Σειρά επαφών με Τ/κ κόμματα ενόψει Πενταμερούς είχε ο Αβέρωφ

Σειρά επαφών με Τ/κ κόμματα ενόψει Πενταμερούς είχε ο Αβέρωφ

Σε όλους τους συνομιλητές του επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων

Την θέλησή του να στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τη νέα άτυπη συνάντηση στο τέλος Απριλίου στη Γενεύη, μετέφερε στις συναντήσεις του με τους προέδρους των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΛ, Τουφάν Ερχιουρμάν και Κουντρέτ Οζερσάι, αντίστοιχα, όσο και με τον πρώην ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των επαφών του στα κατεχόμενα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επανέλαβε τις ξεκάθαρες θέσεις του ΔΗΣΥ «για στήριξη του συμφωνηθέντος πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη λύση με πολιτική ισότητα, αλλά και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, με εδαφικές αναπροσαρμογές και μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού»

2

Σε όλους τους συνομιλητές του, είπε, επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ε/κ, Τ/κ, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών. «Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να χωριστεί και πολύ μεγάλη για να χωρέσει όλο το λαό της».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πρόσθεσε ότι επειδή στον ΔΗΣΥ έχουν μεγάλα οράματα για τον τόπο, «γνωρίζουμε κι αναγνωρίζουμε ότι τα μεγάλα οράματα δεν χωράνε ποτέ σε μοιρασμένες πατρίδες».

2

 

Τουφάν Ερχιουρμάν

 

Η πρώτη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στα κατεχόμενα, ήταν με αντιπροσωπεία του ΡΤΚ στα γραφεία του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε αμέσως μετά ότι συζήτησαν «με τον αγαπητό Αβέρωφ Νεοφύτου» το Κυπριακό, ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ενώ έθεσε και τα θέματα που απασχολούν την τ/κ πλευρά, όπως η κατοχύρωση του χαλουμιού, το θέμα ελαιόλαδου, οι διελεύσεις ιδιαίτερα Βρετανών τουριστών που φτάνουν μέσω των αεροδρομίων της Δημοκρατίας. Συζήτησαν επίσης, πρόσθεσε, τις ελλείψεις που υπάρχουν όσον αφορά τα εμβόλια που δίδονται στους Τ/κ από την ΕΕ μέσω του «νότου», όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι, ενόψει και της πενταμερούς, συμφώνησαν ότι αυτή θα αποτελέσει σημαντικό έδαφος για τη λύση του Κυπριακού και για ακόμη μια φορά μοιράστηκαν την άποψη ότι είναι σημαντικό η λύση να είναι στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

Οι συναντήσεις με τον ΔΗΣΥ και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στις επαφές παρόντες ήταν ο Διευθυντής του Γραφείου του, Γιώργος Γεωργίου και ο Χαράλαμπος Σταυρίδης, Υπεύθυνος Διεύθυνσης Κυπριακού.

Home