Στις 17 Δεκεμβρίου αρχίζει τις επαφές της στην Κύπρο η Λουτ

Δεν θα διακόψει τις επαφές με άλλα εμπλεκόμενα μέρη η Λουτ
Κρίσιμη περίοδος για την επανέναρξη ή όχι των συνομιλιών στο Κυπριακό

Στην Κύπρο έρχεται το διήμερο 15-16 Δεκεμβρίου η Ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου, Πρόδρομου Προδρόμου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Offsite η κα. Λουτ θα παραμείνει συνολικά τέσσερις ημέρες και αναμένεται να αρχίσει τις επαφές της με τα εμπλεκόμενα μέρη στις 17 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, αναγκαία προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η μορφή των συναντήσεων που θα έχει η κα. Λουτ στο νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις συζητήσεις της κα. Λουτ θα συμπεριλαμβάνονται θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας σχετικά με τους όρους αναφοράς.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Offsite, κομβικό σημείο στις συζητήσεις φαίνεται να διαδραματίζει το θέμα των εγγυήσεων και πως αυτές θα καταργηθούν, με ποια προϋπόθεση δηλαδή θα δεχτεί η Τουρκία να αποχώρηση από την Κύπρο.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναμένεται μακρά περίοδος για το Κυπριακό με έντονες διαβουλεύσεις μέχρι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε ένα κοινό κείμενο όρων αναφοράς, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αρκετά αν όχι όλα τα σημεία από το πλαίσιο Γκουτέρες.

Οι προσεχείς εξελίξεις θα καθορίσουν και το μέλλον του Κυπριακού, αν δηλαδή οδεύουμε σε μία προσδοκούμενη λύση του Κυπριακού είτε προς ένα νέο αδιέξοδο.

8