Ρότσας: Οι θέσεις του Πατριωτικού Συνασπισμού ενόψει Βουλευτικών

Ρότσας: Οι θέσεις του Πατριωτικού Συνασπισμού ενόψει Βουλευτικών

Όσα αναφέρει στην Offsite για του στόχους του Πατριωτικού Συνασπισμού, αλλά και για Κυπριακό, Οικονομία

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού

Τους στόχους και τις θέσεις του Πατριωτικού Συνασπισμού ενόψει των Βουλευτικών εκλογών αναλύει σε συνέντευξη του στην Offsite ο Χρίστος Ρότσας. 

Όπως αναφέρει το δυσκολότερο είναι η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου καθώς δεν αντιμετωπίζουν μόνο το πρόβλημα της αδιαφορίας που αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα κόμματα, αλλά και ως νέο πολιτικό σχήμα με σαφώς χαμηλότερες προσδοκίες, προσελκύουν ακόμα λιγότερους υποψηφίους.

Ο κύριος Ρότσας τονίζει ότι μόνο όταν αποκτήσουμε ικανή ένοπλη αποτρεπτική ισχύ και όταν η προάσπιση της Κύπρου γίνει το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα του ΄Εθνους θα δημιουργηθούν ελπίδες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνασπισμού αναφέρεται στην διαχείρηση της πανδημίας αλλά και στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Αυτούσια η συνέντευξη: 

-Κατέρχεστε στις Βουλευτικές για πρώτη φορά ως Πατριωτικός Συνασπισμός ποιους στόχους έχετε θέσει; 

Πρώτιστος στόχος μας είναι να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία τις θέσεις μας, οι οποίες είναι μοναδικές και κανένα άλλο κίνημα ή κόμμα δεν τις ενστερνίζεται ώστε με αυτές να διεκδικά τις ψήφους του λαού. Συγκεκριμένα ζητούμε επανασύσταση του Συνεργατισμού διότι το κλείσιμο του δημιούργησε μια πρωτοφανή τάξη νεόπτωχων στην Κύπρο αφού οι λαϊκές τάξεις και η ύπαιθρος έχασαν την πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα και συνεπώς στην χρηματοδότηση. 

Για πρώτη φορά βλέπουμε πραγματική ανισότητα στην Κύπρο, στα εισοδήματα και στην περιουσία. Επίσης υποστηρίζουμε απόκτηση ένοπλης αποτρεπτικής ισχύς ώστε κάθε νέο βήμα των Τούρκων να έχει για αυτούς αβέβαιη κατάληξη. Τρίτο να μπεί ένα τέλος πλέον στην ασταμάτητη παράνομη μετανάστευση, που καταλήγει σε αποικισμό των ελεύθερων περιοχών, με αλλόθρησκους, αλλόφυλους, αλλότροπους ξένους. Προσωρινή φιλοξενία προσφύγων ναι ανθρώπινη χωματερή της οικουμένης όχι. Είναι μικρό δοχείο η Κύπρος για να δεχθεί όλον τον πόνο της γής. Θα καταστραφεί χωρίς να βοηθήσει. Ακόμα δεν μπορεί η χώρα να φυλακίζει τους πολίτες της για χρέη στο δημόσιο· 4,000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τον προστάτη τους. Αυτά κανείς δεν τα φωνάζει. Όλοι σωπαίνουν να περάσουν. 

-Έχετε ανακοινώσει ήδη τους πρώτους σας υποψήφιους. Που βρίσκονται οι διαδικασίες για συμπλήρωση του ψηφοδελτίου σας;

Αυτό είναι το δυσκολότερο, οφείλω να ομολογήσω. Όχι μόνο αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της αδιαφορίας που αντιμετωπίζουν και τα μεγάλα κόμματα, αλλά και ως νέο πολιτικό σχήμα με σαφώς χαμηλότερες προσδοκίες, προσελκύουμε ακόμα λιγότερους υποψηφίους. Όμως αυτοί που κατεβαίνουν μαζί μας το κάνουν με την ψυχή τους, διότι μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες ιδέες και έχουμε κοινές έγνοιες για το μέλλον της Πατρίδας μας.

