα, θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι επιδεικνύοντας ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του γυναικείου φύλου, επέλεξα συνειδητά  να αναθέσω καίρια πόστα και να διορίσω σε θέσεις ευθύνης, γυναίκες, όπου παράγουν με μεγάλη αποδοτικότητα σημαντικότατο έργο.

Δείγματα μόνο της εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των ικανοτήτων σας αποτελεί, η επιλογή της κας Στέλλας Κυριακίδου σε ένα από τα ύπατα αξιώματα της ΕΕ, αλλά και η συμμετοχή δύο προσωπικοτήτων του γυναικείου φύλου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στους Επιτρόπους με σημαντικές αρμοδιότητες στα κρατικά δρώμενα, οι γυναίκες καταλαμβάνουν περίπου το ήμισυ του ποσοστού των θέσεων.

Όσον αφορά τις Προεδρίες σε Ημικρατικούς Οργανισμούς οι γυναίκες κατέχουν το 33.3% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% απ’ ότι προηγουμένων.

Σημειώνω επίσης ότι, στους Ημικρατικούς Οργανισμούς και άλλες αρχές ή συμβούλια, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% στις αντίστοιχες επιλογές που είχαν γίνει το 2016, για να μη πάω στο απώτερο παρελθόν.

Αυτό που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι η απόφαση μου να δώσω ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στη συμμετοχή των γυναικών τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και σε άλλους τομείς καίριας σημασίας.

Εκείνο που με έμφαση θα τολμήσω είναι να ζητήσω από εσάς είναι να υπερασπίζεστε των γυναικών που κατέχουν αξιώματα όταν δέχονται ανεπίτρεπτές επιθέσεις είτε από αξιωματούχους του κράτους διότι από εσάς εναπόκειται. Όσο η σιωπή σας και η ανοχή σας επιτρέπει σε κάποιους συστηματικά να στοχεύουν αξιωματούχους του κράτους διότι είναι γυναίκες άλλο τόσο μην αναμένεται ότι μπορεί να τύχετε υπεράσπισης από κάποιους άλλους. Εμείς πράττουμε το καθήκον μας, Έχετε υποχρέωση. Δεν είναι το εκλογικό σύστημα που ευθύνεται. Είστε οι ίδιες εσείς. Και δεν μπορεί σε ένα Κοινοβούλιο να είναι εξαίρεση οι γυναίκες. Ποιος σας εμποδίζει να επιλέξετε και να αναδείξετε με την ψήφο σας και να ενισχύσετε την παρουσία των γυναικών στο Κοινοβούλιο; Από εσάς εξαρτάται. Και θέλω να ελπίζω ότι το 2021 θα πράξετε το καθήκον σας όπως επιβάλλεται και όπως υπαγορεύει η ισότητα που διεκδικείτε. Μην αναμένετε από άλλους να πράξουν αυτό που εσείς οφείλετε απέναντι στη δύναμη που έχετε. Διότι είστε πέραν του 51%. Θα μπορούσε να ήταν γυναικοκρατούμενη η εξουσία και η πολιτική αν εσείς το αποφασίζατε.

Τα λέω αυτά για να αφυπνίσω αυτό το οποίο υπαγορεύει το καθήκον μου. Δεν είναι αρκετό να περιμένετε από τους άνδρες να επιβάλουν κανόνες. Εσείς τι κάνετε; Από εσάς αναμένω δείγματα γραφής. Δεν υστερήσατε πουθενά και ποτέ. Ούτε σε αγώνες για την ελευθερία, ούτε σε αγώνες για τις κοινωνικές κατακτήσεις ούτε αλλού.

Επιδιώκουμε την ίδια ώρα στο μέτρο του δυνατού την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Προς τον σκοπό αυτό, αντιλαμβανόμενοι τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που επιτάσσουν τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα και τρόπος ζωής, κύριο μέλημά μας υπήρξε:

·      Αφενός η εναρμόνιση οικογενειακού και επαγγελματικού βίου, και

·      αφετέρου η καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών

 

Την ίδια στιγμή, επιθυμώντας να αυξήσουμε την απασχόληση των γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδιώξαμε την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων συνταξιοδότησης τους, ως επίσης την επιμόρφωση, την κατάρτιση και την επιχορήγηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

 

Σημειώνω ότι στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2014-2020, δόθηκαν εγκρίσεις συνολικού ύψους €11 εκατομμυρίων σε 320 γυναίκες με βάση τα Σχέδια της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας αφορά τις προσπάθειές μας για στήριξη του θεσμού της οικογένειας και τη συνεκτική οικογενειακή πολιτική, για να σημειώσω ενδεικτικά ότι:

·      Το 2017 άρχισε η επαναφορά του Επιδόματος Μάνας για τις πολύτεκνες οικογένειες, με τον αριθμό των σημερινών δικαιούχων να ανέρχεται στις 17.000 και τον προϋπολογισμό, περιλαμβανομένου και του Χριστουγεννιάτικου δώρου, να ανέρχεται για το 2020 σε 5,2 εκ. ευρώ.

·      Αυξήθηκε το όριο ηλικίας των τέκνων και το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, ενώ μετατράπηκε σε κλιμακωτό, βάσει του αριθμού παιδιών της κάθε οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, το εισοδηματικό όριο για οικογένειες με 4 τέκνα είναι 69.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπρόσθετο τέκνο.

·      Ψηφίστηκε νόμος για την παροχή σύνταξης χηρείας ανδρών διασφαλίζοντας το δικαίωμα στους άντρες να λαμβάνουν την εν λόγω σύνταξη υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τις γυναίκες, ούτως ώστε οι εισφορές των γυναικών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην χάνονται. Έτσι επιτυγχάνεται διττός στόχος

·      Θεσμοθετήθηκε η πληρωμένη άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων, ενώ επεκτάθηκε η άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων κατά 4 επιπλέον βδομάδες.

