Σενάρια από 17 μέχρι 20 Δήμους το 2024

 Σενάρια από 17 μέχρι 20 Δήμους το 2024

Προχωρούν την μεταρρύθμιση μετά και την αναβολή των Δημοτικών 

Εντατικές διεργασίες αναμένονται το επόμενο διάστημα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά και την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη για Αναβολή των Δημοτικών και Κοινοτικών Εκλογών καθώς επίσης και των Εκλογών για τις σχολικές Εφορείες. 

Όπως έχει ήδη έχει λεχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου έχει ήδη καθοριστεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής στην οποία αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση των 3 νομοσχεδίων τα οποία ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νομοσχέδια: 

 • Tον Περί Δήμων Νόμος που περιλαμβάνει τις συνενώσεις των 30 Δήμων και κοινοτήτων σε νέους Δήμους.
 • Τον Περί Κοινοτήτων Νόμος με τη σύσταση 32 συμπλεγμάτων αποτελούμενα από 300 κοινότητες 
 • Τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών Αυτοδιοίκησης

Μάλιστα ο στόχος που έχει τεθεί είναι τα 3 νομοσχέδια να τεθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου και σίγουρα πριν από την έναρξη της συζήτησης του Κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μιλώντας στην εκπομπή Offsite on air το πρωί της Παρασκευής 17/9 ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι συγκλήσεις που απομένουν για να καταλήξουν Κυβέρνηση και Βουλή σε μια συναινετική στάση είναι ελάχιστες.

Μάλιστα ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι Δογματικό στον αριθμό των νέων Δήμων, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Δημοψηφισμάτων αναφέροντας την πρόταση που το υπουργείο Εσωτερικών είχε καταθέσει στην Βουλή για ενιαίο δημοψήφισμα μαζί με τις Βουλευτικές, πρόταση που το νομοθετικό σώμα απέρριψε.

Από 17 μέχρι και 20 Δήμους

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών όπως κατατέθηκε στην Βουλή προνοούσε την Δημιουργία 17 νέων Δήμων με τις συνενώσεις Δήμων αλλα και Κοινοτήτων, ωστόσο στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών πριν από τις Βουλευτικές του περασμένου Μαϊού είχε τροποποιηθεί και περιλάμβανε 20 νέους Δήμους και είναι θέμα της Επιτροπής Εσωτερικών από που θα ξεκινήσει η συζήτηση.

>>>>>>>>>>> Διαβάστε επίσης: Οι 20 νέοι Δήμοι που πρότεινε η Βουλή - Οι διαφορές σε σχέση με την πρόταση ΥΠΕΣ

Το όλο ζήτημα για το από πού θα ξεκινήσει η όλη συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες με τα κόμματα αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών να είναι αποφασισμένα έτσι ώστε να βρεθούν κοινές συνισταμένες έτσι ώστε μετά από 11 χρόνια συζητήσεων να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση. 

Αναλυτικά οι 20 Δήμοι που προτείνονται από την διαμορφωθείσα πρόταση της Επιτροπής Εσωτερικών με την προηγούμενη της σύνθεση:

1/Δήμος Λευκωσίας με έδρα τη Λευκωσία, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκωσίας∙

2/Δήμος Στροβόλου, με έδρα τον Στρόβολο

3/Δήμος Λακατάμιας, με έδρα τη Λακατάμια, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λακατάμιας∙

4/Δήμος Λατσιών-Γερίου, με έδρα τα Λατσιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λατσιών-Γερίου.

5/Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, με έδρα το Ιδάλιο, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου.

Επαρχία Λεμεσού

6/Δήμος Λεμεσού, με έδρα τη Λεμεσό, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λεμεσού∙

7/Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, καθώς και τις κοινότητες Άγιου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών, και Αρμενοχωρίου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού∙

8/Δήμος Πολεμιδιών, με έδρα τα Πολεμίδια, αποτελούμενος από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πολεμιδιών∙

9/Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Καντού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Λεμεσού.

Επαρχία Λάρνακας

10/Δήμος Λάρνακας, με έδρα τη Λάρνακα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβαδιών και Ορόκλινης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας∙

11/Δήμος Μενεού-Δρομολαξιάς, με έδρα τη Δρομολαξιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Δρομολαξιάς και Μενεού, καθώς και τις  κοινότητες Περβολιών που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μενεού-Δρομολαξιάς∙

12/Δήμος Λευκάρων, με έδρα τα Λεύκαρα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων και Κόρνου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκάρων.

13/Δήμος Αθηαίνου, με έδρα την Αθηαίνου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αθηαίνου και την κοινότητα Αβδελερού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηαίνου∙

Επαρχία Πάφου

14/Δήμος Πάφου, με έδρα την Πάφο, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πάφου και Κονιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πάφου

15/Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Πάφου∙

16/Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου∙

17/Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Πελαθούσας, και Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς∙

Επαρχία Αμμοχώστου

18/Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και την κοινότητα Λιοπετρίου, που μετονομάζονται στα Δημοτικα όρια Δήμου Αγίας Νάπας.

19/Δήμος Παραλιμνίου με έδρα το Παραλίμνι.

20/Δήμος Δερύνειας, με έδρα τη Δερύνεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δερύνειας και τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δερύνειας.

