Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σωκράτους: Δεν δέκτηκε καμία παρέμβαση σε θέματα πολιτογραφήσεων

Offsite Team
- 09.03.2021

Σωκράτους: Δεν δέκτηκε καμία παρέμβαση σε θέματα πολιτογραφήσεων

Thumbnail
Κατέθεσε στην Ερευνητική ο ΓΔ της Βουλής

Δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση σε θέματα πολιτογραφήσεων κατέθεσε την Τρίτη στην Ερευνητική Επιτροπή των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

«Από κανέναν, σας το λέω κατηγορηματικά», απάντησε σε ερώτηση της Επιτρόπου Δήμητρας Καλογήρου, ενώ σε άλλη ερώτηση της ίδιας αν έχει υπόψη του κατά πόσον στάληκαν επιστολές παρεμβάσεων σε άλλους, απάντησε «δεν είδα κάτι που να αναφέρεται σε κάτι τέτοιο».

 

Η κ. Καλογήρου ρώτησε τον ΓΔ της Βουλής αν γνωρίζει για περίπτωση Ουκρανού για τον οποίο φαίνεται ότι στάληκε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής για παρεκκλίσεις και απάντησε «δεν τις έχω δει».

Ρωτήθηκε και για άλλη περίπτωση για αλληλογραφία υπηρεσιακών του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορούσε άλλες υποθέσεις πολιτογραφήσεων, με αναφορά στο όνομα της κ. Καούλλα (λειτουργού στο Υπουργείο) και την τοποθέτηση στην αλληλογραφία «τι έγινε, γιατί ρωτάει το γραφείο του Προέδρου της Βουλής», ο κ. Σωκράτους απάντησε «δεν άκουσα, δεν είδα και δεν ξέρω. Όχι ουδέποτε». Η κ. Καλογήρου μάλιστα έδωσε αντίγραφο της συγκεκριμένης επιστολής στον κ. Σωκράτους και τον κάλεσε να τη διαβάσει ενώπιον της Επιτροπής.  

Ο ΓΔ της Βουλής, ο οποίος διορίστηκε το 2019, ενώ πριν ασκούσε καθήκοντα αναπληρωτή ΓΔ από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2018, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής σε ερώτηση του Προέδρου Μύρωνα Νικολάτου, ότι το ΥΠΕΣ απέστελλε στη Βουλή ενημέρωση για τα άτομα που κατέθεσαν αίτηση για πολιτογράφηση και τους σκοπούς, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, και ότι αυτά τα έγγραφα και η ενημέρωση διαβιβάζονταν στην Επιτροπή Εσωτερικών και τους αρχηγούς των κομμάτων και έμπαιναν σε εμπιστευτικό αρχείο.

Σε ερώτηση του Επιτρόπου Ιωάννου ότι ο νόμος προνοούσε εκ των προτέρων ενημέρωση της Βουλής και πώς ο ίδιος το αντιλαμβάνεται αυτό, ο κ. Σωκράτους απάντησε πως «όπως ερμηνεύτηκε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ήταν για σκοπούς ενημέρωσης και όχι ελέγχου. Αυτό κατάλαβα».

Είπε επίσης πως δεν γνωρίζει πόσο διάστημα μεσολαβούσε από την αποστολή της επιστολής στη Βουλή μέχρι την εξέταση της αίτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε άλλη ερώτηση ο ΓΔ της Βουλής είπε ότι δεν γνωρίζει αν είναι διατυπωμένο κάπου σε κάποια πρακτικά ότι οι Επιτροπές (Εσωτερικών και Ελέγχου) θα περιοριστούν στην ενημέρωση των εγγράφων που έρχονταν από το ΥΠΕΣ για τις πολιτογραφήσεις. Είπε ότι οι Επιτροπές δεν προχώρησαν σε εξέταση των προτάσεων και ούτε είχαν στοιχεία στη διάθεσή τους.

Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο έγινε ποτέ εξέταση από τη Βουλή αυτών των αιτήσεων, ο κ. Σωκράτους απάντησε «δεν τις εξέτασε, δεν είχε στοιχεία απαραίτητα για εξέταση».

Ο ΓΔ της Βουλής περαιτέρω είπε ότι η Βουλή λάμβανε τις προτάσεις και ενημερωνόταν. Υπενθύμισε ότι σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρώτα το 2013 και η Βουλή και περισσότερο η Επιτροπή Ελέγχου συζήτησε το θέμα στη συνέχεια και συνέταξε και σχετικές εκθέσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, η Επιτροπή ετοίμασε προσχέδιο που αφορά την έκθεσή της για το επενδυτικό πρόγραμμα και θα τεθεί στη συνεδρίασή της μεθαύριο και θα διαβιβαστεί και στην Ερευνητική Επιτροπή.

Σε παρατήρηση της κ. Καλογήρου ότι σε τοποθέτησή του είπε νωρίτερα ότι η Βουλή δεν είχε αρκετή πληροφόρηση στο τι αποστελλόταν από το ΥΠΕΣ, ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, το τι αποστελλόταν είναι το ίδιο με το τι κατατίθετο προς έγκριση στο Υπουργικό, ο κ. Σωκράτους είπε ότι από την εκτελεστική εξουσία πήγαινε πρόταση, «αλλά προηγουμένως υποθέτω ότι υπήρχε παραπάνω πληροφόρηση, δεν τα ξέραμε αυτά, η Βουλή δεν ήταν λήπτης».  

Σε παρατήρηση ότι η Βουλή αν ήθελε θα μπορούσε να είχε ζητήσει παραπάνω στοιχεία, απάντησε «Ναι».

Ο κ. Σωκράτους είπε πως η Βουλή δεν είχε πληροφόρηση για το πότε θα αποφάσιζε το Υπουργικό για μια αίτηση και πότε αυτή θα εξεταζόταν. «Δεν ξέραμε πότε θα κατατίθετο, μας λέγανε ότι αυτή η αίτηση θα πάει, αλλά δεν ξέραμε το πότε», ανέφερε.  

Σε παρατήρηση ότι η Βουλή έλαβε 3,500 σημειώματα και ότι αυτούς τους φακέλους τους αρχειοθέτησε, ο ΓΔ της Βουλής είπε «ναι, είναι όλοι αρχειοθετημένοι. Ενημερώθηκε η Επιτροπή (Εσωτερικών) και οι αρχηγοί των κομμάτων και η Επιτροπή ασχολήθηκε με τη νομοθεσία. Η περισσότερη συζήτηση ήταν στην Ελέγχου».

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής, ο κ. Σωκράτους είπε ότι οι φάκελοι που έρχονταν από το ΥΠΕΣ περιλάμβαναν τα ονόματα των ατόμων που κατέθεταν αιτήσεις για πολιτογράφηση και τον λόγο. «Δηλαδή αν κάποιος ήταν επενδυτής σε ακίνητη περιουσία, ότι ήταν υπήκοος της τάδε χώρας και αιτείται για λόγους επένδυσης, δεν είχε άλλα στοιχεία, και έγραφε ολόκληρο το όνομά του», είπε.  

Σε ερώτηση αν κατατίθεντο οποιεσδήποτε πληροφορίες για το ποιοι προωθούσαν τις αιτήσεις, για ντιβέλοπερς κ.λπ.,ο ΓΔ της Βουλής είπε ότι ύστερα από αίτημα το 2018 στάληκε κατάλογος παρόχων, που ενεργούσαν ως διαμεσολαβητές και αυτός ο κατάλογος διαβιβάστηκε ήδη στη Διερευνητική.

«Προηγουμένως, όχι, δεν είχαμε τέτοια πληροφόρηση (για διαμεσολαβητές)», είπε.