·      Αναγνωρίσαμε μέσω Νόμου το δικαίωμα της γυναίκας η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας , σε άδεια μητρότητας καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχει η βιολογική μητέρα με βάση όλες τις νομοθεσίες.

·      Διασφαλίσαμε το δικαίωμα της γυναίκας σε επίδομα μητρότητας σε περιπτώσεις όπου η δικαιούχος αναγκάζεται να απουσιάσει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου του παιδιού το οποίο χρειάζεται νοσηλεία στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των νομοθεσιών του Οικογενειακού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάστηκαν επτά τροποποιητικά νομοσχέδια, τα οποία έχουν προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. 

Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες αλλαγές θα συμβάλουν στην άμβλυνση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν γυναίκες που βρίσκονται σε πιο ευάλωτη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, όπως

είναι για παράδειγμα οι γυναίκες μονογονιοί.

Πέραν τούτων, θέλω να επισημάνω την εστίαση των πολιτικών μας στην προώθηση των ζητημάτων ισότητας. Σημαίνουσα απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί η υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, από το Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο του 2019.

Σχέδιο με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, το οποίο αποσκοπεί στην καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας, μέσω της αποδόμησης παγιωμένων κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων για τους ρόλους ανδρών και γυναικών.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικής δράσης για τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχεδίασε και υλοποίησε σχετικές δράσεις με αποτέλεσμα το 2017, το ποσοστό του χάσματος αμοιβών  στην Κύπρο περιορίστηκε στο 13,7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 16%.

Την ίδια στιγμή, η Κύπρος κατείχε το 2017, την 5η θέση μεταξύ των κρατών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων κατά την περίοδο 2010-2017, παρά την οικονομική κρίση και παρά την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Επιπρόσθετα, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, καταδικάζοντας απερίφραστα κάθε μορφή παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μετά την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστής και ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης- οποία ειρωνεία. Αποκαλείται Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης όταν οι πρόσφυγες γυναίκες χρησιμοποιούνται για να ικανοποιήσουν τις επεκτατικές βλέψεις ενός αμφιβόλου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο - προχωρήσαμε στον καταρτισμό σημαντικών νομοθεσιών για καταπολέμηση της παρενόχλησης, της παρενοχλητικής παρακολούθησης και της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών, οι οποίες με την ψήφισή τους θα ενισχύσουν σημαντικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στήριξης και προστασίας των θυμάτων τέτοιου είδους βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών τυγχάνει στο παρόν στάδιο νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση τις προσπάθειές μας, θα συνδράμει καίρια και ουσιαστικά η δημιουργία του «Σπιτιού για τη Γυναίκα», το οποίο θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, συστεγάζοντας όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, με στόχο την παροχή ολιστικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών στήριξης στα θύματα έμφυλης βίας.

Σημειώνω επίσης ότι η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων ανέλαβε την ετοιμασία του Κώδικα Πρακτικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Παρενόχλησης και της Παρενόχλησης στη Δημόσια Υπηρεσία, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2018.

Όσον αφορά την ενδυνάμωση του θεσμού του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας είμαστε πλέον σε έναν ανοικτό διάλογο με όλες τις γυναικείες οργανώσεις, σε πρώτη φάση με τις οργανώσεις του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, για τη μεταρρύθμιση όλων των Σωμάτων ισότητας.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο και τη διαχρονική συνδρομή των Γυναικείων κομματικών, συνδικαλιστικών και Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών ευρύτερα, στηρίζουμε και ενισχύουμε με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες αυτές, επιχορηγώντας τις από το κονδύλι του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας την πολύ σημαντική διακήρυξη της πλατφόρμας του Πεκίνου, που φέτος κλείνει 25 χρόνια και η οποία άλλαξε το χάρτη των δικαιωμάτων των γυναικών, εγκρίθηκε η μετάβαση αποστολής των Γυναικείων Οργανώσεων, μελών του Συμβουλίου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στην 64η Σύνοδο της Επιτροπής για το καθεστώς των Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Επιπρόσθετα, να αναφέρω ότι το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια έχει τεθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών η οποία λήγει στις 5 Μαρτίου.

Μετά από την αξιολόγηση των εισηγήσεων ή και προτάσεων που θα σταλούν, θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Έχω την πεποίθηση ότι οι Παγκόσμιες μέρες αποτελούν ευκαιρία για απολογισμό, ανάληψη ευθυνών αλλά και περαιτέρω δράσεων.

Η ύπαρξη της προηγούμενης γενιάς γυναικών που υπέστησαν και ξεπέρασαν διακρίσεις εις βάρος του γυναικείου φύλου, όλων εσάς των επώνυμων και ανώνυμων χαρισματικών γυναικών που συνεχίζετε σήμερα να δίνετε η καθεμιά τη δική σας μάχη για την αλλαγή και τη βελτίωση, αλλά και των επόμενων γενεών που θα διαδεχθεί τον αγώνα σας, είναι για εμάς υπόμνηση, έμπνευση και ώθηση για ακόμη πιο δυναμική υποστήριξη της γυναίκας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα ξανά να εκφράσω σε όλες εσάς τη βαθύτατη εκτίμηση, τον σεβασμό και τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας για ό,τι μέχρι σήμερα έχετε προσφέρει, για όσα πραγματικά μας έχετε χετε δώσει και για όσα εμείς σας χρωστούμε. Αυτή ας είναι μια υπόσχεση που και με τη δική σας βοήθεια θα δώσει ακόμη περισσότερα δικαιώματα που θα σας κάνει πιο ίσες μεταξύ των ίσων.

Home