Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σε δύο στρατόπεδα οι Αρχηγοί για το Γιαβούζ & Συνομιλίες

Offsite Team
- 04.10.2019

Σε δύο στρατόπεδα οι Αρχηγοί για το Γιαβούζ & Συνομιλίες

Thumbnail
Διαφορετικές απόψεις για Επανέναρξη του Διαλόγου

Σε δύο στρατόπεδα χωρίστηκαν οι Πολιτικοί  Αρχηγοί μετά το τέλος του Εθνικού, όσον αφορά της προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Συγκεκριμένα οι πολιτικοί αρχηγοί αν και καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, έχουν διαφορετικές απόψεις για το ενδεχόμενο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις κάτω από απειλές. Από την μια ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επιμένουν σε επανέναρξη συνομιλιών, ενώ από την άλλη τα κόμματα του ενδιάμεσου τονίζουν ότι δεν πρέπει η Ελληνοκυπριακή πλευρά να πάει στις διαπραγματεύσεις με τις απειλές στην ΑΟΖ να υφίστανται. 

Αβέρωφ:Καταδίκη ενεργειών 'Αγκυρας, επανάληψη διαλόγου στη βάση ΔΔΟ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου καταδίκασε έντονα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας ιδιαίτερα την πρόθεσή της να διενεργήσει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας για ακόμη μια φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ. Την ίδια ώρα , σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τη θέση για επανάληψη του διαλόγου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.  

«Καταγράφουμε το οριακό των συνθηκών για το Κυπριακό και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και ήταν και παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό,  να καρποφορήσουν οι προσπάθειες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη με ξεκαθαρισμένη τη βάση λύσης του Κυπριακού της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και με βάση τις έξι παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα», ανέφερε.  

Τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και πρέπει να φεύγει από τη Λευκωσία και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας η ξεκάθαρη μας θέση ότι δηλαδή την ώρα που ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναλάβει και να επαναβεβαιώσει τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και τα ψηφίσματα για το Κυπριακό που μιλούν στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, «αυτό πρέπει να βγαίνει και από την ολότητα των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, διαφορετικά η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και στο διεθνή παράγοντα θα πληγεί ανεπανόρθωτα».

Σε ερώτηση αν είναι δυνατή η επανάληψη του διαλόγου υπό αυτές τις συνθήκες απάντησε ότι «τα πράγματα που έχουμε αναλύσει και (για τα οποία έχουμε) επανατοποθετηθεί, η περαιτέρω συζήτηση δεν ωφελεί».

ΓΓ ΑΚΕΛ: Μόνο με επανέναρξη συνομιλιών θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα

Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο έχει προκύψει μετά από τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα έχει δημιουργήσει τέτοια δεδομένα τα οποία δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.  

Ο κ. Κυπριανού κατήγγειλε «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», όπως είπε, «τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Αυτές οι ενέργειες είναι πάρα πολύ προκλητικές, δείχνουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση στο Κυπριακό».  

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε ακόμα περισσότερο από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο έχει προκύψει μετά από το Κραν Μοντάνα έχει δημιουργήσει δεδομένα τέτοια τα οποία από τη μια δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν του συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.  

Είπε ότι έχει τεράστια σημασία να συνειδητοποιήσουμε όλοι τους κινδύνους που υπάρχουν και ελλοχεύουν σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού και να καταλάβουμε  ότι η προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στο πώς επαναρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.  

Συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί, αν θέλουμε να διατηρούμε την αξιοπιστία μας όταν απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το ποιο είναι το πλαίσιο στη βάση του οποίου διεκδικούμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», ανέφερε.  

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι υποχρέωση και των δύο ηγετών να επικεντρωθούν στο πώς επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.  

Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, ότι η εικόνα τουλάχιστον την οποία εμείς προσλαμβάνουμε από δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται και από τον κ. Ακιντζί αλλά δυστυχώς και από τη δική μας πλευρά, ενδιαφέρονται περισσότερο πώς θα παρουσιαστεί μια εικόνα θετική αντί για την ουσία που είναι ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.  

