Στην... παράταση οι ευρω-κυρώσεις κατά Τουρκίας

Στην... παράταση οι ευρω-κυρώσεις κατά Τουρκίας

Με «πακέτο Κριμαίας» κατά Άγκυρας για ΑΟΖ 
Μετά τις Ευρωεκλογές η συζήτηση για λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διίστανται οι απόψεις στην Κύπρο μεταξύ πολιτικών κύκλων κατά πόσον ήταν επιτυχής η έκβαση της συμμετοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άτυπο Συμβούλιο της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρουμανία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώνοντας λεπτομερώς του 27 ευρωπαίους ηγέτες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητησε όπως παρθούν μέτρα για αποτροπή των παράνομων σχεδιασμών, υπενθυμίζοντας τη στάση που τήρησε η ΕΕ  σε άλλες περιπτώσεις όπου υπήρξαν παραβιάσεις του διεθνές δικαίου και μάλιστα από τρίτα κράτη.  

Σημειώνεται ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε τονίσει πως «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Ωστόσο, μετά και τη χθεσινή Άτυπη Σύνοδο, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας θα κριθεί πλέον στην... παράταση. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε όπως «παρακολουθεί στενά» τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για οποιαδήποτε μέτρα σε κατοπινό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι η όποια συζήτηση για τις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ θα τεθεί είτε στις 28 Μαΐου στο Έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, είτε στο Συμβούλιο της 20ης Ιουνίου

Πρώτη ανάγνωση 

Η Λευκωσία στην πρώτη ανάγνωση της Συνόδου, μίλησε για θετική ανταπόκριση των ευρωπαίων ηγετών και επεσήμανε τη σημαντική δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποιος είπε πως «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της».

Στον αντίποδα, πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα μηνύματα της Συνόδου δεν είναι ικανά να μετακινήσουν τον αγκυροβολημένο «Πορθητή» από τα ανοιχτά της Πάφου και η Τουρκία για τουλάχιστον ακόμα ένα μήνα θα συνεχίσει ανενόχλητη τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

Home