Στήνει ομάδα για ενδεχόμενη 3η θητεία…; 

Στήνει ομάδα για ενδεχόμενη 3η θητεία…; 

Γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης «έφαγε» τον Ιωνά - «Από τα πρόσωπα που θα επιλέξει για τα τρία Υπουργεία θα διαφανούν πολλά»

Γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης «έφαγε» τον Ιωνά - «Από τα πρόσωπα που θα επιλέξει για τα τρία Υπουργεία θα διαφανούν πολλά»

Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

Αιφνιδιαστική κίνηση έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως προς το διορισμό του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διαψεύδοντας σχεδόν όλα όσα γράφονταν τις προηγούμενες ημέρες είτε για ονόματα είτε για τον χρόνο λήψης των αποφάσεών του. Παρόλο ότι ο Κώστας Κληρίδης αφυπηρετεί με την συμπλήρωση του μήνα γενεθλίων του, 31 Ιουλίου 2020, ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση, εξήγγειλε τον επόμενο Γενικό Εισαγγελέα 38 ημέρες πριν την αφυπηρέτηση του Κ. Κληρίδη, μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς αφού σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις διορισμών ο Πρόεδρος περίμενε κυριολεκτικά στο «παρά ένα». 

Η εξαγγελία του Νίκου Αναστασιάδη για διορισμό του Γιώργου Σαββίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και του Σάββα Αγγελίδη στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προκάλεσε σωρεία σχολίων και έβαλε φωτιά στο πολιτικό παρασκήνιο, ενώ στενότατοι συνεργάτες του δηλώνουν πλήρη άγνοια και πως «δεν είχαν ιδέα» για την κίνηση αυτή του Προέδρου. 

Αυτό δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό σε διάφορους πολιτικούς κύκλους, κυρίως από πλευράς Πινδάρου, οι οποίοι ερμηνεύουν την κίνηση Αναστασιάδη για διορισμό δυο υπουργών του σε άλλα πόστα ως καθαρά «πολιτική κίνηση τακτικής» από πλευράς του Προέδρου. 

«Το ποια πρόσωπα θα διορίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα καταδείξει και τις πραγματικές του προθέσεις», ήταν το σχόλιο Συναγερμικού στελέχους, το οποίο έδωσε ελάχιστες πιθανότητες για «διορισμό Συναγερμικών προσώπων». Άλλο πολιτικό πρόσωπο, έχοντας κοινή προσέγγιση με τον πρώτο, σχολίασε την κίνηση Αναστασιάδη ως «ξεκάθαρη κίνηση προετοιμασίας για ενδεχόμενη 3η θητεία. Δεν λέω ότι θα είναι σίγουρα ξανά υποψήφιος ο Αναστασιάδης αλλά ο ίδιος θέλει να έχει στημένη ομάδα ώστε σε περίπτωση που οι συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο να μπορεί να επαναδιεκδικήσει», ήταν χαρακτηριστικά το σχόλιο του. (Ως προς την αλλαγή του Συντάγματος που απαγορεύει την 3η θητεία για τον ΠτΔ, υπάρχει η άποψη ότι αυτό ισχύει από την ημέρα που έγινε η αλλαγή του Συντάγματος, δηλαδή την τρέχουσα 2018-23 και την επόμενη 2023-28).

Για τα πρόσωπα των νέων υπουργών (Δικαιοσύνης, Άμυνας αλλά και Ενέργειας -αφού αναμένεται από μέρα σε μέρα και η παραίτηση του Γ. Λακκοτρύπη) δεν τολμά πλέον κανένας συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη να κάνει εκτιμήσεις. «Όλα είναι ρευστά και απρόβλεπτα» είπε συγκεκριμένα άνθρωπος που θεωρείται ότι ανήκει στο πολιτικό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τα άλλα γράφονται διάφορα ονόματα όπως της Νατάσας Πηλείδου, Έμιλυς Γιολίτης, Φωτεινής Τσιρίδου καθώς και του Κυριάκου Κούσιου (για το Δικαιοσύνης) αλλά πλέον τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο

«Αν ο Αναστασιάδης έχει κατά νου την 3η θητεία τότε θα υπουργοποιήσει άτομα εκτός του ΔΗΣΥ θεωρώντας έτσι ότι θα κερδίσει ευρύτερο κοινό πέραν του Συναγερμού», ήταν το σχόλιο του Συναγερμικού στελέχους για να σημειώσει πως «την ίδια ώρα δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτές του τις κινήσεις χάνει τους Συναγερμικούς και θέτει το κόμμα σε περιπέτειες ενόψει μάλιστα Βουλευτικών εκλογών». «Έφαγε τον Ιωνά. Ένα καθαρόαιμο Συναγερμικό ακριβώς για αυτό τον λόγο. Το ότι δήθεν ήταν απόφαση του Ιωνά δεν ισχύει. Τον κάλεσε στο Προεδρικό και του ανακοίνωσε πως δεν θα τον διορίσει Γενικό Εισαγγελέα επικαλούμενος αντιδράσεις στο πρόσωπό του», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του ίδιου στελέχους.  

Στο μεταξύ, ως προς το πολιτικό μέλλον του Ιωνά Νικολάου, ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός δεν αποκλείεται να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ Λευκωσίας στις Βουλευτικές εκλογές. 

Home