Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στεφάνου: Παραμένουμε ουραγός σε παροχές ατόμων με αναπηρίες

Offsite Team -
03.12.2022 - 13:57

Στεφάνου: Παραμένουμε ουραγός σε παροχές ατόμων με αναπηρίες

Στεφάνου: Είπαμε στον ΠτΔ για πλαφόν στα καύσιμα
Χρειάζεται διακυβέρνηση που να σέβεται έμπρακτα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, δηλώνει ο Σ. Στεφάνου

Χρειάζεται μια διακυβέρνηση που θα σέβεται έμπρακτα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα υπηρετεί την ισότητα και την ισονομία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως είπε, έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα και «οι συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν κάθε μορφής αναπηρία, εξακολουθούν να παλεύουν για τα αυτονόητα. Ο κατήφορος προς την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεχίζεται δίχως φρένο».

>>Διαβάστε επίσης: ΟΣΑΚ: Ζωτικής σημασίας η ευαισθητοποίηση για αόρατες αναπηρίες<<

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κύπρος παραμένει ουραγός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις παροχές σε άτομα με αναπηρίες, καθώς επιδόματα έχουν καταργηθεί, η εκπαίδευση εξακολουθεί «να μην τους αγκαλιάζει όπως πρέπει» και το εργασιακό περιβάλλον να μην τους ενσωματώνει. Η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους παραμένει ανεπαρκής και οι δημόσιες συγκοινωνίες αφιλόξενες.

«Αυτή η τραγική εικόνα δεν προσφέρεται ούτε για γιορτές, αλλά ούτε για μεγάλα λόγια», είπε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού είναι ανακόλουθη των συμβατικών της υποχρεώσεων. Εδώ και 10 χρόνια αδυνατεί να υλοποιήσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Αδιαφορεί απέναντι στις συνεχείς συστάσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ως κόμμα στέκονται μαζί και δίπλα από το αναπηρικό κίνημα και ενώνουν τη φωνή τους για την ενίσχυση των δικαιωμάτων του. «Όχι απλά για να διευκολύνουμε τη ζωή τους, αλλά για να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή».

Για να γίνει αυτό, είπε, χρειάζεται η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με συνέπεια έναντι των υποχρεώσεων μας ως χώρα. Στρατηγική η οποία θα φέρει αλλαγές και τομές όπως είναι η εισαγωγή ξεχωριστής και εξειδικευμένης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία.

«Για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση. Ας αρχίσουμε από την αλλαγή στη διακυβέρνηση. Μια διακυβέρνηση που θα σέβεται έμπρακτα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα υπηρετεί την ισότητα και την ισονομία», κατέληξε.

Διαβάστε αυτούσια την γραπτή δήλωση του κ. Στεφάνου:

«Η σημερινή ημέρα, έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τρείς δεκαετίες έχουν περάσει από τότε και οι συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν κάθε μορφής αναπηρία, εξακολουθούν να παλεύουν για τα αυτονόητα. Ο κατήφορος προς την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό συνεχίζεται δίχως φρένο.

Η χώρα μας παραμένει ουραγός στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις παροχές σε άτομα με αναπηρίες.

Επιδόματα έχουν καταργηθεί. Η εκπαίδευση εξακολουθεί να μην τους αγκαλιάζει όπως πρέπει και το εργασιακό περιβάλλον να μην τους ενσωματώνει. Η πρόσβαση στους δημόσιους χώρους παραμένει ανεπαρκής και οι δημόσιες συγκοινωνίες αφιλόξενες.

Αυτή η τραγική εικόνα δεν προσφέρεται ούτε για γιορτές, αλλά ούτε για μεγάλα λόγια. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού είναι ανακόλουθη των συμβατικών της υποχρεώσεων. Εδώ και 10 χρόνια αδυνατεί να υλοποιήσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Αδιαφορεί απέναντι στις συνεχείς συστάσεις.

Ως ΑΚΕΛ στεκόμαστε μαζί και δίπλα από το αναπηρικό κίνημα και ενώνουμε τη φωνή μας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων του. Όχι απλά για να διευκολύνουμε τη ζωή τους, αλλά για να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. 

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με συνέπεια έναντι των υποχρεώσεων μας ως χώρα. Στρατηγική η οποία θα φέρει αλλαγές και τομές όπως είναι η εισαγωγή ξεχωριστής και εξειδικευμένης νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα πολιτική βούληση. 

Ας αρχίσουμε από την αλλαγή στη διακυβέρνηση.

Μια διακυβέρνηση που θα σέβεται έμπρακτα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και θα υπηρετεί την ισότητα και την ισονομία». 

Home