Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σουτζούογλου: Μετά τα Βαρώσια θα συνεχιστούν τα ανοίγματα

Offsite Team -
14.01.2022 - 14:25

Σουτζούογλου: Μετά τα Βαρώσια θα συνεχιστούν τα ανοίγματα

Thumbnail
Υποστήριξε επίσης ότι το 96% της γης των Βαρωσίων ανήκει στα οθωμανικά βακούφια

Μετά τα Βαρώσια θα συνεχιστούν τα ανοίγματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ ο "πρωθυπουργός" Φαϊζ Σουτζούογλου.

"Πάντα λέω ότι ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια μεγάλη ευκαιρία τόσο για την Κύπρο όσο και για την Τουρκία”, είπε και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν ξεκίνησε με τις γεωτρήσεις και "εκεί πήραμε τους καρπούς αυτής της γενναίας στάσης, της αποφασιστικότητας να μην υποχωρήσουμε. Ξεκινήσαμε με ένα γεωτρύπανο και στείλαμε δύο γεωτρύπανα. Μετά έγιναν τρία. Τους εμποδίσαμε, είπαμε είμαστε κι εμείς εκεί, δεν υποχωρήσαμε”. 

Ο Σουτζούογλου υποστήριξε ακόμη ότι “ο Πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε τους κανόνες με τα Βαρώσια. Το 3% έχει ανοίξει, θα ανοίξει σταδιακά. Αυτή είναι περιοχή της τδβκ. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι γνωστοί, αλλά το 96% της γης είναι ιδιοκτησία των βακουφίων άλλωστε. Θα ανοίξει κομμάτι κομμάτι. Είναι τόσο ξεκάθαρο. Είναι τελείως κλειστό εδώ και 50 χρόνια, και έχει δημιουργηθεί μια άγρια ζωή. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως ένα μοναδικό μέρος για επίσκεψη στον κόσμο για τους τουρίστες. Οι επισκέψεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Σχεδόν 400.000 άτομα έχουν επισκεφθεί μέχρι στιγμής”.

Είπε, ακόμα, ότι τα ανοίγματα θα συνεχιστούν. “Δεν θα αφήσουμε πλέον τίποτα στο έλεος του νότιου γείτονά μας. Πρώτα κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα, και μετά όσοι θέλουν ακολουθούν, αν δεν θέλουν δεν ακολουθούν. Είπαμε δύο κυρίαρχα ίσα κράτη. Μας έχουν κοιμίσει με μια ιστορία ομοσπονδίας εδώ και 50 χρόνια. Το είπα και στον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χάσαμε μια γενιά. Όταν κοιτάμε πίσω, παρατηρούμε ότι δεν έχουμε διανύσει ούτε ένα χιλιοστό δρόμου. Δεν είναι εχθροί μας, αλλά γείτονές μας. Ας ζήσουν εκεί με το καλό, αλλά ας μας αφήσουν. Εμείς ας ζήσουμε ελεύθεροι στη χώρα μας. Αυτό είναι όταν λέμε δύο κυρίαρχα ίσα κράτη. Σε αυτό το θέμα προσφέρει πλήρη στήριξη τόσο ο Πρόεδρός μας όσο και οι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας της Τουρκίας”, υποστήριξε.

Για τη νομισματική κρίση, ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι “απαιτείται νομική ρύθμιση για τη μετάβαση της τδβκ" στο σύστημα διατήρησης της αξίας των καταθέσεων ανεξάρτητα από τη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

“Η κυβέρνησή μας είναι θετική ως προς αυτό”, είπε, προσθέτοντας ότι “θα γίνει αυτό το άνοιγμα” και ότι “μετά τις 23 του μήνα, σίγουρα θα πραγματοποιήσουμε νέα ανοίγματα όσον αφορά τη μεταφορά ζεστού χρήματος από διαφορετικούς τομείς στην τδβκ”. Ανέφερε ακόμη ότι ετοιμάζουν και "νόμο" για τα κρυπτονομίσματα.

ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home