Στεφάνου: Ευθύνες σε ΠτΔ για εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα

Στεφάνου: Ευθύνες σε ΠτΔ για εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα

"Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και λογικών που προωθεί"

«Τεράστιες ευθύνες» για την εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα, που αποτελούν κομμάτι της συνολικής κατάστασης που υπάρχει και στην Κύπρο, φέρει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε πως αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και λογικών που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση για τα 80χρονα της ΠΕΟ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «η ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενώνονται και να παλεύουν ενωμένοι είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία», για να σημειώσει ότι «σε μια εποχή που δικαιώματα των εργαζομένων καταργούνται, που ο συνδικαλισμός λοιδορείται και δαιμονοποιείται, που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα, αφού η εργασία τους είναι ανασφάλιστη και απροστάτευτη, αφού οι μισθοί δεν φτάνουν για τον μήνα και τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο και καταργούν Κυριακές, αργίες και σχόλες».

Όπως πρόσθεσε «αυτά είναι μαζικά φαινόμενα που παρατηρούμε κι εδώ στην Κύπρο, αλλά και διεθνώς, εξαιτίας της επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και αφήνουν εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους εργαζόμενους στην εκμετάλλευση».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Πολιτικές», πρόσθεσε, «που φορτώνουν το κόστος των συστημικών κρίσεων στους ώμους των εργαζομένων. Τα εξοντωτικά ωράρια, η αρρύθμιστη και ανασφάλιστη εργασία, οι καθηλωμένοι και πενιχροί μισθοί, η εργασιακή και κοινωνική αβεβαιότητα αποτελούν κομμάτι της συνολικής κατάστασης που υπάρχει και στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού φέρει τεράστιες ευθύνες, αφού είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και λογικών που προωθεί και εφαρμόζει», για να συμπληρώσει πως «αυτό το γεγονός αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς λόγους γιατί στην Κύπρο πρέπει να επιτευχθεί προοδευτική αλλαγή στις επόμενες Προεδρικές Εκλογές».

Είπε πως το κόμμα του αυτό θα επιδιώξει, γι’ αυτό θα εργαστεί, γιατί δεν πάει άλλο και γιατί πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο.

Επιπλέον ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως τα 80 χρόνια ζωής και δράσης της ΠΕΟ είναι μόνο η ιστορία των σπουδαίων κοινωνικών και ταξικών αναμετρήσεων, της πλούσιας και ανεξίτηλης προσφοράς και η μακρά ιστορία των πολιτικών αγώνων για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την δημοκρατία, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση του τόπου.

«Στα πεδία που η ΠΕΟ, στο πλευρό και δίπλα από το ΑΚΕΛ,  ένωσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, σφυρηλάτισε τους δεσμούς και τη συνείδησή τους μέσα στους κοινούς αγώνες και στέκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δικαίωση και τη σωτηρία της Κύπρου», είπε.

«Το ΑΚΕΛ εν η ρίζα της εργαθκιάς μου είχε πει κάποτε ένας βετεράνος σύντροφος. Η ΠΕΟ, τα χιλιάδες ροζιασμένα χέρια που έσφιξαν υψωμένες ψηλά τις γροθιές στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για την εργατιά, την δημοκρατία, την ελευθερία και την Κύπρο αποτελούν τους κλώνους. Ογδόντα χρόνια Ιστορίας μα το μέλλον είναι μπροστά μας και περιμένει να το κερδίσουμε», κατέληξε.

Στην δική του ομιλία στην εκδήλωση βράβευσης των βετεράνων ΠΕΟ, με την ευκαιρία των 80χρόνων της, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι «σήμερα σε μια περίοδο που η διχοτόμηση κτυπά δυνατά την πόρτα μας, που η Τουρκία κλιμακώνει την αδιαλλαξία της και ζητά δυο κράτη και που οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη, αποδυναμώνουν την πλευρά μας στο διεθνή χώρο και βοηθούν την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο, η ΠΕΟ μαζί  με τα ταξικά προσανατολισμένα τ/κ συνδικάτα συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα για λύση του Κυπριακού και απαλλαγή από τη ξένη στρατιωτική παρουσία, για αποτροπή της διχοτόμησης και επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας».

Πρόσθεσε πως η ΠΕΟ «συνεχίζει τους αγώνες για ζωή με αξιοπρέπεια, όχι μόνο για τους λίγους, αλλά για τους πολλούς, γι’ αυτούς που με την εργασία τους δημιουργούν το πλούτο μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι απανωτές κρίσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης».  

Αναφέρθηκε, επίσης, το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ με σύνθημα «Ογδόντα Χρόνια Αγώνων – Δυνατά Μπροστά», το οποίο θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου του 2021, σημειώνοντας πως κυρίαρχη προτεραιότητα τους ο αγώνας για υπεράσπιση της εργασίας με δικαιώματα και ρυθμισμένες μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασιακές σχέσεις, για νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων όρων εργοδότησης για όλους τους εργαζόμενους.  

 

«Για να μην φορτωθεί μονόπλευρα ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης, στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Επιπλέον, είπε πως κυρίαρχη προτεραιότητα τους ο αγώνας για επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή ζωή για τους συνταξιούχους και κατάργηση του πέναλτι του 12%, για στήριξη και προστασία του ΓεΣΥ και των δημοσίων Νοσηλευτηρίων, για βελτιώσεις στο σύστημα που να το καθιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικό και ισορροπημένο, για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και πλήρη επαναφορά και καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ και για δημιουργία υποδομών φύλαξης και φροντίδας παιδιών και στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας.

Ανέφερε ακόμα πως αγώνας του θα εστιαστεί στα προγράμματα κοινωνικής στέγης, στην πιο ουσιαστική φροντίδα για τους ανάπηρους και περισσότερη στήριξη στα πολυμελή νοικοκυριά και στα νοικοκυριά με φοιτητές και στις πολιτικές εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home