Σήμερα η τελευταία ομιλία Αναστασιάδη από το βήμα της ΓΣ ΟΗΕ

Του Στέλιου Στυλιανού -
23.09.2022 - 06:15

Σήμερα η τελευταία ομιλία Αναστασιάδη από το βήμα της ΓΣ ΟΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είδε τον Λαβρόφ – Θα δει όμως τον Γκουτέρες

Την τελευταία του ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί σήμερα στις 16:00 ώρα Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού που έγιναν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και την αδιαλλαξία της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς που τα τελευταία χρόνια επιμένουν σε λύση δύο Κρατών που είναι λύση εκτός των παραμέτρων και του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Παράλληλα θα γίνει αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία μπήκαν στο τραπέζι με στόχο να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να συνεχιστούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. 

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και συγκεκριμένα στις 19:15  ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί  με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σκοπός της συνάντησης είναι η μεταφορά της ανάγκης να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνούνται και με τον ΓΓ όπως ο διορισμός ενός ανώτερου Αξιωματούχου του ΟΗΕ από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες για να επανεκκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να βρεθεί κοινό έδαφος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Το stop σε Λαβρόφ

Στο μεταξύ χθες ακυρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως αναφέρθηκε δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου υπό της φως της νέας διακήρυξης από πλευράς Ρωσίας και τις νέες διαστάσεις που αυτή φέρνει όσον αφορά την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη, έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης ώστε να εξεταστεί η αντίδραση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων,  και εν αναμονή της πραγματοποίησης της Συνόδου των Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, ενεργοποιήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για αποφυγή διμερών συναντήσεων με τη Ρωσία. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσαμε με την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί προ καιρού, με τον κ. Λαβρόφ.

Home