Συνεχίζοντας, είπε ότι "ανησυχούμε γιατί κάθε μέρα που περνά με την προσπάθεια επιβολής των τετελεσμένων από την Τουρκία, με την περαιτέρω αύξηση βαθμού δυσκολίας επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θεωρούμε ότι κάθε μέρα διολισθαίνουμε προς την  οριστική διχοτόμηση, η οποία θα είναι η αφετηρία για νέα δεινά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό".  

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι αν και έγιναν διεργασίες, δεν έχει πειστεί ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. "Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε από τις ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΓΓ", σημείωσε.

Ο ΓΓ ήταν σαφής μετά το Κραν Μοντάνα, στην έκθεσή του το Σεπτέμβριο 2017. Εβαλε τρεις προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική, κατά την άποψή μου, ανέφερε, είναι ότι πρέπει να πεισθεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους.  «Αλλά εφόσον ο κ. Ακιντζί απαιτεί να μπει ο όρος του για μια θετική ψήφο παντού, να βάλουμε και εμείς τη ρητή αναφορά για κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων», είπε.  

Δεν γίνεται να λέμε φραστικά κάτι και ουσιαστικά με τις απαιτήσεις τις οποίες προτάσσουμε και εμείς να κινούμαστε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δήλωσε

Εάν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων δεν θα μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις της, είπε.  

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί από την ε/κ πλευρά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έτσι «μας έχει λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Το αν εσείς ξέρετε κάτι διαφορετικό…»

 

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο για το ποια θα είναι η αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Επαναλαμβάνω την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις  όπως διαμορφώνονται, για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την επιθετικότητα. Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί αυτή η τουρκική επιθετικότητα», κατέληξε.

Σιζόπουλος: Να στηριχτούμε στα διπλωματικά και πολιτικά όπλα εντός ΗΕ και ΕΕ

Αυτό που χρειάζεται είναι ότι θα πρέπει ουσιαστικά να στηριχτούμε στα διπλωματικά και στα πολιτικά όπλα, τα οποία διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και με συγκεκριμένες δράσεις και εντός των Ηνωμένων Εθνών αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν οι τουρκικοί στόχοι, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.  

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις σε ένα τέτοιο διάλογο όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης και πολύ περισσότερο φέρνουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων που είναι ξεκάθαροι - είναι ο στόχος του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πολύ περισσότερο της συνολικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια.  

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι ήταν ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου για καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και για τα καινούργια δεδομένα που επιχειρεί η Τουρκία αυτή την στιγμή να προκαλέσει.  

«Όμως, την ίδια στιγμή από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης. Αυτή τη στιγμή το να υπάρχουν οι εντυπώσεις κάτω από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η ψευδαίσθηση ότι με συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα μπορέσει να γίνει η επανέναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε μια δημοκρατική σύγκλιση, κάθε άλλο παρά θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», σημείωσε.  

Είπε ότι οι προσπάθειες για να γίνουν διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν. Όπως ανέφεραν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε, θα πρέπει αυτό το πλαίσιο να είναι τέτοιο που να δημιουργεί συνθήκες για πραγματική δημοκρατική και βιώσιμη λύση κι όχι απλά και μόνο μια διαδικασία κι ένα πλαίσιο που ενδεχομένως να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε περαιτέρω περιπέτειες και να κατοχυρώσει στην Τουρκία είτε πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο είτε παράγωγο δίκαιο, όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές».  

Γι αυτό «και χρειάζεται μεθοδικότητα, χρειάζεται προσοχή και κυρίως να αποφευχθούν όροι, πρόνοιες όσον αφορά το πλαίσιο που θα υποβοηθήσουν την Τουρκία στην προώθηση των δικών της στρατηγικών επιδιώξεων», επεσήμανε.  

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος έχει θέσει θέμα της καταγραφής της κατάργησης εγγυήσεων εντός των όρων αναφοράς μετά το αίτημα του κ. Ακιντζί για τη μια θετική ψήφο ο κ. Σιζόπουλος απάντησε: «Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να σας το απαντήσει ο Πρόεδρος είτε εκπρόσωποι του».

