Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο ακουστικό η Κυβέρνηση για το επόμενο βήμα της Λουτ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
23.04.2019 - 06:00

Στο ακουστικό η Κυβέρνηση για το επόμενο βήμα της Λουτ

Thumbnail
Σε αναμονή για την τελική έκθεση Γκουτέρες

Σε συνεχή επαφή με την Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ βρίσκεται η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πιο θα είναι το επόμενο βήμα στο κυπριακό. Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η κα Λουτ θα συνεχίσει τις επαφές της με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει πότε θα είναι η επόμενη της κάθοδος στο νησί.

Στο μεταξύ, ανοιχτή παραμένει ακόμη η πρόταση της κα Λουτ για προπαρασκευαστική διάσκεψη με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών του Κυπριακού προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκ πρώτης όψεως η απάντηση της τούρκικης πλευράς φαίνεται να είναι αρνητική.

Επιπρόσθετα, η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και την οποία υποστηρίζει και ο Γ.Γ του ΟΗΕ , Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, είναι αυτή που αποτρέπει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και αφήνει την όποια ελπίδα για το μέλλον.

Στο μεταξύ, εντός των ημερών υπολογίζεται να συζητηθεί και στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η τελική έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να αναμένεται οποιαδήποτε σημαντική διαφοροποίηση από το προσχέδιο που ήδη δόθηκε στην δημοσιότητα.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη όπως και το Κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ, βλέπουν θετικά το γεγονός πως ο κ. Γκουτέρες αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας νέας διεθνούς διάσκεψης. Μάλιστα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θεωρεί πως σύντομα ο κ. Γκουτέρες θα προτείνει μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, στη σύνθεση του Κρανς Μοντανά, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες, τόσο για τα θέματα ασφάλειας, εδαφικού, περιουσιακού, αλλά και πολιτικής ισότητας στο τραπέζι εντός του μοντέλου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Αναμφίβολα, μία νέα διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για να μην καταλήξει και πάλι σε αδιέξοδο όπως και οι προηγούμενες σε Μοντ Πελεράν, Γενεύη και Κραν Μοντανά.

«Πυρά» ΑΚΕΛ - Τι απαντά η Κυβένρηση

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης αναφορικά με την διαχείριση που κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο κυπριακό πρόβλημα. 

Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβητεί το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του κυπριακού που υπάρχει εδώ και 45 χρόνια, κάτι που σύμφωνα με το ΑΚΕΛ είναι επικίνδυνο και διευκολύνει τους χειρισμούς τους οποίους προβαίνει η Τουρκία.

Το κόμμα της αριστεράς υποστηρίζει επίσης, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το συμφωνημένο πλαίσιο, με επικοινωνιακά τεχνάσματα, θέτοντας νέες ιδέες που δεν οδηγούν πουθενά.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, επιμένει πως από την επόμενη μέρα του «ναυαγίου» στο Κραν Μοντανά, ο ΠτΔ επιδιώκει επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν, ενώ το ΑΚΕΛ αντιστρατεύεται στην προσπάθεια αυτή. 

Αναφορικά με το συμφωνημένο πλαίσιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντά στο ΑΚΕΛ πως αν κάποιος όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε ευκαιρία, διαμηνύει ότι πρέπει να βρεθεί «άλλο μοντέλο» είναι η τουρκική ηγεσία, Πρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και σημαντική μερίδα των Τουρκοκυπρίων πολιτικών. 

Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η θέση της τ/κ πλευράς, η οποία απορρίπτει κάθε πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για διευκόλυνση στην συμφωνία των όρων αναφοράς, κάτι που ωστόσο δεν καταγράφηκε στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες.

Home