Σε άλλη ερώτηση ότι το 2016 ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης είχε εγγράψει θέμα το οποίο όμως δεν συζητήθηκε παρά μόνο το 2018 και το 2019 και κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είχε ιεραρχηθεί ως χαμηλής προτεραιότητας, ο κ. Σωκράτους εξήγησε ότι «μπορεί επειδή θεωρούσε η Επιτροπή ότι υπήρχαν άλλες εξελίξεις, προχώρησε με τα υπόλοιπα, και ίσως να μην υπήρχε και η αναγκαία πλειοψηφία για συζήτηση».

Ανέφερε ότι αποσύρθηκε γιατί ήταν θέμα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και επανεγράφηκε τη νέα περίοδο.  

Σε άλλη ερώτηση για την εκ των προτέρων ενημέρωση της Βουλής με βάση το νόμο, είπε ότι «η αντίληψή μας ήταν ότι τα έγγραφα ήταν για ενημέρωση της Βουλής και όχι για έγκριση. Έστελνε ο αρμόδιος Υπουργός και έλεγε ότι θα πάει (η αίτηση) στο Υπουργικό, δεν υπήρχε λόγος για αμφισβήτηση».  

Ερωτηθείς αν λειτουργοί της Βουλής είχαν καθήκον εξέτασης του φακέλου, ο ΓΔ της Βουλής απάντησε ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν υπήρχαν οδηγίες στις γραμματείες των Επιτροπών να μελετήσουν αυτές τις προτάσεις, αλλά η γραμματεία της Επιτροπής λάμβανε αυτές τις προτάσεις και επίσης το άτομο στο αρχείο, που ήταν επιφορτισμένο με τη διαχείριση διαβαθμισμένων πληροφοριών, τις αρχειοθετούσε σε εμπιστευτικό φάκελο.

Είπε επίσης ότι καμία πληροφόρηση δεν έλαβε η Βουλή ή ενημέρωση για απόρριψη οποιασδήποτε πρότασης στο Υπουργικό. «Δεν είχα δει καμία επιστολή που να λέει ότι απορρίφθηκε (κάποια αίτηση)», ανέφερε ο κ. Σωκράτους.  

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε το ζήτημα της ενημέρωσης η Βουλή ήταν ορθός και ικανοποιητικός, είπε ότι του ζητούν να κάνει εκτίμηση για πολιτικά πρόσωπα και περιορίστηκε να πει πως «ίσως εγώ να το χειριζόμουν διαφορετικά».

Σε άλλη ερώτηση αν κλήθηκε ποτέ στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας ή η Νομική Υπηρεσία για τοποθέτηση για τη νομιμότητα της λειτουργίας του ΚΕΠ, ο ΓΔ της Βουλής είπε ότι στις 25/4/2013 φαίνεται ότι κλήθηκε και παρευρέθηκαν στη Βουλή εκπρόσωποι του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα για συζήτηση του ν/σ.

Σε παρατήρηση ότι καθηκόντως παρευρέθηκε και κατά πόσο κλήθηκε ειδικώς για να απαντήσει σε ερωτήματα για τη διαδικασία του ΚΕΠ απάντησε «όχι εξ όσων έχω υπόψη μου».

Ανέφερε επίσης ότι στις συζητήσεις κατά καιρούς στη Βουλή τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας για θέσπιση κανονισμών και τελικώς αυτές οι συζητήσεις άρχισαν το 2019.

Σε παρατήρηση ότι την περίοδο 2007-2013 και εντεύθεν έμπαινε πάντοτε στην επιστολή από το ΥΠΕΣ ότι εν ευθέτω χρόνω θα κατατίθετο νομοσχέδιο και κανονισμοί και κατά πόσο προβληματίστηκε ποτέ η Βουλή πότε θα κατατεθούν, ο κ. Σωκράτους είπε πως «προφανώς δεν απασχόλησε την Επιτροπή».

 

ΚΥΠΕ

Home