Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στέλνουν στο 2024 την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
26.01.2021

Στέλνουν στο 2024 την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Thumbnail
Τρία νομοσχέδια με συνενώσεις και συμπλέγματα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Tρία πολυσέλιδα νομοσχέδια που φέρνουν τα πάνω - κάτω στους Δήμους και στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  κατατίθενται στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα τρία νομοσχέδια έχουν τέσσερεις βασικές πτυχές αφού περιλαμβάνουν και τη βούληση του λαού μέσω χωριστών δημοψηφισμάτων που θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2023.

Συγκεκριμένα, ο Περί Δήμων Νόμος περιλαμβάνει τις συνενώσεις 30 Δήμων και 50 κοινοτήτων σε 20 νέους Δήμους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι ο Περί Κοινοτήτων Νόμος με τη σύσταση 32 συμπλεγμάτων αποτελούμενα από 300 κοινότητες με στόχο κυρίως την προσφορά φθηνών υπηρεσιών.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών που θα αφορούν: Τη διαχείριση αποβλήτων, το αποχετευτικό σύστημα και τις αδειοδοτήσεις ανάπτυξης γης.

Δημοψηφίσματα το 2023 για συνενώσεις Δήμων

Τροπολογία στον Περί Δήμων Νόμων αφορά τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων για τους Δήμους και τις Κοινότητες που επηρεάζονται. Τα δημοψηφίσματα θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2023. Εφόσον οι δημότες απαντήσουν θετικά τότε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει τον Μάϊo του 2024.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, «Τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Είναι μακρύς, όμως, ο δρόμος μέχρι την πλήρη εφαρμογή τους τον Μάιο του 2024.

Την Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να δώσει το λόγο στους ίδιους τους πολίτες. Έχει υιοθετηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 για τα σενάρια συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων. Αντιλαμβάνεστε ότι για μας το θέμα των δημοψηφισμάτων είναι θέμα φιλοσοφίας. Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διατάγματα, αλλά μέσα από διάλογο με την κοινωνία».

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν τα δημοψηφίσματα και στον αριθμό των νέων δήμων, η Επιτροπή έχει διαμορφώσει πρόταση για 20 δήμους. Στο παρελθόν, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε πολύ διαφορετικά σενάρια: από πέντε (5) Δήμους παγκύπρια, μέχρι και 22 Δήμους.

Η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που συζητήθηκε στην Επιτροπή Εσωτερική ήταν για 17 έως και 18 δήμους, ενώ ο μελετητής, ο οποίος ήταν στην επιτροπή την προηγούμενη βδομάδα, αποδέχθηκε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα ένας Δήμος, αναφερόμενος στον Στρόβολο.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι 17 νέο Δήμοι που προτείνει η Κυβέρνηση (ΧΑΡΤΕΣ) 

ΥΠΕΣ: Υπό μελέτη οι προτάσεις

Η Offsite επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΣ Λοϊζο Μιχαήλ ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι ο Υπουργός  έλαβε τις προτάσεις της Επιτροπής Εσωτερικών όπως αυτές διαμορφώθηκαν και τις μελετά.  Εντός των ημερών αναμένεται η τοποθέτηση του Υπουργού.

Home