Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σάβια Ορφανίδου: Πετύχαμε επιδότηση €2000 για φύλαξη ωαρίων

Offsite Team -
15.06.2020 - 19:16

Σάβια Ορφανίδου: Πετύχαμε επιδότηση €2000 για φύλαξη ωαρίων

Thumbnail
Σημαντική εξέλιξη στην Κύπρο - Επιδότηση για φύλαξη ωαρίων

Μια σημαντική εξέλιξη προκύπτει στην Κύπρο και αφορά την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αφού θα επιχορηγείται πλεόν και η φύλαξη ωαρίων.

Όπως δήλωσε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου μετά και την συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το κράτος θα επιχορηγεί με 2.000 ευρώ την φύλαξη ωαρίων. Επιπλέον αναφέρθηκε και σε χορηγία 500 ευρώ για την εμβρυο-μεταφορά και 500 ευρώ για την γονιμοποίηση. Η διαδικασία θα μπορεί να επαναληφθεί μέχρι τέσσερις φορές.

Η κ.Ορφανίδου, χαιρέτισε για ακόμη μια φορά την αναθεώρηση του Σχεδίου Επιδότησης για αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας, το οποίο περιλαμβάνει επιδότηση ύψους €2000 για τη διαδικασία φύλαξης των ωαρίων για ιδίαν χρήση και ανέφερε ότι τώρα είναι η ώρα για την έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των γυναικών για αυτή την επιλογή.

 

Επεσήμανε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες για συγκεκριμένους λόγους επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για το μέλλον, όπως γυναίκες που καθυστερούν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να εκπληρώσουν εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς ή άλλου είδους προσωπικούς στόχους, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή νεαρές γυναίκες, οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο και δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει.

 

Όσον αφορά την τελευταία κατηγορία, η κ. Ορφανίδου εισηγήθηκε όπως η όλη διαδικασία φύλαξης ωαρίων για τις καρκινοπαθείς γίνεται δωρεάν, καθώς επίσης και η διαδικασία φύλαξης σπέρματος για τους καρκινοπαθείς άνδρες.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία ή λόγω σοβαρών ασθενειών, συνεπώς η κατάψυξη ωαρίων σε σχετικά νεαρή αναπαραγωγική ηλικία, θα εξασφαλίσει σίγουρα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και υπογεννητικότητας στην Κύπρο.

x

Στο πιο πάνω πλαίσιο, η κ. Ορφανίδου εισηγήθηκε όπως γίνεται η ενημέρωση των γυναικών για την εν λόγω επιλογή, σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας στη βάση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που πρέπει να ετοιμαστούν, και σε επίπεδο κρατικών φορέων ως μια παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης και όχι διαφήμισης του θέματος.

Χαιρέτισε, παράλληλα, την άμεση ανταπόκριση του Συμβουλίου Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την προώθηση σχετικού ενημερωτικού υλικού, καθώς και τη θετική στάση όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπρόσθετα, για τυχόν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση της φύλαξης των ωαρίων, η κ. Ορφανίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρές ποινές στην υφιστάμενη νομοθεσία που αποτρέπουν τέτοιου είδους φαινόμενα.  

Χαιρέτισε, επίσης, τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας στην πρόταση της για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, στα πλαίσια της οποίας δύναται να βελτιωθούν πρόνοιες σχετικά με το εν λόγω θέμα.  

επιλογή.

ΚΥΠΕ

Ανέλαβαν νέα καθήκοντα Κούσιος, Δημητρίου & Παντελίδης

Offsite Team -
27.06.2022 - 11:18

Ανέλαβαν νέα καθήκοντα Κούσιος, Δημητρίου & Παντελίδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Πραγματοποιήθηκε η τελετή διορισμού τους

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διορισμού του νέου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκου Κούσιου, του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πέτρου Δημητρίου και του νέου Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Παντελή Παντελίδη.

Κατά την τελετή διαβεβαίωσης του κ. Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή του απόφαση για διορισμό αξιωματούχου ως την «πλέον δυσάρεστη από όσες έλαβα κατά την εννεαετή και πλέον θητεία μου ως Προέδρου», συμπληρώνοντας πως «είναι δυσάρεστη γιατί, ακούσια, είμαι υποχρεωμένος εκ του Συντάγματος να προβώ σε αντικαταστάτη μιας προσωπικότητας που με τίμησε με τη φιλία της, μια καθολικά καταξιωμένης συνεργάτιδας που κόσμησε τον υπουργικό θώκο και έκαμε το όραμά μου για κράτος πρόνοιας πραγματικότητα».