Ρώτησα μερικούς γιατί κατεβαίνουν μαζί μας και δεν πάνε με πιο μεγάλα σχήματα με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, η απάντηση τους ήταν, ότι πιστεύουν σε μας και ένοιωθαν ότι υπηρετούσε πατριωτικό καθήκον η συμπόρευση τους με τον Πατριωτικό Συνασπισμό. Χαίρεσαι έτσι συνυποψηφίους. Γι΄αυτό πιστεύω θα έρθουν και άλλοι. 

-Εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψη ποια είναι η δική σας θέση για την νέα προσπάθεια;

Από νωρίς πιστεύαμε ότι δεν θα ήταν τυπική για το θεαθήναι η ερχόμενη Πενταμερής Διάσκεψη. Όμως έχουμε χαμηλές προσδοκίες διότι τίποτε δεν άλλαξε ουσιαστικά. Και οι 5 συνεχίζουν ως πριν. Η Τουρκία το βιολί της, αν άλλαξε είναι προς το χειρότερο. Η Αγγλία συνεχίζει να την στηρίζει ενώ εμείς στον κόσμο μας. Συνεχίζουμε παραλία ως να είμαστε στην Κυανή Ακτή και όχι μερικά χιλιόμετρα από τις μπουκιές των Τουρκικών Τανκς. Μόνο όταν αποκτήσουμε ικανή ένοπλη αποτρεπτική ισχύ, μόνο όταν η προάσπιση της Κύπρου γίνει το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα του ΄Εθνους θα δημιουργηθούν ελπίδες για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Μόνο εμείς όμως το ζητούμε και το πιστεύουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας. 

-Τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος όπως και όλος ο πλανήτης περνά την πανδημία του κορωνοϊού. Πως κρίνεται την διαχείρηση που έγινε από την Κυβέρνηση;

Η πανδημία θα περάσει , όπως όλες οι προηγούμενες. Θέλει υπομονή και πειθαρχία. Δεν γνωρίζουμε πόσο τυχεροί είμαστε, μέσα στην ατυχία μας, που αντιμετωπίζουμε τον Κορωνοϊό με τόσα μέσα στην διάθεση μας και τόσα κεφάλαια. Να υπενθυμίσω μόνο την Ισπανική Γρίπη που εμφανίστηκε μετά το πέρας του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, και σκότωσε 50 εκατ. ανθρώπους! Όχι μόνο οι τότε συνάνθρωποι μας είχαν να αντιμετωπίσουν την συμφορά του πολέμου (1914-1918) είχαν μετά να αντέξουν και την πανδημία εκείνη. Συνεπώς, να ευχαριστούμε τον Θεό που εμείς σήμερα δεν ζούμε καταστάσεις του 1918.

Η Κυβέρνηση σχετικά καλά τα πάει. Θα μπορούσε να έκανε τα πολλά τεστ που κάνει τώρα πολύ πριν και δεύτερο να τρέξει να αγοράσει και από αλλού εμβόλια ώστε να αποκτήσει προστασία ο λαός και να επιστρέψουμε στην αγαπημένη ρουτίνα μας, που τώρα που την χάσαμε την εκτιμούμε!

