Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυρά Αβέρωφ σε Ενδιάμεσο: Υιοθέτησαν ένα Δούρειο Ίππο

Offsite Team
- 02.11.2022

Πυρά Αβέρωφ σε Ενδιάμεσο: Υιοθέτησαν ένα Δούρειο Ίππο

«Ο ενδιάμεσος χώρος επιχειρεί να διεμβολίσει τον ΔΗΣΥ»

Πυρά στον Ενδιάμεσο χώρο εξαπέλυσε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της ΟΝΕ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο ενδιάμεσος χώρος επιχειρεί να διεμβολίσει και να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Όπως είπε είναι η τρίτη φορά, τα τελευταία 15 χρόνια. Το επιχείρησαν το 2008, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Δεν τα κατάφεραν. Και ψήφισαν Χριστόφια. Το επιχείρησαν το 2018, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Και πάλι δεν τα κατάφεραν.

Μάλιστα όπως είπε επανέρχονται το 2022 υιοθετώντας έναν δούρειο ίππο για να πετύχουν αυτό που προσπαθούν από το 1976.

Το πρόβλημα τους όπως είπε δεν ήταν ούτε ο Γλαύκος Κληρίδης, ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το πρόβλημά τους ήταν και είναι οι θέσεις

που εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Αυτούσια η ομιλία Αβέρωφ Νεοφύτου:

«Φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Φίλες και φίλοι,

Συγχαίρω θερμά την ηγεσία της ΟΝΕ για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Γιώργο, τα Βραβεία της ΟΝΕ έχουν γίνει θεσμός.

Αγαπητές κυρίες της Malloc,

σας συγχαίρω για την επιστημονική σας κατάρτιση, για το επιχειρηματικό σας πνεύμα, την επιμονή και προσήλωση σας να επιτύχετε τους στόχους σας. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι ψηφιακές εφαρμογές αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για μια χώρα όπως η δική μας.

Είναι γέφυρα με τον νέο κόσμο που έρχεται. Η αποψινή βράβευση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η νέα γενιά της Κύπρου διαθέτει αισθητήριο και αντιλαμβάνεται ότι η καινοτομία δεν έχει όρια. Έχουν το μυαλό, έχουν το φιλότιμο, έχουν τον ενθουσιασμό για να ξεχωρίσουν.

Οφείλει, λοιπόν, η πολιτεία να παρέχει τα εφόδια και το πλαίσιο που θα δώσει την ευκαιρία στους νέους να διαπρέψουν. Βλέπουμε τα θαύμα καινοτομίας που γίνονται αλλού, όπως το Ισραήλ, στη γειτονιά μας. Η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, η καινοτομία είναι στρατηγικός μας προσανατολισμός. Εγγύηση για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Η πολιτεία δεν είναι καλός επιχειρηματίας. Δεν είναι καλός manager. Οι άνθρωποι είναι. Η πολιτεία, λοιπόν, οφείλει να δώσει δυνατότητες και ευκαιρίες στους ανθρώπους να διαπρέψουν:

Πρώτον, να κάνει αυτό που λένε οι αγγλομαθείς: «level the playing field».

Να κάνει προσιτή και δίκαιη την κατάσταση για όλες και όλους. Ώστε να έχουν πρόσβαση και ίσους όρους ανταγωνισμού. Ξεκινώντας  από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Περισσότερα μυαλά σημαίνει περισσότερες και καλύτερες ιδέες που ωφελούν τους ίδιους και τη χώρα μας. Η εκπαίδευση και οι ευκαιρίες ανέλιξης δεν πρέπει να είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα. Η ψηφιακή τεχνολογία συμβάλλει καταλυτικά σε αυτό. Δεν έχει σημασία αν πας σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Αν είσαι από ευκατάστατη ή από πιο ταλαιπωρημένη οικογένεια. Αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Είτε ακόμη αν είσαι πρόσφυγας και φτιάχνεις μια νέα ζωή. Είμαι βέβαιος ότι οι τρεις κυρίες που βρίσκονται σήμερα μπροστά μας έφτασαν εδώ που έφτασαν παρά τις δυσκολίες, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα.

