Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σολτς: Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στο Κυπριακό

Offsite Team
- 25.05.2023

Σολτς: Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στο Κυπριακό

Επιθυμία το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική

Η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στην οποία η Κύπρος θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος, διζωνικό, όπου οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνται στην ηγεσία του κράτους στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες και ότι για να υπάρξει προοπτική πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν καλή θέληση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, έφθασε νωρίς το απόγευμα στη Καγκελαρία, στο Βερολίνο, όπου τον υποδέχθηκε ο Καγκελάριος της χώρας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Γερμανίας και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες παρακάθισαν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Καγκελάριος της Γερμανίας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι «αναφερθήκαμε και στο θέμα του Κυπριακού, όπου η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στην οποία η Κύπρος θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος, διζωνικό, όπου οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνται στην ηγεσία του κράτους, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

«Η χώρα μου είναι έτοιμη να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή και ως εκ τούτου θα επιθυμούσα το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική», σημείωσε.

«Αυτό ωστόσο», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα, «απαιτεί πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές».

«Συζητήσαμε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο και εάν αυτό είναι επιθυμητό είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Επιθυμία της Γερμανίας, είπε ο κ. Σολτς, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ανέφερε ότι τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στο μέλλον σε θέματα που περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αμυντική συνεργασία. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου. Άλλωστε, οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη».

Επίσης, ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι σχετικά με το Ουκρανικό ότι Κύπρος και Γερμανία βρίσκονται στην ίδια πλευρά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συμφωνεί λέγοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία απορρίπτει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας και εκτελεί όλες τις υποχρεώσεις σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ κάποιες άλλες χώρες δεν το πράττουν.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως επανέλαβε στον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς «την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει την ΕΕ. Θεωρώ, είπε, πως η Γερμανία είναι από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ που μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή. Τώρα πρέπει να δουλέψει η διπλωματία. Ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στάση της, λέγοντας «η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Δέχθηκε 230 άτομα από την Κύπρο και μέχρι τον Ιούνιο θα δεχθεί άλλα 860». Όμως, είπε, «πρέπει να κάνουμε περισσότερα για το μεταναστευτικό. Πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες του μεταναστευτικού».

Σε ερώτηση που έγινε, για το εάν υπάρχει στις συνομιλίες συγκεκριμένη πρόταση για συγκεκριμένο πρόσωπο-διαμεσολαβητή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «αναπτύξαμε τη δική μας προσέγγιση, που περιλαμβάνει καθοριστική εμπλοκή της ΕΕ».

«Θέλω δημόσια επαναλάβω ότι αυτή η εμπλοκή της ΕΕ δεν είναι προς αντικατάσταση των Ηνωμένων Εθνών. Έρχεται να στηρίξει προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών. Εξάλλου, τα Ηνωμένα Έθνη είναι για εμάς η ασφαλιστική δικλείδα σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού. Πρέπει όμως να είναι μια ομοσπονδιακή λύση, όπως εύστοχα ανέφερε ο Όλαφ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Καγκελάριος Σολτς, πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό το ότι είχε μια προσωπική επαφή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, πως με ευχαρίστηση διαπίστωσε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες και πως τώρα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το Κυπριακό την οποία και θα μεταφέρει και στους υπόλοιπους ομολόγους του στην ΕΕ, ώστε να εμβαθύνουν στη συζήτηση. Πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει υπευθυνότητες εάν της ζητηθεί.

Το ΚΥΠΕ απηύθυνε ερώτηση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αλλά και τον Καγκελάριο Σολτς σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το τι αναμένεται από μια νέα κυβέρνηση στην Τουρκία, όποια και να είναι αυτή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «όντως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περιοχή, με πολλά προβλήματα, με πολλές προκλήσεις. Την ίδια όμως στιγμή, γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Δεν μπορεί η Κύπρος να φύγει από τη Μεσόγειο και να έρθει στην Κεντρική Ευρώπη. Αλλά, οφείλουμε -και για το λόγο αυτό είμαστε εδώ- να υποβάλλουμε προτάσεις, εισηγήσεις, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να λυθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «και υπάρχουν πολλά».

Και για αυτό, ανέφερε, «ήρθα σήμερα στη Γερμανία, γιατί ξέρω πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στις δικές μας περιπτώσεις όταν υπήρξε παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Ζώνη. Η Γερμανία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώστε να τερματιστούν οι ενέργειες αυτές».

«Είμαστε εδώ με προτάσεις, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θετική προσέγγιση για να λυθούν τα προβλήματα αυτά», επισήμανε.

Σε ότι αφορά στις εκλογές στην Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σίγουρα δεν θέλουμε κλιμάκωση σε καμία περίπτωση, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα και η εκλογή του τουρκικού λαού. Θα είναι απόλυτα σεβαστή και εκείνο που θέλουμε να μεταφέρουμε είναι η ετοιμότητα μας να δουλέψουμε μαζί, να συνεργαστούμε στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και πάντοτε εντός του διεθνούς πλαισίου που πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό».

O Γερμανός Καγκελάριος από την πλευρά του απάντησε πως  «αυτό που επιθυμούμε είναι να βάλουμε τις βάσεις για καλή, για σχέσεις καλής γειτονίας. Θα συμβάλουμε ακριβώς ούτως ώστε να έχουμε επιτυχία εδώ και ελπίζω να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε και βήματα προόδου».

«Θα ήθελα να πω για ακόμη μια φορά πως είμαι πάρα πολύ ευτυχής για την πολύ υψηλή σημασία που δίνει ο Πρόεδρος στην επίλυση του Κυπριακού και πώς ακριβώς θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της καλής γειτονίας πάνω σε αυτό και να στηρίξουμε τις προσπάθειες μας», σημείωσε ο κ. Σολτς.

ΚΥΠΕ

Home