Γ. Λιλλήκας: Οι διαφορετικές εκτιμήσεις δεν επέτρεψαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Οι διαφορετικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις δεν επέτρεψαν την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι σήμερα τουλάχιστον στο ζήτημα που αφορά την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ υπήρξε ομοφωνία. Και θεωρώ ότι ομοφωνία υπήρξε και στην εκτίμηση ότι αυτές οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για τη δημιουργία κλίματος επανάληψης των συνομιλιών για την οριστική λύση του Κυπριακού».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν διαμορφώθηκε και δεν υπήρξε ενότητα ως προς τις εκτιμήσεις αναφορικά με τους στόχους της Τουρκίας αλλά και κυρίως ως προς τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις για τον τρόπο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αντιδράσει, να αποκρούσει και να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς», πρόσθεσε.

«Είναι λυπηρό», συνέχισε, « να μην μαθαίνουμε από τα λάθη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος μας. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ ξεκάθαρους τους στόχους που έχει θέσει και οι ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι μεμονωμένες ενέργειες είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Επανάληψη λοιπόν των συνομιλιών υπό την απειλή και τους εκβιασμούς της Τουρκίας αλλά και με τους ξεκάθαρους στόχους και τις κόκκινες γραμμές που έχει και δημόσια πλέον η Τουρκία, διερωτώμαι που θα οδηγήσει».

Δείγμα μη συλλογικότητας λάβαμε σήμερα στο Εθνικό λέει ο Περδίκης

Για μη συλλογικότητα στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μίλησε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ανέφερε ότι το κόμμα του σήμερα εξέφρασε την διάθεση να βοηθήσει όπου του ζητηθεί για αντιμετώπιση των τουρκικών σχεδιασμών στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο,  "και αναμένουμε να υπάρξει ένας σχεδιασμός στον οποίο να εμπλακεί και η κοινωνία των πολιτών, ο Δήμος Αμμοχώστου, οι απόδημοι μας, να γίνει ένας σχεδιασμός και να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κυπριακού λαού στην Κύπρο και το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι νέες επιθετικές ενέργειες".

Πρόεδρος ΕΛΑΜ: Δε νοείται αυτή την ώρα να υπάρχουν κόμματα που ζητούν συνομιλίες

Δε νοείται αυτή τη δύσκολη στιγμή να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θέλουν να οδηγηθούμε σε νέες συνομιλίες υπό την απειλή της Τουρκίας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου. Ο κ. Χρίστου είπε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές και καταδικαστέες προσθέτοντας ότι το κόμμα του έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να αναχαιτίσουν την τουρκική επιθετικότητα.

"Αν δεν έχουμε το πολιτικό σθένος να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ανατρέψουμε τα δεδομένα θα δημιουργηθούν τετελεσμένα. Και έχουμε προτείνει σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης να κινηθούμε διπλωματικά και να ζητήσουμε την εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία καθώς επίσης και οικονομικές κυρώσεις", ανέφερε.

Καρογιάν: Ενότητα και ρεαλιστική αποτίμηση γεγονότων 

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν μπορεί κάποιος να έχει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα κυλούν ομαλά ή εύκολα, είναι δύσκολη η συγκυρία και κρίσιμες οι στιγμές και τα παθήματα του παρελθόντος πρέπει να γίνουν διδάγματα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα ,  αλληλοστήριξη και ενίσχυση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Είπε ότι η περίοδος των μύθων και των ψευδαισθήσεων έχει τελειώσει και τα πράγματα έχουν μια δική τους δυναμική, προσθέτοντας ότι πρέπει να είμαστε σταθεροί και συνεπείς σε αυτά που επιδιώκουμε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι το κόμμα του θα αποφύγει είτε να έρθει σε αντιπαράθεση με άλλα κόμματα για τους χειρισμούς στο Κυπριακό,  είτε να αδυνατίσει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης που αναλαμβάνει προς την κατεύθυνση της ΕΕ, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται οι ανώφελες συγκρούσεις αλλά η ρεαλιστική αποτίμηση δεδομένων και οι συνέργειες.

Home