Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σιζόπουλος μετά από Πενταμερή: Είναι ώρα για αλλαγή τακτικής

Offsite Team -
30.04.2021

Σιζόπουλος μετά από Πενταμερή: Είναι ώρα για αλλαγή τακτικής

Είναι ώρα να αξιοποιήσουμε τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά μας όπλα, λέει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Είναι η ώρα για αλλαγή τακτικής και για να αξιοποιήσουμε τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά μας όπλα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό που έγινε στη Γενεύη.

 

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «είναι η ώρα, αν όντως επιθυμούμε, να εφαρμόσουμε όλες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και «να διεκδικήσουμε διεθνή διάσκεψη και να επαναφέρουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι στο πλαίσιο που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να επιβάλουν, δηλαδή τη διακοινοτική του πτυχή».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που εξάγονται από τα αποτελέσματα της άτυπης Πενταμερούς, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το πρώτο είναι, ότι οι εκτιμήσεις και προβλέψεις της ΕΔΕΚ γύρω από τη στάση, τη συμπεριφορά και τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς έχουν επιβεβαιωθεί.  

Το δεύτερο, συνέχισε, είναι ότι «η Τουρκία μπορεί να μην κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει ως πολιτικό κέρδος την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος σε επίπεδο κρατικής οντότητας, και την κυριαρχική ισότητα», αλλά δυστυχώς, όπως είπε, «με την ανοχή και του Γενικού Γραμματέα, κατόρθωσε να δημιουργήσει συνθήκες κωλυσιεργίας και διολίσθησης με την προοπτική επανάληψης μίας νέας άτυπης πενταμερούς για να κερδίσει χρόνο σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα οικονομικά από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Ιούνιο, στο πλαίσιο μίας αναβαθμισμένης τελωνειακής σχέσης».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ανέφερε επίσης ότι την ίδια στιγμή η Τουρκία «κατόρθωσε να ματαιώσει την αρχική απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει Ειδικό Αντιπρόσωπο για να προετοιμάσει μία νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό κατά τα πρότυπα του Κρανς Μοντανά» και «συνεπικουρούμενη και από τον βρετανικό παράγοντα ο ρόλος του οποίου ήταν εμφανής και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, να υποβαθμίσει σημαντική την παρουσία της ΕΕ».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη ότι «στη βάση αυτών των δεδομένων, πραγματικά θα πρέπει να προβληματιστεί η πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική ομάδα εάν και κατά πόσο πρέπει ως Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσουμε να διεκδικούμε στο πλαίσιο μίας αμφίβολης και υπό αμφισβήτηση διαδικασίας καθώς επίσης και ενός ασαφούς πλαισίου, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μίας λύσης τουρκικών προδιαγραφών όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα την οποία η Τουρκία από τη δεκαετία του 1960 καθόρισε με ιδιαίτερη ακρίβεια.  

«Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά οφέλη, πέρα από αυτά που μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει», κατέληξε.

Home