Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στο MED7 συνεχίζεται η «μάχη» για Πορθητή

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
03.06.2019 - 06:00

Στο MED7 συνεχίζεται η «μάχη» για Πορθητή

Thumbnail
Συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες η Άγκυρα επί θαλάσσης και επί εδάφους.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει συνολικά για ένα περίπου μήνα το τούρκικο γεωτρύπανο «Πορθητής», το οποίο σύμφωνα με την Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων από την Πάφο.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέτρα και προχωρεί με κάθε διπλωματικό και νομικό «όπλο» που κατέχει προκειμένου να αντιμετωπίσει την τούρκικη παραβατικότητα. Η Λευκωσία γνωρίζει πως η Τουρκία δύσκολα θα αποχωρήσει από τους σχεδιασμούς της χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις. Εξάλλου, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέχει ακόμη ένα ισχυρό «εργαλείο» προς την κατεύθυνση των κυρώσεων που πιθανόν να ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 Ιουνίου, την έκθεση προόδου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. 

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως εφόσον δεν λήφθηκαν δραστικά μέτρα και κυρώσεις από την πρώτη στιγμή των τούρκικων παραβιάσεων, δύσκολα θα πετύχει η Κύπρος το αυτονόητο που αναμένει από την ευρωπαϊκή «οικογένεια».  Επιπλέον, παραμένει ερωτηματικό κατά πόσο οι όποιες κυρώσεις από την ΕΕ μπορούν να μεταπείσουν την Τουρκία, που δεν δείχνει να «ιδρώνει» ούτε από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Στη Βαλέτα το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, οι προκλητικές ενέργειες του «Πορθητή» αναμένεται να τεθούν και στο επίκεντρο της Συνόδου των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ «MED7», που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας στις 14 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται ενημερώσει εκ νέους τους ομολόγους του για τις εξελίξεις με τις τούρκικες παραβιάσεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην νεκρή ζώνη στη Δένεια. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευελπιστεί στην στήριξη των ομολόγων του μέσα από μία ισχυρή δήλωση των «7», ενώ θα επαναλάβει την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να υπάρξει συλλογική απάντηση της ΕΕ στις 20 Ιουνίου.

Να υπενθυμίσουμε πως, στο προηγούμενο «MED7», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 30 Ιανουαρίου, οι 7 ηγέτες έστειλαν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία τόσο για το Κυπριακό, όσο και για τα ενεργειακά, υποστηρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

porthitis fatih

«Ατάραχος» ο «Πορθητής»

Παρά τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο «Πορθητής» με την φυγή προσωπικού που εργάζονταν στα νορβηγικά υποστηρικτικά σκάφη, καθώς και την έλλειψη εξοπλισμού, παραμένει αγκυροβολημένος και «ατάραχος» στα νερά της Κύπρου.

Η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω και συνεχίζει να εξαγγέλλει γεώτρηση τόσο με τον «Πορθητή», όσο και με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» που αναμένεται στην Κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.

Να υπενθυμίσουμε πως, η Τουρκία ενημέρωσε τον ΟΗΕ ότι θα προχωρήσει σε γεωτρητικές έρευνες στα οικόπεδα 1, 8, 9, 12, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μετά από τις παράνομες άδειες που παραχώρησε το ψευδοκράτος στην τούρκικη κρατική Εταιρεία ΤΡΑΟ. Παράλληλα, ο «Πορθητής» εκτός απροόπτου θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με την navtex που εξέδωσε η Τουρκία.

Home