Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σιζόπουλος: Καταθέσαμε προτάσεις για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

Offsite Team -
24.11.2022 - 15:49

Σιζόπουλος: Καταθέσαμε προτάσεις για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

Όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου μετά την Επιτροπή Υγείας

Δήλωση του Προέδρου ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου μετά την Επιτροπή Υγείας αναφέρει ότι η ΕΔΕΚ  κατέθεσε προτάσεις ώστε να πετύχει την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει παρουσιαστήκαν σήμερα στη Επιτροπή Υγεία της Βουλής οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.  

Παράλληλα ανέφερε για τους προϋπολογισμούς του ΟΑΥ προϋπολογίστηκε η δαπάνη σε 1,5  δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό ουσιαστικά συνεπάγετε 60% αύξηση σε σχέση με τη μελέτη που αρχικά είχε γίνει για την συνολική προσφορά υπηρεσιών από τον ΟΑΥ προσθέτοντας ότι όλα αυτά χρειάζονται μια πλήρη διερεύνηση για να υπάρχει μια ορθολογική αξιολόγηση

Αυτούσια η δήλωση: 

Παρουσιαστήκαν σήμερα στη Επιτροπή Υγεία της Βουλής οι προϋπολογισμοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.  

 

Όσον αφορά τους προϋπολογισμούς του ΟΑΥ, αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό είναι ότι προϋπολογίστηκε η δαπάνη σε 1,5  δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό ουσιαστικά συνεπάγετε 60% αύξηση σε σχέση με τη μελέτη που αρχικά είχε γίνει για την συνολική προσφορά υπηρεσιών από τον ΟΑΥ.  

Αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά χρειάζονται μια πλήρη διερεύνηση για να υπάρχει μια ορθολογική αξιολόγηση εάν και κατά πόσο αυτές οι δαπάνες ανταποκρίνονται στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

 

Οφείλουμε να υποδείξουμε ότι υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισηςꓽ 

  1. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζουν να βρίσκονται εντός του ΓεΣΥ ιδιωτικά νοσηλευτήρια αλλά τα τμήματα πρώτων βοηθειών τους να είναι εκτός. Και την ίδια στιγμή το σύστημα να καλύπτει επιπλέον χρήματα για να υπάρχουν εφημερεύοντα ιατρεία για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών. Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι αδιανόητο.  
  2. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πράξη, καμία ενέργεια για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον τεράστιο χρόνο αναμονής που υπάρχει για την εξέταση ασθενών σε διάφορες ειδικότητες, που σε ορισμένες από αυτές φτάνει ο χρόνος στους 6 μήνες. 

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν άλλες επιλογές για την υγεία τους, για να την διασφαλίσουν είτε την δική τους είτε των συγγενικών τους προσώπων με αποτέλεσμα να εισφέρουν μέσα στο σύστημα αλλά την ίδια στιγμή να πληρώνουν και τεράστια ποσά εκτός του συστήματος.  

 

Και η σημερινή οικονομική κρίση αντιλαμβάνεστε ότι δεν δίνει την επιλογή σε όλους τους πολίτες να έχουν αυτήν την δυνατότητα. Άρα θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή ασθενών μέσα από τον τρόπο λειτουργίας.  

 

Όσο αφορά τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αυτό το οποίο υποδείξαμε για ακόμα μια φορά είναι ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να αναβαθμιστεί θα πρέπει να αυξήσει τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στις υγειονομικές του περιφέρειες για να μπορεί να καταστεί ανταγωνιστικός έναντι του ιδιωτικού τομέα. Αλλά την ίδια στιγμή όπως και με την πανδημία του κορωνοϊού έχει βεβαιωθεί ότι ο δημόσιος τομέας είναι η ραχοκοκαλιά ενός συστήματος και χωρίς αυτόν, το σύστημα δεν μπορεί να κρατηθεί.  

 

Γι’ αυτό καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν σωστά και θα προχωρήσουν σε υλοποίηση έτσι ώστε να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή διοικητική, οικονομική αλλά και επιστημονική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να μπορούν να ανταποκριθούν με την μεγαλύτερη επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών. 

Home