Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στα χαρακώματα τα κόμματα για τις Δημοτικές – Το 2021 ή το 2024; 

Του Στέλιου Στυλιανού -
02.02.2020 - 06:00

Στα χαρακώματα τα κόμματα για τις Δημοτικές – Το 2021 ή το 2024; 

Thumbnail
Αλλά θέλει η Κυβέρνηση και άλλα τα κόμματα με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση    

Στα χαρακώματα βρίσκονται τα Κοινοβουλευτικά κόμματα και Κυβέρνηση ενόψει και της παραπομπής στην Βουλή των νομοσχεδίων για την μεταρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο εκκρεμεί και για το οποίο οι απόψεις διίστανται είναι πότε τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι η εισήγηση της κυβέρνησης  όπως αυτή λέχθηκε κατα κόρων είναι η μεταρρύθμιση να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024 με στόχο να συμπέσουν δημοτικές και ευρωεκλογές  την ίδια μέρα για εξοικονόμηση πόρων και για να δοθεί περισσότερος χρόνος για καλύτερη προετοιμασία, θέση με την οποία συμφωνεί και το Κυβερνών Κόμμα.

Στην περίπτωση μάλιστα που αυτό γίνει κατορθωτό τα νυν δημοτικά συμβούλια παίρνουν παράταση ζωής για θητεία 8μιση ετών, με κόμματα ωστόσο να θέλουν οι εκλογές να γίνουν κανονικά το 2021.

Συγκεκριμένα το ΔΗΚΟ σε συνεδρίαση που είχε την περασμένη Δευτέρα πήρε κάποιες αποφάσεις για το τι θα πράξει το κόμμα όταν τα νομοσχέδια. Στον κόμμα του κέντρου δεν ευνοούν παράταση των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, αλλά τη διεξαγωγή τους το 2021 και ξανά το 2024 για ανάδειξη των συμβουλίων των Δήμων που θα προκύψουν από τις συνενώσεις.

Στο ΔΗΚΟ αναμένουν προτού τοποθετηθούν στο θέμα των δημοψηφισμάτων για ενδεχόμενες συνενώσεις θα περιμένουν την γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, κατά πόσον είναι συμβατή με το σύνταγμα, η απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθούν με νόμο οι συνενώσεις Δήμων και κοινοτήτων χωρίς τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ δεν έχει ανοίξει για την ώρα την συζήτηση για το πότε το κόμμα προτιμά να διεξαχθούν οι επόμενες Δημοτικές εκλογές με πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου να σημειώνουν στην ιστοσελίδα μας ότι θα παραμένουν την κατάθεση των νομοσχεδίων στην Βουλή και ακολούθως να τα συζητήσουν ως πακέτο. 

Στο κόμμα της Αριστεράς θέτουν θέμα ωστόσο για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και αν κατα πόσο μπορούν Δήμοι που δημιουργήθηκαν μέσα από αυτά δημοψηφίσματα να καταργηθούν μέσα από τον νόμο.  

Παράλληλα στο ΑΚΕΛ τονίζουν ότι χρειάζεται ένας επαρκής χρόνος ως μεταβατική περίοδος, για ολοκλήρωση της μεταρύθμισης. 

Τέλος, η διαφορετική ανάγνωση που κάνουν τα κόμματα στην μεταρρυθμιση αναμένεται να διαφανεί και εντός Κοινοβουλίου όταν ξεκινήσει η συζήτηση εντός Κοινοβουλίου, χωρίς για την ώρα να μπορεί να γίνει εκτίμηση για το πότε θα γίνουν οι εκλογές αφού απαιτείται η ψήφος των κομμάτων.

Home