Απευθυνόμενος στον νέο Υπουργό Εργασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την αποστολή του εξίσου δύσκολη καθώς καλείται να διαδεχθεί τη Ζέτα Αιμιλιανίδου σε ένα Υπουργείο που ταυτίστηκε με τη σφραγίδα και την πολυσχιδή δράση της και το μέτρο σύγκρισης θα είναι μια συνεχής πρόκληση, διαβεβαιώνοντάς τον ταυτόχρονα πως θα έχει και τη δική του ολόπλευρη στήριξη στα νέα του καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας πως από την ανάληψη της εξουσίας τέθηκε στην υψίστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και πολιτικών της Πολιτείας, ώστε να επιτευχθεί ένα κράτος πρόνοιας που θα στεκόταν αρωγός στις ανάγκες των πολιτών, αλλά, ιδιαιτέρως, όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας.

f

«Χάρη στην αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα της αείμνηστης Ζέτας, μέσα από μια στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική έγινε κατορθωτό όχι μόνο να εξορθολογήσουμε το όλο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και να ισχυροποιήσουμε το πλέγμα προστασίας των ευάλωτων συμπολιτών μας, μέσα από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις όπως τη στοχευμένη επιδοματική πολιτική με την δημιουργία ενιαίας Υπηρεσίας Επιδομάτων Πρόνοιας, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη διασφάλιση της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ώστε κανένας συνταξιούχος να μη ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, πρόσθεσε, «την ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, τη Δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και του Παιδιού για την παροχή πολυθεματικής στήριξης, όπως επίσης σπιτιών στην κοινότητα για την αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρίες, τον καταρτισμό Εθνικών Στρατηγικών για την αναπηρία και την προστασία των παιδιών, την επαναφορά του επιδόματος μάνας, την εισαγωγή του επιδόματος πατρότητας, την εφαρμογή της σύνταξης χηρείας για άνδρες, την καθιέρωση των εκ πατρογονίας προσφύγων, την επιμήκυνση της άδειας μητρότητας, που καλύπτει και την παρένθετη μητέρα, ην πρόωρη σύνταξη των θαλασσαιμικών». 

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως κάποιοι σχεδιασμοί παραμένουν ανεκπλήρωτοι, ως αποτέλεσμα του αδόκητου χαμού της Ζέτας Αιμιλιανίδου, όπως η θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού, η Μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, η Νομοθετική Ρύθμιση της Γονικής Άδειας για όσους έχουν παιδιά μέχρι οκτώ χρόνων, η Νομοθετική Ρύθμιση της Τηλεργασίας και η προγραμματική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος το Αύριο» μέσω του οποίου προνοούνται πολιτικές και επενδυτικές δράσεις ύψους πέραν των 315 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιασμοί που όπως ανέφερε «θα ενδυναμώσουν περαιτέρω το πλέγμα κοινωνικής προστασίας που κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες του».

>>>Διαβάστε επίσης: Αυτές είναι οι 13 μεταρρυθμισεις της Ζέτας που άλλαξαν την Κύπρο

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σε στενή συνεργασία και με τη δοκιμασμένη Υφυπουργό Πρόνοιας, τους λειτουργούς και συνεργάτες του Υπουργείου σου, αλλά και τη δική μου στήριξη ο νέος Υπουργός Εργασίας θα επιτύχει και σε αυτή την αποστολή και πως θα αποτελέσει υπό τις περιστάσεις «το αντίδοτο που λείπει ως αποτέλεσμα του χαμού της Ζέτας»

f

Ακολούθως, κατά την τελετή διορισμού του νέου Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πέτρου Δημητρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπήρξε εξαρχής προσωπική του πεποίθηση ότι για τον σχηματισμό της Κυβέρνησής του θα πρέπει να αξιοποιήσει σε καίρια πόστα και θέσεις ευθύνης, σημαντικό αριθμό νέων ανθρώπων, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις πρωτοποριακές τους ιδέες.

Απευθυνόμενος στον κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τον επαγγελματισμό του και τη συνεισφορά του κατά την επιτέλεση των μέχρι τώρα καθηκόντων του και δήλωσε βέβαιος πως θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο στη νέα του θέση και θα συμβάλει στον αποτελεσματικό προγραμματισμό και τη λήψη αποφάσεων για το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και ιδιαίτερα το κράτος πρόνοιας.

Σε ό,τι αφορά τον διορισμό του κ. Παντελίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου θα συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη επιτέλεση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αντιφώνηση του εκ μέρους όλων των διορισθέντων, ο κ. Κούσιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν και από τις νέες τους θέσεις με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση.

«Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά έχω ανάμικτα συναισθήματα αποχωρώντας από το Υφυπουργείο παρά τω Προέδρω, ταυτόχρονα, όμως, είναι μια πρόκληση η ανάληψη του χαρτοφυλακίου που υπηρέτησε μια καταξιωμένη Υπουργός, η αγαπημένη μας Ζέτα, η φίλη μου Ζέτα, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω για να ολοκληρώσω όσα έχει η Ζέτα τροχοδρομήσει στα πλαίσια της δικής πολιτικής και των οδηγιών σας για ένα κράτος πρόνοιας, για ένα κοινωνικό κράτος», προσέθεσε ο κ. Κούσιος, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν αρκετά που απομένουν να γίνουν, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home