Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ:Τα Δικαστήρια να προσφέρουν πραγματική Δικαιοσύνη στο κοινό

Offsite Team -
31.01.2023

ΠτΔ:Τα Δικαστήρια να προσφέρουν πραγματική Δικαιοσύνη στο κοινό

Εγκαινίασε το νέο Δικαστικό Μέγαρο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου

Με μήνυμα ότι τα Δικαστήρια θα προσφερουν στους πολίτες πραγματική Δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε το νέο Δικαστικό Μέγαρο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «το παρόν έργο αποτελεί ένα μέρος της μεταρρύθμισης, του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης. Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων ετέθη ως πρωταρχικός στόχος η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Μια μεταρρύθμιση που σίγουρα δεν ήταν εύκολη λόγω των διαφορετικών απόψεων είτε του Δικηγορικού κόσμου είτε και των εντίμων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα εγκαινιάζοντας το νέο Δικαστικό Μέγαρο της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, το οποίο, όπως και η ευχή του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου κ. Ηλία Γεωργίου, αποτελεί ή θέλουμε να αποτελεί την προσωρινή έδρα πριν την επαναφορά στην έδρα που δεν είναι άλλη από τη σκλαβωμένη περιοχή των Βαρωσίων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «μέσα από έναν εντατικό διάλογο έγινε κατορθωτό να πετύχουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και με την πλήρη υλοποίηση των προνοιών του νόμου, θα υπάρξει μια αναβαθμισμένη από πλευράς χρόνου και απόδοσης της δικαιοσύνης, δομή, κατά τρόπο που να νιώθουμε όλοι περήφανοι ότι έχουμε πετύχει αυτό που διαπιστώναμε ότι αποτελεί ένα νόσημα της κυπριακής δικαιοσύνης, διότι - και το τονίζω - ποτέ δεν αμφισβητήθηκε το κύρος των δικαστών, το κύρος της κυπριακής δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία και γενικότερα η μη εμπλοκή οποιουδήποτε στα της απονομής της δικαιοσύνης»

Μιλώντας για το επίπεδο της Δικαιοσύνης ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «ουδείς τόλμησε μέχρι σήμερα να αποδώσει στους δικαστές, είτε των επαρχιακών είτε του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την όποια μομφή και αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής δικαιοσύνης, γιατί διακρίνεται από υψηλό ήθος, υψηλό επαγγελματισμό.

>>>>Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 16 Εφέτες του Εφετείου που συστήνεται για 1η φορά<<<<

Με το πλήθος των υποθέσεων, ο μειωμένος αριθμός των δικαστών πιθανόν να συνέβαλε στις καθυστερήσεις, Όμως, μέσα στα πλαίσια της μεταρρύθμισης ήταν η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, προχωρήσαμε στη δημιουργία Ναυτοδικείου, Εμπορικού Δικαστηρίου, δικαστηρίου των αιτητών διεθνούς προστασίας για να φτάσουμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση, χάρη και στη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, και έτσι να επανέλθουμε στα συνταγματικά πλαίσια του 1960, με την παρουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Εφετείου που θα είναι ένα πραγματικά βήμα μπροστά, ώστε να πετύχει ο στόχος: Η δικαιοσύνη να απονέμεται πραγματικά σε χρόνο που υπαγορεύουν οι κανόνες απονομής της δικαιοσύνης».

Ανακαίνιση Δικαστηρίων

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «παράλληλα και ταυτόχρονα, είχαμε προχωρήσει σε ένα άλλο πρόγραμμα ανακαίνισης, ανέγερσης νέων δικαστηρίων, ώστε να μπορούν οι δικαστές και οι δικηγόροι να λειτουργούν μέσα σε ένα ανεκτό και ανθρώπινο και απόλυτα συμβατό με τους κανόνες περιβάλλον. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ήταν η επέκταση του Δικαστηρίου της Πάφου, η ανακαίνιση του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Λευκωσία, η ανέγερση του παρόντος, ο σχεδιασμός και η σε προχωρημένο στάδιο ανέγερση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Χαίρομαι διότι σήμερα εγκαινιάζοντας το υπερσύγχρονο αυτό κτήριο βάζουμε ακόμα ένα συστατικό σε αυτό που λέγεται απονομή της δικαιοσύνης στα πλαίσια που υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, τα επίπεδα ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, έτσι ώστε εκσυγχρονίζοντας τόσο τις δομές όσο και τις κτηριακές υποδομές να νιώθουμε περήφανοι ότι σε αυτό τον τόπο απονέμεται πραγματικά δικαιοσύνη».

 

 

Home