Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σιζόπουλος: Ανάγκη για μια νέα διεκδικητική πολιτική

Offsite Team
- 04.09.2019

Σιζόπουλος: Ανάγκη για μια νέα διεκδικητική πολιτική

Thumbnail
H πολιτική με επίκεντρο τις συγκλίσεις θέτει υπό διαπραγμάτευση την κρατική μας υπόσταση, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος

Η πολιτική που ακολουθεί η πλευρά μας, με επίκεντρο τις συγκλίσεις που έχουμε αποδεχτεί στο πλαίσιο των συνομιλιών, "υπονομεύει την αγωνιστικότητα του λαού και την άμυνα της πατρίδας μας", ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για μια νέα διεκδικητική πολιτική, που θα φέρει τη λύση και όχι τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Ο κ. Σιζόπουλος ήταν ο κύριος ομιλητής χθεσινοβραδινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής,  για τον ποιητή και αγωνιστή Δώρο Λοϊζου, που έπεσε νεκρός στις 30 Αυγούστου 1974, στη δολοφονική ενέδρα της ΕΟΚΑ Β`, η οποία είχε στόχο τον Πρόεδρο του Κινήματος, Βάσο Λυσσαρίδη.

 

Στην ομιλία του, στο πάρκο που φέρει το όνομα του Δώρου Λοϊζου, στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως, μεταξύ άλλων, αμετάθετοι και σταθεροί στόχοι της Τουρκίας από τη δεκαετία του 60`, ήταν ο γεωγραφικός διαχωρισμός του λαού μας, η δημοκρατική εκτροπή, "ήταν η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας".

 

Ειδικά σήμερα, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, με την ανεύρεση των υδρογονανθράκων, των σχεδιασμών για την όδευση αγωγών φυσικού αερίου από την Ευρασία προς την Ευρώπη, αλλά και της αστάθειας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι τουρκικοί στόχοι αποκτούν πρόσθετη σημασία.  

Προειδοποίησε δε πως, την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να εδραιώσει τα δεδομένα της κατοχής και να ολοκληρώσει τους επεκτατικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς για προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, προωθεί παράλληλα και σταδιακά την ισλαμοποίηση και προσάρτηση των κατεχομένων.  

Κατά τον κ. Σιζόπουλο, η πολιτική που ακολουθεί η πλευρά μας, με επίκεντρο τις συγκλίσεις που έχουμε αποδεχτεί στο πλαίσιο των συνομιλιών, "υπονομεύει την αγωνιστικότητα του λαού και την άμυνα της πατρίδας μας στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού και του ισοζυγίου δυνάμεων, θέτει υπό διαπραγμάτευση την κρατική μας υπόσταση και μιλά για την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων, υπονοώντας υποταγή στα κατοχικά δεδομένα".  

Επιπρόσθετα, συνέχισε, "προάγει τη συμφιλίωση με την κατοχή στο όνομα δήθεν της επαναπροσέγγισης, αποδέχεται την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση, την νομιμοποίηση των εποίκων και της κατοχύρωσης δικαιωμάτων επί των Ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και οδηγεί στο γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού, στη βάση εθνοτικής προέλευσης".  

"Ταξινομεί τους πολίτες σε τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα η καθεμιά, αδιαφορεί για την πώληση των Ε/κ περιουσιών στην Τουρκία, προσφέροντας της τη δυνατότητα να αποκτήσει νόμιμη ιδιοκτησία εδάφους, ώστε να μπορεί στο μέλλον να δικαιολογήσει τον εδαφικό διαχωρισμό, την απόσχιση και τη διχοτόμηση της πατρίδας μα και αποδέχεται και συζητά την παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ στους Τούρκους υπηκόους",

συμπλήρωσε.  

Ο κ.Σιζόπουλος τόνισε ότι "με βάση αυτό το περιεχόμενο, η λύση κάτω από την ονομασία της ΔΔΟ, αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας μας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων, είτε για πλήρη προσάρτηση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, όπως είναι οι τουρκικοί σχεδιασμοί από τη δεκαετία του 50`, είτε στη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρου".  

Εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του, αφού θεωρεί ότι η Τουρκία, "αξιοποιώντας την ασαφή βάση των συνομιλιών και τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις της πλευράς μας", βρίσκεται δυστυχώς, πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου της.  

Διαμήνυσε ακόμη πως "όλοι θέλουμε λύση και δεν αμφισβητούμε την επιθυμία κανενός", ενώ υπογράμμισε πως "αγωνιζόμαστε για λύση και όχι για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγωνιζόμαστε για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος ".  

Διεκδικούμε, συνέχισε, λύση δημοκρατική, λειτουργική,  χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και όχι λύση κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

"Διεκδικούμε λύση με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς εγγυήσεις και οποιασδήποτε μορφή επεμβατικών δικαιωμάτων και όχι λύση νομιμοποίησης της παρουσίας στρατευμάτων τρίτων χωρών και πολύ περισσότερο της Τουρκίας", συμπλήρωσε.  

Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι, "παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση" και ότι, οφείλουμε να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε "να τερματίζεται η εκτροπή".  

Διαμήνυσε πως το κυπριακό δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, ούτε ενεργειακής ρύθμισης "όπως επιχειρεί σήμερα η Τουρκία (να το παρουσιάσει)" και τόνισε πως "το Κυπριακό ήταν και είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης που επιχειρείται από την Τουρκία".  

Αναφερόμενος στον Δώρο Λοϊζου, μεταξύ άλλων, ο κ.Σιζόπουλος είπε πως, στο σύντομο διάβα του στην επίγεια ζωή, έγραψε τη δική του ηρωική ιστορία και αποτελεί το κορυφαίο σύμβολο της δημοκρατίας και της αντίστασης.  

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού, η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναίκειας Κίνησης Επαρχίας Λεμεσού και εκπρόσωπος της νεολαίας της ΕΔΕΚ Λεμεσού, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία του Δήμου Μέσα Γειτονιάς, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και κατάθεση στεφάνων.  

Home