Φίλες και Φίλοι,

Τη δεκαετία που μας πέρασε, η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιδιώξαμε να συμμαζέψουμε τα συντρίμμια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Να ξαναστήσουμε την οικονομία στα πόδια της. Να δώσουμε πίσω στους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους. Με πίστη, με δουλειά, με συνετές οικονομικές επιλογές, τα καταφέραμε. Γυρίσαμε το παιχνίδι. Ανακτήσαμε και ενισχύσαμε το βιοτικό μας επίπεδο.

Σήμερα, η χώρα τρέχει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Έχουμε χαμηλά ποσοστά ανεργίας. Και το πιο ισχυρό από ποτέ, δίκτυο κοινωνικής πρόνοιας. Εφαρμόστηκε το Γενικό Σύστημα Υγείας. Που δοκιμάστηκε και πέτυχε στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του 20ου αιώνα. Αλλά και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός. Η μείωση της θητείας της Εθνικής Φρουράς. Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα συνολικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων

με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, που φέρνει τη χώρα μας στη νέα εποχή. Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Θεσμοί, Δικαιοσύνη. Ενώ με το Υφυπουργείο Έρευνας,

Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,η καινοτομία έγινε βασική πολιτική προτεραιότητα.  Η Κύπρος του αύριο ξεκίνησε.

Αγαπητά μου στελέχη της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, Αυτήν τη σταθερότητα και την προοπτική οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και τη νέα πενταετία με το πρόγραμμά μας. Συνεχίζουμε για μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή. Που διευκολύνει καθημερινά τον πολίτη. Και φιλοδοξεί να γίνει περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας. Σχεδιάζουμε να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό, μέσα σε τρία χρόνια. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων μέσα από την ψηφιοποίηση

και την τεχνολογική τους αναβάθμιση.

Σχεδιάζουμε να αναδείξουμε τη νεανική, γυναικεία και σύγχρονη επιχειρηματικότητα διευρύνοντας τα προγράμματα που την αφορούν. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις ψηφιακές υποδομές. Τη συνδεσιμότητα της χώρας. Προωθώντας ακόμη περισσότερο την τεράστια δουλειά που γίνεται τόσο με τις υποθαλάσσιες συνδέσεις, όσο και με τις οπτικές ίνες και το δίκτυο 5G. Σχεδιάζουμε να διαμορφώσουμε ένα δυναμικό οικοσύστημα σε μια ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία.

Ενισχύοντας το ανθρώπινο κεφάλαιο και το σύγχρονο ταλέντο, συνδέοντας τη γνώση με την οικονομία και την αγορά. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ ερευνητικών δομών και επιχειρήσεων, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και την εμπορικοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Με τη δημιουργία του Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης. Χρειαζόμαστε όμως και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στην Κύπρο. Παρουσία που θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για το ψηφιακό μας οικοσύστημα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σήμερα, η οικονομία μας είναι δυνατή. Δεν είναι όμως δεδομένη. Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, απειλούνται. Γύρω μας διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια μεγάλη καταιγίδα. Η παραφροσύνη του πολέμου απειλεί να ανατρέψει όσα πέτυχαμε. Η ευρωπαϊκή οικονομία πέφτει στο χειρότερο χειμώνα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η Τουρκία, αχαλίνωτη όσο ποτέ, εκβιάζει και απειλεί. Από τον Έβρο, το Αιγαίο έως τη γραμμή αντιπαράταξης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τα καταστροφικά αποτελέσματα για τις εθνικές μας υποθέσεις από μια σύρραξη. Σε αυτό το ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον εμείς έχουμε εκλογές.

Η επόμενη διακυβέρνηση, ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει να διαχειριστεί τις δυσκολότερες συνθήκες από την εισβολή. Οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά. Οι θέσεις του. Οι κινήσεις του. Η αξιοπιστία του, οι συμμαχίες του θα κρίνουν αν η πατρίδα μας υπερβεί με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Μιλάμε για οράματα της επόμενης πενταετίας.Πρώτα όμως, πρέπει να έχουμε σταθερή χώρα. Δυνατή οικονομία.Δείτε το παράδειγμα της Βρετανίας. Τέσσερις Πρωθυπουργοί σε τέσσερα χρόνια. Μια λάθος απόφαση σε δύο μέρες απείλησε να χρεοκοπήσει τη χώρα.

