Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυρά ΑΚΕΛ προς Κυβέρνηση για την κατάσταση στο «Πουρνάρα»

Offsite Team -
10.12.2021 - 18:12

Πυρά ΑΚΕΛ προς Κυβέρνηση για την κατάσταση στο «Πουρνάρα»

«Ανεύθυνος χειρισμός της Κυβέρνησης - Στοιβάζει ανθρώπους δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρότατα προβλήματα»

Τα πυρά του προς την Κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο «Πουρνάρα». 

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας Χρίστος Χριστοφίδης, το κέντρο υποδοχής «το οποίο θα έπρεπε να φιλοξενεί 600 ανθρώπους για λίγες μέρες και φιλοξενεί σήμερα 2,500 χιλιάδες». 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Η υπερσυσσώρευση ανθρώπων στο συγκεκριμένο κέντρο και στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργεί υπαρκτά, πραγματικά θέματα και προβλήματα για τις κοινότητες της περιοχής», επισημαίνει ο κ. Χριστοφίδης. 

Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζει ανεύθυνους τους χειρισμούς της Κυβέρνησης. «Στοιβάζει ανθρώπους στο κέντρο υποδοχής δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρότατα προβλήματα». 

Αυτούσια η δήλωση του Χρίστου Χριστοφίδη

Η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και Αιτητών Ασύλου «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, ένα κέντρο υποδοχής το οποίο θα έπρεπε να φιλοξενεί 600 ανθρώπους για λίγες μέρες και φιλοξενεί σήμερα 2,500 χιλιάδες και πολλούς εξ’ αυτών για πολλούς μήνες, είναι πραγματικά δύσκολη και αντικειμενικά δημιουργεί δυσκολίες και στις γειτονικές κοινότητες.

Η υπερσυσσώρευση ανθρώπων στο συγκεκριμένο κέντρο και στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργεί υπαρκτά, πραγματικά θέματα και προβλήματα για τις κοινότητες της περιοχής. Για να βρεθεί λύση όμως στα προβλήματα πρέπει πρώτα να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα: Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος; Τι είναι αυτό δηλαδή που γεννά, που δημιουργεί το πρόβλημα;

Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος είναι ο απαράδεκτος και ανεύθυνος χειρισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού η οποία στοιβάζει ανθρώπους στο κέντρο υποδοχής της περιοχής, δημιουργώντας ταυτόχρονα σοβαρότατα προβλήματα τόσο στους ίδιους τους μετανάστες αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.

Θέλουμε να επισημάνουμε ταυτόχρονα τα εξής:

1. Η Κύπρος όπως και όλα τα κράτη είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να δέχεται αιτητές ασύλου, να τους παρέχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ασύλου και να εξετάζει γρήγορα και αποτελεσματικά τις αιτήσεις τους. Γι΄ αυτό το σκοπό η Κύπρος χρηματοδοτείται με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα για σκοπούς πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης η χώρα μας μέχρι το 2024 θα έχει αντλήσει 250 εκατομμύρια ευρώ. Για την περίοδο που διανύουμε έχουν ήδη παραχωρηθεί 4 εκατομμύρια ευρώ για την «Πουρνάρα». Είναι απορίας άξιον τι διαχείριση έγινε για να μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι που μένουν στην «Πουρνάρα» συχνά στερούνται και βασικά αγαθά για την επιβίωση και την υγιεινή τους.

2. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ελέγχεται όχι μόνο για την διαχείριση των κονδυλιών αλλά και για την διαχείριση του ίδιου του μεταναστευτικού προβλήματος.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

3. Η αδιαφορία και η ανικανότητα της έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση και στο Κέντρο Υποδοχής της «Πουρνάρας» και αλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 εκκρεμούσαν 1200 αιτήσεις ασύλου. Σήμερα εκκρεμούν 18, 000 και πλέον αιτήσεις ασύλου. Ποιός ευθύνεται γι΄αυτό; Ποιός άλλος από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό που ελάχιστα έπραξε για να στελεχώσει την Υπηρεσία Ασύλου και να επισπεύσει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου;

Τα προβλήματα που υπάρχουν και τα ζητήματα που εγείρονται για τους κατοίκους της περιοχής είναι κατανοητά. Αυτό το οποίο όμως είναι προβληματικό είναι κάποια από τα αιτήματα τα οποία εγείρουν οι Κοινοτάρχες της περιοχής (Κοκκινοτριμιθιά, Μάμμαρι, Δένεια) τα οποία μυρίζουν ρατσισμό, όπως για παράδειγμα να απαγορευθεί η κυκλοφορία στους μετανάστες. Αν ο στόχος είναι όντως να λυθούν τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται στη περιοχή, η προσοχή και η πίεση των Κοινοταρχών και των κατοίκων των Κοινοτήτων πρέπει να στραφεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Κυβέρνηση οι οποίοι με τον απαράδεκτο χειρισμό του θέματος και ιδιαίτερα του χειρισμού του Κέντρου Υποδοχής «Πουρνάρα», έχουν δημιουργήσει όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Πολύ φοβούμαστε ότι κάποια από τα απαράδεκτα ζητήματα που εγείρονται θα αξιοποιηθούν από ακραία, φασιστικά στοιχεία, όχι για να λύσουν βέβαια τα προβλήματα αλλά για να προωθήσουν τα μισάνθρωπα τους ιδεολογήματα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αδικήσει πρώτα και κύρια τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν ευθύνονται καθόλου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Επίσης μια τέτοια εικόνα, ρατσιστικής εκμετάλλευσης της κατάστασης, θα στραφεί κατά των Κοινοτικών Αρχών και θα δυσκολέψει την αντιμετώπιση των ζητημάτων.

Το ΑΚΕΛ θα εντείνει τις προσπάθειες του δίπλα από τους κατοίκους της περιοχής και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο ούτως ώστε η κατάσταση να βελτιωθεί και τα προβλήματα να ξεπεραστούν, θέτοντας τους κυβερνώντες μπροστά στις ευθύνες τους.

Home