-Πακέτα στήριξης στην Πανδημία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά; Θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη η οποία δεν δόθηκε; 

Οπωσδήποτε! Η στήριξη στους εργαζομένους ήταν ικανοποιητική. Στους εργοδότες δηλ. τις επιχειρήσεις πενιχρή, σχεδόν ανύπαρκτη. Πολλές φορές ως Πατριωτικός Συνασπισμός υποδείξαμε στο παρελθόν να κάνουμε ότι οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δηλ. να δώσουμε τάχιστα δάνεια, με εγγύηση του κράτους ώστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις. Όμως, μια πείσμων και ακατανόητα άκαμπτη αντιπολίτευση, (ΔΗΚΟ) και μια απρόθυμη στην πραγματικότητα Κυβέρνηση ( + Κεντρική Τράπεζα) τούμπαραν την προσπάθεια. Εδώ οφείλω να αναγνωρίσω την στήριξη που βρήκαμε στην τελευταία προσπάθεια μας να επαναφέρουμε τα €2 δις. κρατικές εγγυήσεις, από το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους, όταν τους επισκεφθήκαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Τώρα επανέρχονται οι εγγυήσεις, στα μισά όμως, ελπίζουμε έστω και αυτό να πραγματοποιηθεί και λαδοθεί η οικονομία.

- Επόμενη μέρα της πανδημίας. Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο; Θα επωφεληθεί η Κύπρος μέσω των επιχορηγήσεων από την ΕΕ;

Παίρνοντας μια μεσοπρόθεσμη θέση στο πρόβλημα θα έλεγα σε μερικά, 2-3 χρόνια, κανείς δεν θα μιλά για τις οικονομικές επιπτώσεις, αλλά άλλοι για τους δικούς τους που έχασαν και οι πολλοί για την ανακάλυψη ξεχασμένων χαρών της ζωής, όπως το να έχεις χρόνο για σένα και την οικογένεια σου, μακριά από πιέσεις κοινωνίας και άλλες. Η Κύπρος θα επωφεληθεί και για πρώτη φορά, με δωρεάν χρήματα δηλ. που δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει, αλλά όπως όλα στην ΕΕ θα αργήσουν να έλθουν. Οι Αμερικανοί τελειώνουν, εμείς ακόμα να ξεκινήσουμε.

- Πως κρίνετε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης γενικά.

Η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι σαν το ξερό ξύλο. Ακολουθεί τις υποδείξεις των ξένων χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες για το λαό της. Για παράδειγμα, το κλείσιμο και η πώληση του Συνεργατισμού άφησε χωρίς χρηματοδότηση τις πιο ευάλωτες ομάδες, αυτές που έμειναν με τα €800 τον μήνα και με αξία της γής ανυπόληπτη. Έχουμε για πρώτη φορά φτωχούς στην Κύπρο. Και κανείς δεν συντρομάσσεται.

Ξεπουλούμε τις περιουσίες των πιο αδύνατων για ένα κομμάτι ψωμί στα ξένα ταμεία, τα λεγόμενα γύπες και δεν πιέζει κανείς τις τράπεζες να τις προσφέρουν και σε ψηλότερες τιμές στους Κύπριους ιδιοκτήτες πρώτα, με αποτέλεσμα οι τραυματισμένοι από την κρίση του 2013 και του κορωνοϊού αργότερα που δεν έφταιγαν οι ίδιοι, να χάνουν τις περιουσίες τους και ΚΑΝΕΙΣ να μην ενδιαφέρεται. Ούτε ΥΠΟΙΚ. ούτε Κεντρική Τράπεζα ουτε πανεπιστημιακοί ούτε δημοσιογράφοι ούτε οι συντεχνίες. Κανείς. Μόνο οι πληγωμένοι.

-Επειδή γνωρίζω τις θέσεις σας ποιο είναι το μήνυμα σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αν διοικούσαν το 21’ αυτοί που μας διοικούν σήμερα δεν θα επέτρεπαν στους Έλληνες να επαναστατήσουν και σήμερα η Ελλάδα θα ήταν επαρχία της Τουρκίας.  Με αυτούς που μας διοικούν η Κύπρος θα Τουρκέψει. 

Αυτό να το έχουν υπόψη τους οι Ψηφοφόροι όταν θα πάνε στις κάλπες τον Μάιο. Από τους ίδιους εξαρτάται η διάσωση μας ή η καταστροφή μας.

Home