Φανταστείτε στη μικρή και ευαίσθητη κυπριακή οικονομία μια λάθος απόφαση, τι ανεπανόρθωτη ζημιά μπορεί να προκαλέσει. Ξέρετε, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν στις 45 ημέρες φανεί ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί...απλά θα αλλάξει.

Στην Κύπρο θα περιμένουμε να ολοκληρώσει την πενταετία. Αν, εν τω μεταξύ, μας μείνει οικονομία. Αυτά οφείλει να διασφαλίσει η επόμενη ηγεσία. Για να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας δυναμική. Με ασφάλεια και σταθερότητα. Με ελπίδα και προοπτική.

Να προστατεύσουμε ό,τι πετύχαμε και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή της ανάπτυξης. Να μην τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Να μη ρισκάρουμε να απομονωθούμε ξανά. Παγιδευμένοι στα αδιέξοδα της κούφιας ρητορικής του ενδιάμεσου χώρου. Για κυρώσεις και για κόστος στην Τουρκία. Για πυροτεχνήματα.

Φίλες και φίλοι, Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ενδιάμεσος χώρος επιχειρεί να διεμβολίσει και να διασπάσει τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Είναι η τρίτη φορά, τα τελευταία 15 χρόνια. Το επιχείρησαν το 2008, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Δεν τα κατάφεραν. Και ψήφισαν Χριστόφια. Το επιχείρησαν το 2018, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Και πάλι δεν τα κατάφεραν. Και επανέρχονται το 2022. Υιοθετώντας έναν δούρειο ίππο για να πετύχουν αυτό που προσπαθούν από το 1976. Το πρόβλημα τους δεν ήταν ούτε ο Γλαύκος Κληρίδης, ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης ούτε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το πρόβλημά τους ήταν και είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Ο πατριωτικός ρεαλισμός για την επίλυση του κυπριακού. Η ανοικτή οικονομία. Και ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας. Απειλούνται οι βασικές αξιακές μας αναφορές.

Σήμερα, ενοχλεί και πάλι, που ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέρχεται θεσμικά και δημοκρατικά. Με τον Πρόεδρό του. Με τις ιδέες μας. Με τις αξίες μας. Που ορίζουν το πρόγραμμά μας για τη νέα πενταετία. Γι’ αυτές αγωνιζόμαστε. Αυτές προασπιζόμαστε. Γι’ αυτές δίνουμε μάχες. Αυτές προτείνουμε στους πολίτες να επιλέξουν ή να απορρίψουν. Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική και τις εκλογές, ως μάχη θέσεων. Μάχη αξιών. Που εμείς πάντα δίνουμε υπερήφανα. Γιατί είμαστε περήφανοι για τις θέσεις και τις αρχές που εκπροσωπούμε!

Φίλες και φίλοι,

Η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων βρισκόταν από την ίδρυση της στην προμετωπίδα κάθε προσπάθειας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εσείς, η νέα γενιά που δημιουργεί, που καινοτομεί, έχετε το μεγαλύτερο λόγο για το μέλλον αυτού του τόπου.

Γιατί εσείς θα απολαύσετε τις σωστές επιλογές των πολιτικών ηγεσιών. Ή θα πληρώσετε τα λάθη τους.Την ίδια στιγμή, εσείς κρατάτε στα χέρια σας το κλειδί για την επόμενη ημέρα. Σας καλώ λοιπόν να εργαστείτε ξανά, όπως και στο παρελθόν, για να πείσουμε τους συμπολίτες μας για το δικό μας μήνυμα.

Μαζί μπορούμε.

Να μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας.

Μαζί μπορούμε.

Να ενώσουμε την πατρίδα μας.

Να φέρουμε την ελπίδα.

Να οδηγήσουμε, ξανά μαζί, τον τόπο μας μπροστά!

Να κερδίσουμε το αύριο!

Σας ευχαριστώ πολύ».

Home