Αναλυτικά η πρόταση του ΥΠΕΣ για 17 Δήμους όπως είχε κατατεθεί αρχικά στην Βουλή:

1

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 1. Δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου Λευκωσίας  που θα περιλαμβάνει την Λευκωσία, τον Στρόβολο, τον Άγιο Δομέτιο, την Αγλαντζιά και την Έγκωμη. Ο Νέος Δήμος θα απαριθμεί 175,000 (καταγραφή 2011) κατοίκους που με βάση και το σενάριο μας θα δημιουργήσει εξοικονομήσεις και τις περισσότερες εξοικονομήσεις, της τάξης των €17.3 εκ. Ευρώ ετησίως.  
 2. Δήμος Λακατάμιας – Τσερίου και Κοινότητας του Συνοικισμού της Ανθούπολης. 
 3. Τρίτος Δήμος ο οποίος προτείνεται για τη Λευκωσία είναι η περιαστική περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του οδικού άξονα Α1 και αποτελείται από τους Δήμους Λατσιών και Γερίου. Θα είναι ένας Δήμος με 25,000 κατοίκους.
 4. Δημιουργία Νέου Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου, ο οποίος θα επέλθει από τη συνένωση του Δήμου Ιδαλίου με τις Κοινότητες της Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς. Με τη συνένωση αυτή ο πληθυσμός του Ιδαλίου διπλασιάζεται από 10.466 κατοίκους σε 22.270 κατοίκους.

>>>>>>>>>>> Διαβάστε επίσης: 17 νέοι Δήμοι: Θα είναι μπλε ή κόκκινοι; (Έρευνα/Ποσοστά/Video)

 

3

 

ΛΕΜΕΣΟΣ

 1. Ο Πρώτος Νέος Δήμος ο οποίος προτείνεται θα είναι αποτέλεσμα της συνένωσης του Δήμου Λεμεσού με το Δήμο Μέσα Γειτονιάς (Δήμος Λεμεσού) και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ . Ο Νέος αυτός Δήμος θα έχει πληθυσμό 115.527.
 2. Ο Δεύτερος Δήμος ο οποίος προτείνεται είναι ο Δήμος της Ανατολικής Λεμεσού ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκκας, Αρκούντας, Φοινικαρίων και Αρμενοχωρίου. 
 3. Τρίτος Νέος Δήμος της Επαρχίας Λεμεσού θα είναι ο Δήμος της Δυτικής Λεμεσού, ο οποίος θα έχει επίκεντρο τον Ύψωνα και θα ενοποιήσει τις περιαστικές περιοχές της πόλης πέριξ αυτού, με τη συνένωση των Κοινοτήτων Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου και Ακρωτηρίου.
 4. Ο Δήμος Πολεμιδιών θα ενωθεί με τα Πάνω ΠολεμίδιαΣυμπερασματικά, η εισήγηση του ΥΠΕΣ για την επαρχία Λεμεσού είναι όπως δημιουργηθούν 4 νέοι Δήμοι οι οποίοι θα προκύψουν από τη συνένωση 18 τοπικών αρχών (6 Δήμων και 12 κοινοτήτων). Με την προσθήκη των Κοινοτήτων οι κάτοικοι στις δημαρχούμενες περιοχές τις επαρχίας αυξάνονται κατά 32,000, από 177,000 σε 209,000 κατοίκους, με το 89% των κατοίκων της Λεμεσού να διαμένει πλέον σε δημαρχούμενες περιοχές σε σχέση με το 75% σήμερα.

larnaca

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

 1. Δήμος Αγίας Νάπας – Πρωταρά 
 2. Η εισήγηση του Υπουργείου για δημιουργία δεύτερου, αγροτικού δήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τις Κοινότητες Αυγόρου, Λιοπετρίου, Φρενάρους, Αχερίτου και Άχνας, (Δήμος Κοκκινοχωρίων) με σημαντικό πληθυσμό της τάξης των 17,136 κατοίκων.

2

ΛΑΡΝΑΚΑ

 1. Η εισήγηση είναι για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου στη Λάρνακα με την συνένωση της Λάρνακας, της Αραδίππου, των Λιβαδιών, και της Ορόκλινης. 
 2. Η εισήγηση για τον Δεύτερο δήμο της επαρχίας Λάρνακας είναι όπως αυτός αποτελείται από τον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού, και τις Κοινότητες Κίτι, Περβόλια, και Τερσεφάνου. 
 3. Δήμος Λευκάρων. Διεύρυνση του με τη Βάβλα, τον Δελίκηπο, τον Κάτω Δρυ, τα Κάτω Λεύκαρα και τον Κόρνο.
 4. Ο Νέος Δήμος Αθηαίνου που θα προκύψει από τη συνένωση με το Αβδελερό

4

ΠΑΦΟΣ

 1. Η εισήγηση για τον Πρώτο Νέο Δήμο στην Επαρχία Πάφου είναι όπως ο Νέος Δήμος Πάφου προκύψει από την συνένωση των Δήμων Πάφου, Γεροσκήπου, με την προσθήκη των κοινοτήτων Αχέλια, Τίμη νοτιοανατολικά μέχρι το αεροδρόμιο, αλλά και τα Κονιά που είναι η φυσική προέκταση της πόλης της Πάφου στα ανατολικά. 
 2. Ως προς το Δεύτερο Δήμο της Επαρχίας Πάφου, η εισήγηση αφορά την συνένωση της Πέγειας με τις όμορες Κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας (Δήμος Δυτικής Πάφου). 
 3. Η εισήγηση είναι όπως ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς συνενωθεί με τις όμορες κοινότητες Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα (Δήμος Πόλης Χρυσοχούς).
Home