Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στεφάνου: Η πανδημία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία

Offsite Team -
03.06.2021 - 19:39

Στεφάνου: Η πανδημία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία

Για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μίλησε στην ΚΣ της Μεσογείου, ο Στ. Στεφάνου

Άρχισαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της 15ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στην οποία συμμετέχουν, μέσω διαδικτύου, οι Βουλευτές  Στέφανος Στεφάνου και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

πως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στη 2η Μόνιμη Επιτροπή για την Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Συνεργασία, με θέμα τον «οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στα ευρωμεσογειακά κράτη και στα κράτη του Κόλπου», ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η πανδημία προκάλεσε σοβαρότατα προβλήματα στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό οικοδόμημα, σείοντας ακόμα και τις πιο προηγμένες κοινωνίες, ενώ τεράστιο ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Στεφάνου, προστίθεται, τόνισε ότι ακόμα μεγαλύτερες, είναι οι συνέπειες για τις φτωχές χώρες, οι οποίες πέραν της τραγικής οικονομικής τους κατάστασης, αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η ανισότητα, η έλλειψη υποδομών, η ανυπαρξία ή η ύπαρξη ανεπαρκών συστημάτων δημόσιας υγείας και ένα υποβαθμισμένο και προβληματικό κράτος προνοίας.

Στην περιοχή της Μεσογείου, επεσήμανε ο Κύπριος Βουλευτής, οι χώρες της νότιας Ευρώπης, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με εκείνες της Κεντρικής και Βορείου Ευρώπης και Σκανδιναβικές χώρες, ενώ πολλές χώρες της Βορείου Αφρικής και του Κόλπου αντιμετωπίζουν τεράστια κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί περαιτέρω συνεπεία της πανδημίας.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτιστα τα πλουσιότερα και πιο αναπτυγμένα κράτη να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη έναντι των φτωχότερων χωρών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα στον τομέα της υγείας και οικονομικά προβλήματα και να κτίσουν τις αναγκαίες υποδομές.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να βοηθηθούν αυτές οι χώρες για να έχουν πρόσβαση σε επαρκείς ποσότητες εμβολίων, καθότι η αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία βρίσκεται στον εμβολιασμό.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, δεν πρέπει να τίθενται υπεράνω των ανθρωπίνων ζωών, όπως καταδεικνύει για τα ισχυρά κέντρα εξουσίας και τα συμφέροντα η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε επίσης ότι η βοήθεια προς τις φτωχές χώρες δεν πρέπει να δίδεται με δυσμενείς και οδυνηρούς όρους και ότι επιβάλλεται η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των παρεχόμενων πόρων από τοπικά κατεστημένα και μεγάλα και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Πρέπει, ακόμα, η βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες να είναι μακροπρόθεσμη και να μην αφεθούν οι χώρες αυτές στο έλεος των συνεπειών της πανδημίας όταν αυτή δεν θα απασχολεί πλέον τις ειδήσεις, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

ΚΥΠΕ

Home